there's something in the mist and it knows your name

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
Podziękował(a): 14 razy
 manul.m

#63194 30 paź 2025, 15:37

Cześć!
Po pierwsze - małe miasteczko :run: po drugie - w Szkocji! :omg: A ja przywędrowałam z takim zapytaniem, bo od kilku dni nie przestaję myśleć nad taką postacią. Otóż:
czy przewidujecie możliwość stworzenie jako mieszkańca Craighaven/Waszego miasteczka kogoś mocno powiązanego czy wręcz należącego do Scottish Travellers? Wiadomo, że Wędrowcy żyją w bardzo hermetycznych społecznościach i raczej niechętnie wchodząc w interakcje z lokalsami, wiec co dopiero mówić o próbach asymilacji. Niechęć z resztą jest obustronna, a wszelkie działania lokalnych władz Travellers najczęściej uważają za próby ograniczania swojej wolności, rozbijania wspólnoty i jawny rasizm. Grupa mocno specyficzna i najczęściej przez sposób bycia/życia w większości uznawana za mało pożądany element krajobrazu w miejscach, w których się pojawiali i pojawiają, więc nie oczekuję też, żeby miała to być jakaś mocno rozbudowana część fabuły na forku. Bardziej podpytuję z ciekawości i ewentualnie jako przyszły gracz, który może chciałby zrobić taką postać; czy będzie w ogóle taka możliwość, czy kompletnie nie i lepiej pomyśleć o czymś innym?

Pozdrawiam jesiennie i czekam na więcej info o pracach na placu budowy! :nori:

Awatar użytkownika
O mnie
josie, motionsickness, janek burza, pomroka
Pomógł(a) : 3 razy

#63200 31 paź 2025, 21:35

there's something in the mist
Wesołego Samhain!

Dzisiejsze święto Halloween ma swoje korzenie w celtyckim święcie Samhain. Obchodzone w nocy z 31 października na 1 listopada, było jednym z najważniejszych dni w kalendarzu Celtów. Samhain oznaczał koniec lata i celebrację ostatnich zbiorów, jednocześnie jednak był symbolem zbliżającej się zimy – okresu pełnego trudu i mroku.

Celtowie wierzyli, że tej nocy granica między światem żywych a światem umarłych jest niebywale cienka, co z kolei pozwalało duchom na swobodne przemieszczanie się pomiędzy dwoma światami. W celu odpędzenia ciemnych mocy i dla zapewnienia ochrony, palono ogniska, składano ofiary oraz uczestniczono w sabacie Samhain.

Rytuały tego sabatu różniły się między sobą. Obejmowały m.in. przepowiadanie przyszłości, składanie darów dla duchów, czy maskowanie swojej prawdziwej tożsamości poprzez zakładanie kostiumów i malowanie twarzy. Głównym zadaniem noszonych kostiumów było nastraszenie złych duchów. Celtowie podczas Samhain zabijali również bydło, aby stworzyć zapasy na nadchodzącą zimę. Ten ceremonialny obrzęd miał znaczenie praktyczne, ale także duchowe.

