Aktualnie zamiast rozmawiać o tym co jest nie tak z nowymi prezentacjami i innymi rzeczami, zaczynamy przenosić dyskusję na nieszczególnie konstruktywne tory skupiając się na "6 miesiącach", otwartości forum, ankietach, korporacjach itd. Popatrzmy zatem na kilka faktów i porozmawiajmy rzeczowo...
Spadek aktywności
Aktywność na forum (pomijając dział z prezentacjami) wygląda następująco...
Od momentu wprowadzenia nowych prezentacji (5 marca 2023) do dziś upłynęło 51 dni:
Nowe posty na forum: 521
Piszący użytkownicy: 71
Posty na użytkownika: ~7,34
Posty na dzień: ~10,22
Okres od 1 stycznia do 5 marca (64 dni):
Nowe posty: 439
Piszący użytkownicy: 104
Posty na użytkownika: ~4,22
Posty na dzień: ~6,85
Analogiczny okres - 05.03.2022-24.04.2022
Nowe posty: 144
Piszący użytkownicy: 56
Posty na użytkownika: ~2,57
Posty na dzień: ~2,82
Myślę, że zatem można odłożyć na bok dyskusję o spadającej aktywności na forum, gdyż liczby pokazują, że może pisze mniej osób, ale postów jest znacznie więcej w porównaniu z pierwszymi miesiącami roku. Tymczasem w porównaniu z analogicznym okresem w roku 2022, aktywność jest kilkukrotnie wyższa. Jednocześnie w tym momencie na forum widnieje informacja, że w ciągu ostatnich 24 godzin zalogowanych było 83 użytkowników.
Możemy też dyskutować o liczbie zapowiedzi. Co do zasady średnio pojawia się 3 zapowiedzi w kwartale. W pierwszym kwartale 2023 pojawiły się 2 zapowiedzi. W aktualnym nie pojawiła się jeszcze żadna, jednak rozpoczął się on niecały miesiąc temu. Tym samym także tutaj nie widzimy specjalnego spadku aktywności.
Komunikacja
Od 5 marca do dziś administracja napisała 17 odpowiedzi w pytaniach i propozycjach. Przestoje w komunikacji były zasadniczo dwa tj. od 6 do 14 marca oraz od 3 kwietnia do 21 kwietnia, jednak w środku tego drugiego okresu przypadł czas świąteczny, urlopy, spotkania z rodzinami etc. Można bić się w pierś, za przestoje, jednak nie za brak komunikacji. Jednoczesnie muszę zauważyć, że trudno odnosić się do niektórych argumentów, które nie mają potwierdzenia w faktach (odsyłam do przykładu z początku postu)
Podsumowując
Możemy dyskutować o prezentacjach, o tym czy ich wprowadzenie rozwiązało zaadresowane problemy. Jeśli nie, to wiadomo w którą stronę powinniśmy iść. Jeśli tak, to powinniśmy rozmawiać o tym w jaki sposób je dopracować, by pozbyć się niedogodności, które ze sobą wniosły. Nie sądzę, by powoływanie się na ciemną przyszłość Edenu, która póki co się nie potwierdza, doprowadziło nas do znalezienia rozwiązania w teh dyskusji.
Uważam, że powinniśmy się skupić na uporządkowaniu kwestii prezentacji i innych, a następnie możemy zastanowić się nad przyszłością składu administratorskiego. Jeśli ktoś ma ochotę uruchomić ponownie argument 6 miesięcy, to w mojej ocenie sprawa zostanie domknięta szybciej. Im więcej włożymy sił w rzeczową dyskusję, tym szybciej dojdziemy do końca tej jakże frustrującej dla obu stron sytuacji.
The last but not least
gusto pisze: ↑23 kwie 2023, 10:18
Ja bym pięknie prosił aby po kliknięciu na ODPOWIEDZ albo POKAŻ OKNO SZYBKIEJ ODPOWIEDZI od razu ustawiało focus w oknie formularza. To wymagane obecnie dodatkowe kliknięcie na formularzu jest zbędne.
Wprowadziłem testowo focus na polu z tekstem odpowiedzi. Gdyby coś nie działało w oczekiwany sposób - prosze o kontakt na PW, co by nie robić tutaj szumu.