Land of Fire and Ice

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika

#63605 18 lip 2026, 20:00

Zapraszamy do
Krainy Lodu i Ognia
Tworzące się od miesięcy forum, którego akcja osadzona jest w niewielkim fikcyjnym miasteczku, jest w fazie ostatnich poprawek. Hermetyczna społeczność podzielona jest na dwa obozy, a w samym centrum znajduje się postać najważniejszego mieszkańca – burmistrza.

Administracja forum rozwijała swój warsztat pisarski poza sferą pbf, z tego powodu pewne przyzwyczajenia i opinie różnią się od tego, co uznawane jest tutaj za standard. Administracja kładzie nacisk przede wszystkim na jakość, zatem, w celu zbudowania odpowiedniej atmosfery na forum, na start przysługuje jedna postać.

Oficjalna zapowiedź, w której zdradzimy więcej szczegółów, pojawi się wkrótce. Prosimy o cierpliwość i zachęcamy do zadawania pytań, na które postaramy się odpowiedzieć.

8 Obrazek 9 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
forumowy dinozaur, prywatnie mama dwójki córek

#63606 18 lip 2026, 21:05

Msm pytanie. Co to znaczy że Administracja rozwijała warsztat pisarski poza pbf, i kładziecie nacisk na jakość? Mam rozumieć że jak ktoś pisze gorzej, krótsze posty niż 1000 słów, to ma się w ogóle nie rejestrować, bo nie spełnia waszych standardów pisarskich?
9 Obrazek

Awatar użytkownika

#63607 18 lip 2026, 22:26

Bella pisze:
18 lip 2026, 21:05
Msm pytanie. Co to znaczy że Administracja rozwijała warsztat pisarski poza pbf, i kładziecie nacisk na jakość? Mam rozumieć że jak ktoś pisze gorzej, krótsze posty niż 1000 słów, to ma się w ogóle nie rejestrować, bo nie spełnia waszych standardów pisarskich?
Dziękujemy za pytanie!

Krótsze posty nie są automatycznie gorsze. Poprzez jakość rozumiemy całokształt - od pomysłu przez zachowanie przejrzystości tekstu po włożony w to czas i serce. Uważamy, że każdy jest w stanie ocenić swoje możliwości i samodzielnie decydować, czy nasze forum jest dla niego, czy nie.

Zależy nam na tym, aby poziom był jak najbardziej wyrównany, co pomoże w uniknięciu sytuacji, w których dany uczestnik nie potrafi znaleźć współautorów bądź zmuszony jest do zmiany własnego stylu, by dopasować się do drugiej strony. Pragniemy, by toczone wątki były zróżnicowane i czerpały z islandzkiego klimatu.

Rozumiemy, że dla niektórych takie podejście może być czymś nowym, być może niezrozumiałym, jednak należy wyraźnie zaznaczyć, iż nie każde miejsce jest dla każdego. To forum odpowiada na wszystkie nasze oczekiwania i potrzeby, a te, co wiemy na pewno, pokrywają się z preferencjami innych osób. Z tego właśnie powodu dzielimy się naszym tworem z szerszym gronem w nadziei, że uda nam się dotrzeć do twórców o podobnym podejściu i upodobaniach.
8 Obrazek 2 Obrazek

Awatar użytkownika

#63609 18 lip 2026, 23:54

Rozumiem założenie, że krótszy post nie musi być gorszy, ale szczerze mówiąc, po przeczytaniu tego wyjaśnienia nadal nie wiadomo, co właściwie oznacza u was „odpowiedni poziom”. Piszecie o pomyśle, przejrzystości, czasie i sercu włożonym w tekst, czyli o kryteriach w dużej mierze subiektywnych. Kto w takim razie będzie oceniał, czy ktoś wkłada w posty wystarczająco dużo „serca” albo czy jego pomysły są wystarczająco dobre?

Najbardziej zastanawia mnie fragment o tym, że „każdy jest w stanie ocenić swoje możliwości i samodzielnie decydować, czy forum jest dla niego”. Brzmi to trochę jak przerzucenie odpowiedzialności na graczy, bo co, sami mają się domyślić, czy piszą wystarczająco dobrze, żeby tutaj być. A co w sytuacji, kiedy ktoś uzna, że daje sobie radę, ale administracja albo pozostali gracze stwierdzą inaczej?

Bo skoro zależy wam na „wyrównanym poziomie”, to warto powiedzieć wprost, co się stanie z osobami, które według was będą pisały gorzej od reszty. Dostaną o tym jakąś informację lub sugestie dotyczące poprawy? Czy po prostu w pewnym momencie usłyszą, że nie pasują do forum i mają, mówiąc dosadnie, wypierdalać?

Mam też problem z argumentem, że wyrównany poziom ma zapobiegać sytuacji, w której ktoś „zmuszony jest do zmiany własnego stylu”. Przecież właśnie wymaganie określonego poziomu i sposobu pisania może prowadzić do dokładnie tego samego, bo ludzie zaczną dostosowywać swoje posty nie do własnego stylu, ale do tego, co ich zdaniem zostanie uznane przez administrację za wystarczająco jakościowe.
15 Obrazek

#63610 19 lip 2026, 4:17

Ja też jestem ciekawa co oznacza "poza sferą pbf" i co jest uznawane w sferze pbf za standard. Wbrew pozorom, nie jest to scena aż tak hermetyczna by mieć jakieś zdefiniowane standardy i byśmy nie znali innych rozrywek/platform/warsztatu "poza sceną pbf" - osobiście będę wdzięczna za oświecenie, przynajmniej żeby zobaczyć czy to doświadczenie ma szanse się zazębić. A jeśli nie chcecie podać konkretnych przykładów to po co właściwie zaczynać zapowiedź w sposób tak enigmatyczny? (Porównanie do x ma szansę zachęcić, porównanie do... niczego konkretnego już niekoniecznie).
15 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
forumowy dinozaur, prywatnie mama dwójki córek

