W tym temacie chcielibyśmy dowiedzieć się:
- jaki macie pogląd na sprawę, jak widzicie przyszłość Edenu,
- jakie cele nowa załoga powinna wg. Was przed sobą postawić,
- w jaki sposób Eden mógłby na nowo rozbłysnąć i przyciągnąć więcej graczy?

Nie do końca rozumiem, po co to dalej utrzymywać na płatnym hostingu, ani po co aż tak kombinować. Rozumiem, że forum posiada wiele autorskich add'onów, wtyczek, ulepszeń, ale czy ktokolwiek tak naprawdę w 100% z nich wszystkich korzystał? Albo, chociaż wie o ich istnieniu? Darmowe hostingi też da się urozmaicić więc dla mnie ta kwestia jest po prostu co najmniej dziwna. Tyle pieniędzy wydawać (no bo to jednak nadal pieniądze) na coś, czego nie doglądaliście przez ten czas (bądźmy szczerzy).Kwestie techniczne serwera. Forum stoi na hostingu w Cyberfolks. Hosting jest używany tylko na rzecz Edenu, a hosting oraz domena przypisane są do mojego prywatnego konta klienta. Domena ważna jest do 04.06.2022. i w okolicach tej daty koszt odnowienia na kolejny rok wyniesie 121,778 zł brutto. Hosting wygasa 22.06.2022 roku i normalnie odnowienie kosztuje duże pieniądze (~400zł), ale postawienie nowego hostingu i skopiowanie danych to koszt "promocyjny" na rok około 100zł brutto i zawsze korzystaliśmy z tej drugiej opcji, bo jesteśmy Januszami i liczymy cebulę.
Jak wyżej... Po co? Wygląd forum nawet nie sugeruje, że to strona poświęcona pbf'om. Poprosiłam koleżankę, web deweloperkę, by zerknęła na stronę sama nie znając tematu i nie wiedziała nic. Wszystko jest mało intuicyjne i niestety, ale "kosmetyczne" zmiany tutaj nic nie dadzą. Tu właśnie potrzeba REWOLUCJI.Robienie rewolucji w układzie poszczególnych sekcji to już duże wyzwanie, a użycie całkiem nowego wyglądu z puli ogólnodostępnych nie wchodzi w grę, bo ilość zainstalowanych dodatków i stworzonych hacków na obecnym szablonie, wyklucza taką opcję.
Przekazujecie pałeczkę dalej. Oddajecie swoje forum w ręce innych, żeby ono funkcjonowało, ponieważ ludzie tego oczekują. Oczekują działania i faktycznych zmian. To chyba ten skład, który się zgłosi ma decydować już ile osób będzie i jak będą pracować. To w ich rękach będzie leżało, nie Twoich (bez urazy).Finalny skład zespołu. Docelowo chcielibyśmy, aby spośród chętnych uformował się nowy zespół około 4-5 osób, które będą chciały ze sobą współpracować, rozdzielą miedzy siebie wszystkie obowiązki i podołają temu wcale nie łatwemu zadaniu.
Pierwsza rzecz z brzegu: brak reklam. Darmowe fora i hostingi są w tym sensie darmowe, że zamiast pieniędzmi płacisz reklamami. Dodatkowo szybsze działanie forum, oczywiście gdy forum jest mało aktywne, to raczej nikt tego nie zauważy. Do tego możliwość bezpośredniego grzebania w kodzie.r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 21:42Nie do końca rozumiem, po co to dalej utrzymywać na płatnym hostingu, ani po co aż tak kombinować. [...] Darmowe hostingi też da się urozmaicić więc dla mnie ta kwestia jest po prostu co najmniej dziwna. Tyle pieniędzy wydawać (no bo to jednak nadal pieniądze) na coś, czego nie doglądaliście przez ten czas (bądźmy szczerzy).
