szkocja - biurzliwa historia i relacja

Szukasz partnera do gry, a może sam marzysz o stworzeniu własnych poszukiwań? To temat dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Podziękował(a): 1 raz

#63234 wczoraj, 17:18

Cześć! Szukam współgracza na otwieraną w sobotę Szkocję. Mam wstępny pomysł, który jest dosyć luźny. Jego podwaliną jest konflikt między dwoma rodzinami wywołany przez wysiedlenia w Szkocji (znane jako Highland Clearances).

Najważniejsze informacje:

- Miały miejsce głównie od końca XVIII do połowy XIX wieku.
- Dotknęły przede wszystkim ludność góralską z Scottish Highlands i Hebrydów.
- Powodem była przebudowa gospodarki – właściciele ziemscy uznali, że hodowla owiec przynosi większy zysk niż czynsze od mieszkańców.
- Ludzi przymusowo usuwano z ziem, często palono ich domy (crofty), by uniemożliwić powrót.
- Skutkiem była masowa emigracja do Kanady, USA, Australii i na południe Szkocji.
- Wysiedlenia doprowadziły do trwałego wyludnienia Highlandów i zniszczenia tradycyjnego modelu klanowego.

Wysiedlenia odcisnęły trwałe piętno na Szkotach i skutki tych przemian społecznych są odczuwalne dla wielu do dzisiaj.
Chcę to wykorzystać do tła relacji postaci, gdzie poczucie krzywdy było pielęgnowane przez wieki, a gdy znowu nad rodziną X widnieje widmo utraty całego dobytku, ich członkowie zrobią wszystko, aby do tego nie dopuścić.

Nad podziałem ról możemy zastanowić się oboje. Mogę być zarówno ofiarą, jak i prowodyrką - zaznaczę tylko, że gram jedynie damskimi postaciami, a poszukuję do tego wątku postaci męskiej. Wiek - do ustalenia. Fajnie jeśli wiesz coś więcej o Szkocji i kulturze (sama nie jestem ekspertką, ale przeczytałam kilka książek) i będziesz potrafił/a oddać klimat lokalizacji, a nie potraktujesz tego forum jako kolejnego SL'a. Sama ilość i częstotliwość postów jest mi obojętna, strzelam w coś po środku (idą święta, więc tego czasu będzie mniej). Co do samej relacji postaci to wolałabym rozwijać to poprzez wątki, nie narzucając niczego z góry. Na przykład jeśli nam nie kliknie to nie ma sensu cisnąć romansu itp. I to w sumie chyba tyle :goof:
Możesz napisać pw lub pod tym tematem :wroc:

ODPOWIEDZ ]