#63614 19 lip 2026, 23:19

Snjóland pisze:
18 lip 2026, 22:26
Zależy nam na tym, aby poziom był jak najbardziej wyrównany, co pomoże w uniknięciu sytuacji, w których dany uczestnik nie potrafi znaleźć współautorów bądź zmuszony jest do zmiany własnego stylu, by dopasować się do drugiej strony. Pragniemy, by toczone wątki były zróżnicowane i czerpały z islandzkiego klimatu.
Pierwszy raz widzę forum, które z góry mówi, że uczestnik może być zmuszony do zmiany własnego stylu. Toforum dla początkujących albo niespełnionych pisarzy? Skoro tak, to od razu doprecyzujcie, jakich postów, dorobków warsztatowych oczekujecie od potencjalnych graczy? Czyli jakich? Prowadzili blogi, MG-owali czy piszą książki?
8 Obrazek 1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Jestem miły i kochany.

#63615 19 lip 2026, 23:40

Hmmmm....
Przyznam szczerzę, że jestem mocno zainteresowany tym, co tam sobie w tym kociołku gotujecie, głównie przez klimat, który nasuwa się po avatarze. Problemem dużym, jak dla mnie, jest pisanie o "kładzeniu nacisku na jakość". Pisanie w taki sposób, nawet jeśli nie jest to celowe, sugeruje, że autorów dzieli się na lepszych i gorszych. W społeczności są różni ludzie, różni autorzy, z różnym doświadczeniem i możliwościami. Na forach piszę już niemal piętnaście lat i w tym czasie spotkałem się z najróżniejszymi autorami i owszem, poziom między nimi różnił się, ale osobiście nigdy nie przeszkadzało mi to w pisaniu i tworzeniu rozgrywek. Wydaje mi się również, że każdy poświęca na fora tyle czasu, ile jest mu wygodnie.
Niechętnie to napiszę, ale ktoś musi, Wasza zapowiedź sprawia wrażenie, jakbyście chciały/chcieli? stworzyć miejsce dla zawodowych pisarzy, a nie randomowych ludzi, którzy lubią kreatywnie spędzić czas w Internecie i stworzyć społeczność. A chyba właśnie o to chodzi w tym wszystkim...
9 Obrazek

#63616 20 lip 2026, 0:46

daktyl pisze:
19 lip 2026, 23:40
Niechętnie to napiszę, ale ktoś musi, Wasza zapowiedź sprawia wrażenie, jakbyście chciały/chcieli? stworzyć miejsce dla zawodowych pisarzy, a nie randomowych ludzi, którzy lubią kreatywnie spędzić czas w Internecie i stworzyć społeczność. A chyba właśnie o to chodzi w tym wszystkim...
A ja napiszę chętnie, bo ktoś musi: bardziej porywające fabuły niejednokrotnie pisałam z graczami nowymi w świecie pbf lub piszącymi posty dla relaksu z doskoku niż z tymi aspirującymi do idealnego warsztatu (zwłaszcza wytykającymi go innym… widząc brakujący przecinek u bliźniego, dostrzeż belkę w swoim oku czy jakoś tak ;) ).

Może zapowiedź jest sformułowana w sposób, w ktorym nasze reakcje na nią biegną w niezamierzoną stronę, więc tym bardziej fajnie będzie przeczytać konkrety ;)
6 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Lubię czekoladę.
Moje RPGi
Haraedo
Podziękował(a): 3 razy | Pomógł(a) : 1 raz

#63617 20 lip 2026, 1:10

A ja podejdę do tego z nieco innej strony i zapytam: co WY macie do zaoferowania potencjalnym graczom? Bo z Waszej wypowiedzi właściwie nie wynika nic, co mogłoby zachęcić do dołączenia. Póki co przedstawiliście jedynie swoje wymagania, jednocześnie zapowiadając fabułę podobną do 90% innych PBF-ów w tym gatunku.
14 Obrazek 2 Obrazek
[center]I take super hot showers to practice burning in hell[/center]

Awatar użytkownika
O mnie
Nie wiem, co robię ze swoim życiem.
Moje RPGi
What Comes After, Opad

#63628 20 lip 2026, 19:19

Obawiam się, że społeczność Edenu jest równie hermetyczna, co ta w Waszym świecie przedstawionym :roll: Moi Drodzy Współgracze, uspokójcie się troszeczkę, nikt tu nie powiedział, że chce dzielić ludzi na lepszych i gorszych, albo że będzie wymagał 3000 znaków, pięcioletniego doświadczenia i publikacji w PWN. Jest za to napisane, że szczegółów dowiemy się później, więc może poczekajmy na te szczegóły zamiast atakować biedne dwa zdania. Koniec końców każde forum ma swój styl narracji i standard postów spotykanych tam najczęściej albo wymuszonych stylem rozgrywki/mechaniką, nawet jeśli nikt nie mówi tego wprost.

Moim zdaniem zapowiedź brzmi całkiem interesująco i bardzo mnie cieszy, że jako Twórcy chcecie dbać o klimat i głębię rozgrywki. Mam nadzieję, że faktycznie się to uda, bo takie rzeczy bywają trudne w utrzymaniu w ryzach. Podoba mi się też ograniczenie multikont, co może fajnie przyspieszyć rozgrywki. Na pewno będę śledzić!
Nasuwa mi się natomiast pytanie, jak te będą wyglądać od strony technicznej - czy będą prowadzone w osobnych wątkach, czy w dedykowanych konkretnym lokacjom fabularnym? A może jeszcze inaczej?
4 Obrazek 3 Obrazek

ODPOWIEDZ ]