Co to na koniec dnia edenowi daje? Tutaj też miało ich nie być, a pojawiają się boty, które te reklamy podrzucają co jakiś czas. Na darmowym hostingu możesz zapłacić za to, żeby nie było reklam, ale to nie są takie pieniądze, jakie podał Nori za samo utrzymanie forum. Eden chyba bardziej miał być praktyczny, ogólnodostępny. Zajrzenie bezpośrednio w kod nie zawsze jest potrzebne, można sobie inaczej poradzić, ale moim zdaniem płacenie za takie coś jest bez sensu. Przez tyle czasu czart działał bez płatności, eden na początku też (z tego co pamiętam - might be wrong) i czy komuś to przeszkadzało? Na tę chwilę zajrzenie w kod jest problematyczne, to się tyczy zmiany wyglądu i ciągnięcie Noriego za rękaw, gdzie tak na dobrą sprawę nowa ekipa pewnie będzie chciała raczej tego uniknąć. Tak więc wracając - moim zdaniem lepszy byłby darmowy hosting.Meridion pisze: ↑17 paź 2021, 22:48Pierwsza rzecz z brzegu: brak reklam. Darmowe fora i hostingi są w tym sensie darmowe, że zamiast pieniędzmi płacisz reklamami. Dodatkowo szybsze działanie forum, oczywiście gdy forum jest mało aktywne, to raczej nikt tego nie zauważy. Do tego możliwość bezpośredniego grzebania w kodzie.r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 21:42Nie do końca rozumiem, po co to dalej utrzymywać na płatnym hostingu, ani po co aż tak kombinować. [...] Darmowe hostingi też da się urozmaicić więc dla mnie ta kwestia jest po prostu co najmniej dziwna. Tyle pieniędzy wydawać (no bo to jednak nadal pieniądze) na coś, czego nie doglądaliście przez ten czas (bądźmy szczerzy).
Przy niewielkich krokach Eden jest w stanie funkcjonować tak długo, jak funkcjonować będzie samo hobby. Eden nie ma bezpośredniej konkurencji. Jane i Jass od dawna powtarzają, że VL jest portalem z dodatkiem forum. Discord nie oferuje wygody jak forum dyskusyjne i na forum łatwiej znaleźć się przypadkiem. Facebookowa grupa też wygody nie oferuje a FB staje się umierającym medium - na świecie od dawna i z typowym opóźnieniem mody także w Polsce.jaki macie pogląd na sprawę, jak widzicie przyszłość Edenu,
Raz - Zmianę wizerunku forum oraz rozszerzenie jego działalności.jakie cele nowa załoga powinna wg. Was przed sobą postawić,
Hmmmm mam dwa pomysły. Ale myślę, że za wcześnie na pomysły bezpośrednie. Poza tym, co teraz mam na myśli to już wspomniałem o kilku sprawach nie bardzo jest sens produkować się gdy jeszcze nie ma do kogo - te pomysły to nowo wybranym adminom trzeba podsunąć. A po drugie, nie chce mi się też za dużo produkować na rzecz miejsca, w którym ktoś za tydzień pokaże mi palcem "tam są drzwi, zjeżdżaj".w jaki sposób Eden mógłby na nowo rozbłysnąć i przyciągnąć więcej graczy?
Akurat zajrzenie w kod pozwala oskryptować rejestrację tak, że boty się zwyczajnie nie przeciskają i to bez żadnych capchy, czy dodatkowych pytań. Odkąd wprowadziłem takie rozwiązanie u siebie, żaden bot się nie pojawił (poza kilkoma dniami, gdy był większy update skryptu i trzeba było dodatkowo updatować skrypt antybotowy).r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 22:58Co to na koniec dnia edenowi daje? Tutaj też miało ich nie być, a pojawiają się boty, które te reklamy podrzucają co jakiś czas. Na darmowym hostingu możesz zapłacić za to, żeby nie było reklam, ale to nie są takie pieniądze, jakie podał Nori za samo utrzymanie forum. Eden chyba bardziej miał być praktyczny, ogólnodostępny. Zajrzenie bezpośrednio w kod nie zawsze jest potrzebne, można sobie inaczej poradzić, ale moim zdaniem płacenie za takie coś jest bez sensu. Przez tyle czasu czart działał bez płatności, eden na początku też (z tego co pamiętam - might be wrong) i czy komuś to przeszkadzało? Na tę chwilę zajrzenie w kod jest problematyczne, to się tyczy zmiany wyglądu i ciągnięcie Noriego za rękaw, gdzie tak na dobrą sprawę nowa ekipa pewnie będzie chciała raczej tego uniknąć. Tak więc wracając - moim zdaniem lepszy byłby darmowy hosting.Meridion pisze: ↑17 paź 2021, 22:48Pierwsza rzecz z brzegu: brak reklam. Darmowe fora i hostingi są w tym sensie darmowe, że zamiast pieniędzmi płacisz reklamami. Dodatkowo szybsze działanie forum, oczywiście gdy forum jest mało aktywne, to raczej nikt tego nie zauważy. Do tego możliwość bezpośredniego grzebania w kodzie.r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 21:42Nie do końca rozumiem, po co to dalej utrzymywać na płatnym hostingu, ani po co aż tak kombinować. [...] Darmowe hostingi też da się urozmaicić więc dla mnie ta kwestia jest po prostu co najmniej dziwna. Tyle pieniędzy wydawać (no bo to jednak nadal pieniądze) na coś, czego nie doglądaliście przez ten czas (bądźmy szczerzy).