Samhain było czasem duchowego przeżywania, a jednocześnie przygotowywał społeczność na mroźne miesiące.
Wieści z placu budowy:
ᚦ Prace nad forum idą prężnie! Dopieszczamy kwestie regulaminowe i opisy, by niedługo zaprezentować Wam dopracowane i klimatyczne miejsce do gry. Miasteczko dostało nową nazwę oraz lokalizację, jednak nadal pozostajemy w pięknej i klimatycznej Szkocji.
ᚦ Skład administracji jest już kompletny i ostateczny - od teraz w ekipie znajdują się cztery osoby, które wspólnie czuwają nad każdym szczegółem: josie, motionsickness, janek burza oraz pomroka. Z drobnym wsparciem pomocnika prace idą jeszcze sprawniej.
ᚦ Datę otwarcia przewidujemy na 30 listopada. O szczegółach będziemy informować wkrótce.
ᚦ Wizerunki zajęte przez administrację i pomocnika: Ashlyn Rae Willson, Saoirse Ronan, Taylor Swift, Aaron Taylor Johnson, Pedro Pascal.
ᚦ Jeśli chodzi o kwestie techniczne, na forum przewidujemy dziewięć grup, z czego siedem z nich to grupy wiekowe dla postaci przyznawane wraz z akceptacją karty postaci.
ᚦ Część forum odpowiadająca za miasteczko została podzielona na osiem dzielnic, z czego w pięciu z nich będą opcje mieszkalne. Do dyspozycji graczy będzie również pensjonat, w którym mogą zatrzymać się przyjezdni.
W tym miejscu, chciałybyśmy zaznaczyć, że w dzielnicach miasteczka nie znajdziecie typowego subforum z lokacjami mieszkalnymi. Postawiłyśmy na podział poszczególnych dzielnic na ulice, w których takich budynków mieszkalnych będzie kilka. Wszak w prawdziwym życiu tak właśnie to wygląda. ;)
ᚦ Jeśli chodzi o multikonta, to na start każdy gracz będzie mógł stworzyć trzy konta nie objęte żadnymi ograniczeniami. Stworzenie kolejnych wymagało będzie osiągnięcia konkretnych progów:
- 4 multikonto - po 15 postów fabularnych na trzech pozostałych,
- 5 multikonto - po 30 postów fabularnych na trzech pierwszych i 15 postów fabularnych na czwartym,
- 6 multikonto - po 45 postów fabularnych na czterech pierwszych i 20 postów fabularnych na piątym.
ᚦ Mamy również przygotowaną dla Was sporą pulę odznak w związku z czym, każda z postaci, zaraz po akceptacji karty, będzie mogła odebrać 5 odznak z kategorii odznak dla postaci.
ᚦ Mamy również przygotowany mały smaczek dla przyszłych, najaktywniejszych graczy naszego forum.
Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że czasami każdemu może powinąć się noga; życie prywatne potrafi przycisnąć, a chęci na pisanie posta drastycznie maleją, dlatego też chciałybyśmy wprowadzić na forum JEDNORAZOWĄ, bonusową gratyfikację, która będzie wyglądała następująco:
- dla postaci posiadającej minimum 50 postów fabularnych - 12h dodatkowej ochrony personaliów
- dla postaci posiadającej minimum 75 postów fabularnych - 12h dodatkowej ochrony wizerunku
- dla postaci posiadającej minimum 100 postów fabularnych - jeden dodatkowy dzień do długości standardowej nieobecności
- dla postaci posiadającej minimum 150 postów fabularnych - 36h dodatkowej ochrony dla personaliów i wizerunku
- dla postaci posiadającej minimum 200 postów fabularnych - 48h dodatkowej ochrony dla personaliów i wizerunku, lub dodatkowe dwa dni do standardowej długości nieobecności
ᚦ I na koniec, odpowiadając na pytanie zadane przez @Manul : tak, a forum będzie istniała możliwość stworzenia postaci należącej lub powiązanej ze Scottish Travellers, jednakże limit takich postaci w miasteczku będzie wynosił trzy .

Mamy nadzieję, że tak samo jak my, nie możecie się już doczekać i niecierpliwie wyczekujecie otwarcia forum. <3
and it knows your name

9 Obrazek

Awatar użytkownika
Moje RPGi
na razie nigdzie

#63201 wczoraj, 10:56

Bardzo mi się podoba wasza zapowiedź i pomysły, nie mogę się doczekać Szkocji! Myślę, że mamy na rynku przesyt amerykańskimi miastami i miasteczkami i jak świetnie by nie były, fajnie jest zobaczyć powiew świeżości ❤️

Mam pytanie o datę otwarcia - widzę, że jest to niedziela. Nie chciałybyście rozważyć innego dnia tygodnia, np piątku? Zawsze to klika wolnych dni więcej dla gracza żeby się rozeznać i zaaklimatyzować na forum 😀
2 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie

#63202 wczoraj, 11:20

Sapphie pisze:
wczoraj, 10:56
Bardzo mi się podoba wasza zapowiedź i pomysły, nie mogę się doczekać Szkocji! Myślę, że mamy na rynku przesyt amerykańskimi miastami i miasteczkami i jak świetnie by nie były, fajnie jest zobaczyć powiew świeżości ❤️

Mam pytanie o datę otwarcia - widzę, że jest to niedziela. Nie chciałybyście rozważyć innego dnia tygodnia, np piątku? Zawsze to klika wolnych dni więcej dla gracza żeby się rozeznać i zaaklimatyzować na forum 😀
Dziękujemy za Twój komentarz. My również nie możemy się doczekać naszego szkockiego kawałka nieba.

