Uwielbiałem jednak Suzukiego, ale też masę innych autorów. Wschodnich, zachodnich. Nieważne. Na przykład od twórczości Stephena Kinga nie umiałem się odciągnąć. Szanowałem książki, które stworzył. I jego bogatą wyobraźnię. Warsztat, który z czasem wyszlifował, przypadł mi do gustu do tego stopnia, że sięgałem po jego dzieła codziennie. Bywało, że po kilka razy. Te historie, choć niejednokrotnie tragiczne i brutalne, nierzadko mnie bawiły przez swoją irracjonalność. Znikąd pojawiały się tam nadnaturalne zjawiska, ludzie z nadprzyrodzonymi mocami, monstra o zwierzęcych pyskach i kłach jak harpuny. Śmiałem się, przewracając strony. Głupi bohaterowie utknięci w spirali niemożliwych zdarzeń. Nie pomyślałem, że w tamtych prostych, dziecięcych czasach to nie postacie z książek były głupie.
I że tak naprawdę śmiałem się z siebie.
Minęło już 27 lat od kiedy kryłem się pod grubym kocem, z książką na kolanach i latarką w dłoni. Obecnie, choć to idiotyczne, rzadko zasypiam przy wyłączonym świetle. Co powiedzieliby kompani z drużyny? Że Yoshinori Tetsuo to tchórz? Mam ich gdzieś. Mam gdzieś co mówią, bo robią dokładnie tak samo. Jako młode gnojki błagali swoje mamusie, aby zostawiły uchylone drzwi. Bali się tego, co mógł kryć ich pokój - w szafach, pod łóżkami, za materiałem zasłon. A teraz? Teraz sami zamykają się na klucz, bo czują strach przed tym co znajduje się po drugiej stronie przejścia. Na korytarzu ich własnych domów.
Świat stał się niebezpieczny, a my musimy pamiętać, że po ulicach chodzą potwory z ludzkimi twarzami. Gdy poznałem prawdę, długo ją wypierałem.
PBF wystartował dokładnie 13 września 2022 roku - w bardzo istotną dla nas rocznicę. Prężnie funkcjonuje od trzech tygodni, zbierając coraz liczniejsze grono aktywnych użytkowników. Za nami już pierwsze Karty Postaci, pierwsze fabuły, poszukiwania, relacje, a wreszcie - rozpoczęcie pierwszego eventu!
Gracze wcielić się mogą w jedną z trzech dostępnych ras - człowieka, senkenshę lub yūrei. Do wyboru są także grupy - każda z nich wie o istnieniu Kakuriyo, zaświatów, różniąc się jednak sposobem reagowania na duchy, demony i bóstwa.
Od strony technicznej: adres stoi na forumotion. Wydarzenia związane z Mistrzem Gry zbudowane na storytellingu z dodatkiem prostej mechaniki opartej na kostkach. Systematycznie dodajemy kolejne rzeczy i usprawnienia, rozbudowując i utrwalając uniwersum!
Zapraszamy!
» Haraedo