No i trzeba dodać, że PBFy działają właśnie na forach, więc forum jako miejsce dyskusji o nich wydaje się być najbardziej naturalnym rozwiązaniem. Nie wszyscy grający w PBFy korzystają z discorda czy FB, natomiast wszyscy korzystają z for.Persona pisze: ↑17 paź 2021, 23:36Eden nie ma bezpośredniej konkurencji. Jane i Jass od dawna powtarzają, że VL jest portalem z dodatkiem forum. Discord nie oferuje wygody jak forum dyskusyjne i na forum łatwiej znaleźć się przypadkiem. Facebookowa grupa też wygody nie oferuje a FB staje się umierającym medium - na świecie od dawna i z typowym opóźnieniem mody także w Polsce.
Jest discord TGF, gdzie są poruszane około tgfowe tematy, są tam też nowości z Edenu, czy VL, więc nie wiem czy jest sens tworzyć nowy?Można też pomyśleć o discordzie, to już chyba ktoś nawet rzucał na chacie, ale szczerze - moje doświadczenie z serwerami jest tak nikłe, że nawet nie wiem, co by tam mogło być.
Myślę, że takie zamówienia byłyby spoko pomysłem, bo nie ze wszystkim trzeba pisać w "kontakcie z administracją".Uh, coś jak zamówienia? W sensie, temat, w którym userzy mogą zgłaszać potrzebę wywalenia swoich poszukiwań (czy czegokolwiek innego) do archiwum, wydłubania ich z archiwum itd.
Zgadzam się tutaj, albo odchodzicie i przekazujecie to dalej, albo odchodzicie, ale jednak macie decydujący głos.r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 21:42Przekazujecie pałeczkę dalej. Oddajecie swoje forum w ręce innych, żeby ono funkcjonowało, ponieważ ludzie tego oczekują. Oczekują działania i faktycznych zmian. To chyba ten skład, który się zgłosi ma decydować już ile osób będzie i jak będą pracować. To w ich rękach będzie leżało, nie Twoich (bez urazy).Finalny skład zespołu. Docelowo chcielibyśmy, aby spośród chętnych uformował się nowy zespół około 4-5 osób, które będą chciały ze sobą współpracować, rozdzielą miedzy siebie wszystkie obowiązki i podołają temu wcale nie łatwemu zadaniu.
Z mojej perspektywy to wygląda tak, jakbyś nie chciał tego w stu procentach oddać, nadal mieć nad tym kontrolę, dlatego wybierzesz sobie odpowiednie osoby, przydzielisz im zadania i z boku będziesz zerkać. Nie. To nie tak chyba miało wyglądać. Skoro już macie przekazać eden nowej ekipie to zróbcie to porządnie, a nie że to nadal wygląda tak, jakby ktoś dostał zlecenie na pilnowanie czyjejś własności.
Pytanie o zmiany i wyjaśnianie co jest do zrobienia, a co nie, to tez już kwestia bardziej dla nowego składu. I raczej nikomu nie zależy na konkursach, tylko na realnym posprzątaniu tematów, pilnowaniu porządku, odpisywaniu na pw. Nie ma sensu na siłę aktywizować ludzi, a szczególnie nie na początek. Dałabym czas społeczności na przyzwyczajenie sie, że w ogóle jest po co wchodzić na Eden, bo aktualnie nikt nie spodziewa się, że coś się tutaj dzieje, na wykazanie się w podstawowych rzeczach, a dopiero potem nakłanianie do czegokolwiek więcej.A teraz kilka słów odnośnie oczekiwań...
Chyba każdy oczekuje tego, że eden po prostu PRZEŻYJE, a nie będzie wisieć nad nim kostucha, wyczekując tylko chwili, aż w zalogowanych będą widnieć... tylko boty. Bo nie ukrywajmy, że od dłuuuższego czasu aktywność na edenie zmalała o ponad połowę i to widać. To się też czuje.
nata pisze: ↑18 paź 2021, 11:49Zgadzam się tutaj, albo odchodzicie i przekazujecie to dalej, albo odchodzicie, ale jednak macie decydujący głos.r deluxe pisze: ↑17 paź 2021, 21:42Przekazujecie pałeczkę dalej. Oddajecie swoje forum w ręce innych, żeby ono funkcjonowało, ponieważ ludzie tego oczekują. Oczekują działania i faktycznych zmian. To chyba ten skład, który się zgłosi ma decydować już ile osób będzie i jak będą pracować. To w ich rękach będzie leżało, nie Twoich (bez urazy).Finalny skład zespołu. Docelowo chcielibyśmy, aby spośród chętnych uformował się nowy zespół około 4-5 osób, które będą chciały ze sobą współpracować, rozdzielą miedzy siebie wszystkie obowiązki i podołają temu wcale nie łatwemu zadaniu.