Co do daty otwarcia, była ona ustalona przez nas, jako data kolejnego święta. Z racji tego, że w trakcie otwarcia zawsze jest dużo pracy, chcemy być tego dnia obecne wszystkie i jesteśmy skłonne przesunąć otwarcie na dzień 29 listopada, czyli wigilię dnia św. Andrzeja. :heart:
3 Obrazek

Awatar użytkownika
 manul.m

#63203 wczoraj, 16:11

tak, jak pisała @Sapphie (śliczności av tak swoją drogą *.* ) otwarcie w niedzielę daje mało czasu userom na zapoznanie się z forum, więc zaproponowana już przez Was sobota 29.11, która nadal będzie wpisywać się w wybrany przez Was motyw otwarcia w święto, wydaje się o wiele lepszym pomysłem <3
I tutaj pojawia się kolejne pytanie ode mnie - czy planujecie wcześniej udostępnić listę dostępnych miejsc pracy? Wydaje mi się, że mogłoby to sporo ułatwić i pomóc userom czekającym na otwarcie, bo każdy powoli mógłby już zacząć pisać KP a potem uzupełnić ją o pozostałe wymagane pola a dodatkowo pozwoliłoby szybciej ruszyć z rozgrywką. :nori:
Dodatkowo czy będzie możliwość rezerwacji miejsc pracy tak, jak wspomniana już przez Was możliwość rezerwacji imienia i nazwiska? Oraz czy planujecie rozbić te rezerwacje na osobne działy czy przeciwnie będzie to zebrane wszystko razem z rezerwacją fc?

Awatar użytkownika
O mnie

#63205 wczoraj, 17:31

Manul pisze:
wczoraj, 16:11
tak, jak pisała @Sapphie (śliczności av tak swoją drogą *.* ) otwarcie w niedzielę daje mało czasu userom na zapoznanie się z forum, więc zaproponowana już przez Was sobota 29.11, która nadal będzie wpisywać się w wybrany przez Was motyw otwarcia w święto, wydaje się o wiele lepszym pomysłem <3
I tutaj pojawia się kolejne pytanie ode mnie - czy planujecie wcześniej udostępnić listę dostępnych miejsc pracy? Wydaje mi się, że mogłoby to sporo ułatwić i pomóc userom czekającym na otwarcie, bo każdy powoli mógłby już zacząć pisać KP a potem uzupełnić ją o pozostałe wymagane pola a dodatkowo pozwoliłoby szybciej ruszyć z rozgrywką. :nori:
Dodatkowo czy będzie możliwość rezerwacji miejsc pracy tak, jak wspomniana już przez Was możliwość rezerwacji imienia i nazwiska? Oraz czy planujecie rozbić te rezerwacje na osobne działy czy przeciwnie będzie to zebrane wszystko razem z rezerwacją fc?
Dziękujemy za opinię oraz kolejną dozę pytań!

Planujemy rozdzielić rezerwacje na dwa działy, aby zachować porządek – w jednym miejscu będzie można rezerwować wizerunki, a w drugim personalia oraz miejsca pracy. Listę tych ostatnich zamierzamy udostępnić na dwa tygodnie przed otwarciem. W tym samym poście podzielimy się z Wami również wzorem karty postaci, żeby każda zainteresowana dołączeniem osoba mogła na spokojnie przygotować się na otwarcie.

Widzimy się wkrótce! <3
4 Obrazek

Awatar użytkownika
 manul.m

#63210 dzisiaj, 15:30

@cala dìdein, bardzo dziękuję za tę odpowiedź, jak i oczywiście za poprzednią, która pojawiła się w zapowiedzi! <3 To teraz czekam już tylko niecierpliwie na otwarcie! <3