Z mojej perspektywy to wygląda tak, jakbyś nie chciał tego w stu procentach oddać, nadal mieć nad tym kontrolę, dlatego wybierzesz sobie odpowiednie osoby, przydzielisz im zadania i z boku będziesz zerkać. Nie. To nie tak chyba miało wyglądać. Skoro już macie przekazać eden nowej ekipie to zróbcie to porządnie, a nie że to nadal wygląda tak, jakby ktoś dostał zlecenie na pilnowanie czyjejś własności.
chyba trochę za mocne słowa z tym atakowaniem i bezpodstawnymi komentarzami - fajnie, że chce w czymś pomóc, ale tutaj bardziej chodzi o to, że to ta nowa ekipa powinna się wykazać pomysłami i po swojemu podejść do prowadzenia Edenu
Moja wypowiedź była jednak skierowana głównie do @r deluxe, bo:
Eden akurat jest "tym forum od SLów", bo użytkownicy go takiego zrobili, zawsze jest ich wszędzie pełno, reklamują swoje fora, wrzucają poszukiwania, avki dodawane są w większości przez osoby, które obracają się w tym gronie. Więc tutaj akurat nie jest w roli adminów moim zdaniem aby Eden nagle należał też do innej tematyki, ale w roli graczy aby chcieli coś na tym Edenie robić, bo przecież jakby nie patrzeć każda tematyka ma taką samą przestrzeń.Persona pisze: ↑17 paź 2021, 23:36Obecnie Eden jest "tym forum od SLów". Nie mówię by się z nich wycofać. Choć jak już wspomniałem, nie przepadam za nimi, to jest to spora część PBFów a obecność ludzi na takim Edenie jest ważnym czynnikiem przyciągającym innych.
Trzeba dać do zrozumienia, że temat PBFa nie SLowego jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Jeśli byłby to np PBF o DnD na pełnych zasadach 5 edycji, to eden powinien być jak najbardziej miejscem by go zareklamować tutaj i o nim tutaj rozmawiać.
Generalnie to widzę, że chyba nie do końca zrozumiane zostały moje słowa. Przekazujecie KOMUŚ INNEMU forum - oczywistym jest, że wszystkie informacje muszą zostać przekazane, niemniej jednak - ja czytając to ogłoszenie miałam wrażenie, że wy nadal będziecie całość kontrolować. Wybór adminów? Wy. To jak będzie wyglądać wszystko? Wy - no bo to w waszych rękach leży jakby FTP i całość forum. Więc generalnie... Jak już PRZEKAZUJECIE komuś forum, to zróbcie to od początku do końca, żeby może osoby, które chcą to przejąć nie miały pod górkę i nie ciągnęły ciągle BYŁYCH adminów, którzy nie mają czasu (?) na prowadzenie edenu - DLATEGO TEŻ zaznaczyłam, że moim zdaniem LEPIEJ przenieść to na BEZPŁATNY hosting.bandito pisze: ↑18 paź 2021, 12:54
Moja wypowiedź była jednak skierowana głównie do @r deluxe luxe, bo:
"To w ich rękach będzie leżało, nie Twoich (bez urazy).
Z mojej perspektywy to wygląda tak, jakbyś nie chciał tego w stu procentach oddać, nadal mieć nad tym kontrolę, dlatego wybierzesz sobie odpowiednie osoby, przydzielisz im zadania i z boku będziesz zerkać. Nie. To nie tak chyba miało wyglądać. Skoro już macie przekazać eden nowej ekipie to zróbcie to porządnie, a nie że to nadal wygląda tak, jakby ktoś dostał zlecenie na pilnowanie czyjejś własności."
to jakiś żart, a nie faktyczne oczekiwania. No, chyba że@r deluxe oferuje się do ogarnięcia technicznej strony Edenu ZAMIAST Noriego albo ZNAJDZIE KOGOŚ, kto poświęci nauce długie tygodnie (albo miesiące, jeśli nie ma się wstępnej wiedzy o programowaniu). Bo jeśli nie, a ten tekst był tylko tak dla zasady, to obawiam się, że zwykłe przekazanie Edenu bez instrukcji, nauki i dostępu Noriego do Panelu skończy się ogromną klapą i forum padnie w pierwszym tygodniu działania bez niego.