New Orleans or nowhere

ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
O mnie
cado, eze, lisowa, medusa, aina | dodatkowy mg: myre
Moje RPGi
New Orleans

#61791 06 sty 2024, 19:00

once upon a time in
new orleans
Omg, omg, omg, omg, omg!!! Zaczęło się!!!

Nie wierzę, że moje marzenie wreszcie się spełniło! Zawsze chciałam przylecieć na Mardi Gras do Nowego Orleanu! No chodź już, szybciej, musimy mieć najlepsze miejsce przy samej ulicy! Nie słyszałaś?! W tym roku na papradzie otwierającej mają rzucać prawdziwymi srebrnymi i złotymi dublonami! No oczywiście, że nie wszystkie będą złote albo srebrne! Ale im bliżej staniesz, tym większe prawdopodobieństwo, że złapiesz ten szlachetny!

Przepraszam. Przepraszam! No przepraszam, naprawdę, chcę tylko przejść trochę dalej! Przepraszam! Przepraszam!!!

Chodź, stań koło mnie. Zobacz, no patrz, widzisz te stroje?! Te maski?! Wyglądają jak prawdziwe... Z epoki wiktoriańskiej. Albo edwardiańskiej, nigdy tego nie odróżniam. No ale w każdym razie – piękne! Każdy element garderoby wygląda tak, jakby był uszyty i zrobiony na miarę! Myślisz, że alkohol w tych kieliszkach jest prawdziwy? O matko, no zobacz, jak ten król wygląda! Jak nic jego futro jest z prawdziwe, nie żadne sztuczne! Podobno nawet koronę wytopili mu z jakiegoś metalu specjalnie na rozmiar jego głowy i wczepili w nią prawdziwe kamienie. No wiadomo, że nie brylanty, bez przesady, to tylko parada, ale… no spójrz…

Ach… Myślisz, że uda nam się dostać na platformę? Jako dziecko zawsze chciałam zostać księżniczką! Jakby udało mi się tam wejść chociaż na chwilę... Ach! No co "już tak nie wzdychaj"?! Nie szukam przecież żadnego księcia! Chcę tylko chociaż raz w życiu stać się prawdziwą księżniczką, zasmakować tego uczucia, utopić się królewskiej w atmosferze... Maski już mamy, korony też. Sukienki jakby się uprzeć też można uznać za eleganckie…

A może… Och!

Zobacz! Nie pilnują jej od tyłu! Chodź, wskoczymy tam! E tam, złote dublony! Nie gadaj tyle i nie marudź, tylko chodź! Szybko, szybko, podaj rękę i wskakuj ze mną! Czeka nas niezapomniana przygoda w Nowym Orleanie!

Witaj w Nowym Orleanie - miejscu, gdzie tajemnica i magia splatają się w niepowtarzalną opowieść! 🎭 Przygotuj się na fascynujące doznania i wspólną podróż przez magiczne zakamarki tego miejsca! 🌙🔮
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2024, 14:01 przez Pelican City, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#61811 13 sty 2024, 19:01

once upon a time in
new orleans
Między ulicami Warehouse District rozpętała się burza niezadowolenia. Pracownicy elektrowni wnoszą swój włoski protest, rozgrzewając atmosferę miasta, a nocami – gdy światła zwykły malować swoje wykwintne obrazy – prąd zostaje zgaszony, pozostawiając dzielnicę w świetlnym mroku. Symbolika włoskiego strajku przenika ulice, a tłumy tańczą w rytmie zbuntowanego nieba. Jest to akt odwagi, mówiący o pragnieniu zmiany. Kiedy elektryczne światła przestają tańczyć, narasta energiczny puls oporu. To moment, w którym Nowy Orlean zaczyna odczuwać delikatne drgania niezgody, a ulice wypełniają się zapalającymi się świecami i manifestacyjnymi transparentami.
Wszystko zaczyna się od uliczek Warehouse District w Mid City, ale niewątpliwie ta burza jest zwiastunem większych zmian w mieście magii. Jakież wibracje tańczą w rytmie Nowego Orleanu, gdy światło niepewności rzuca swoje cienie na lokalne media? Przyszłość nowoorleańskiego spokoju jest obecnie jedną z niewiadomych. Co może się jeszcze wydarzyć?

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Na forum ruszył pierwszy etap tła fabularnego! Co czeka Nowy Orlean w świetle strajków w elektrowni?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2024, 14:01 przez Pelican City, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62006 17 mar 2024, 20:55

once upon a time in
new orleans
W Nowym Orleanie niepokój rozprzestrzenia się szybciej niż dźwięk jazzowych nut w nocnym klubie French Quarter. Wiadomość o znalezieniu ciała niezidentyfikowanej osoby w Gauche Crescent wstrząsnęła mieszkańcami miasta. To, co zaczęło się jako rutynowa patrolowa kontrola, szybko przekształciło się w koszmar. Ciało było w tak opłakanym stanie, że identyfikacja stała się niemożliwa. Mieszkańcy zaczęli się zastanawiać, czy to tylko pojedynczy incydent, czy początek czegoś znacznie bardziej mrocznego.

Nowy dzień przynosi nowe zmartwienia. Informacje o zaginięciach trzech kolejnych osób, z różnych grup wiekowych i środowisk społecznych, tylko pogłębiły atmosferę lęku i niepokoju. Zniknęła studentka, starsza kobieta i turysta, każdy bez śladu, bez uprzedniego ostrzeżenia. Mieszkańcy zaczęli zastanawiać się, czy są w zasięgu nieznanego sprawcy, czy też te zaginięcia są przypadkowe.

Niepokój narasta. Wciąż nie ma żadnych wieści o córce burmistrzyni, która zaginęła kilka tygodni temu. Spojrzenia mieszkańców Nowego Orleanu stają się coraz bardziej podejrzliwe, a plotki krążące po ulicach są coraz bardziej fantastyczne i przerażające. W międzyczasie, posterunek policyjny Six District Police Station został zlikwidowany; część jego personelu została rozesłana do innych parafii, a część do Criminal Justice Square, a mimo to wciąż brakuje funkcjconariuszy. Decyzja ta tylko pogłębiła nieufność wobec władz.

Czas płynie, a miasto zaczyna tonąć w atmosferze niepokoju i strachu. Co tak naprawdę dzieje się w ulicach Nowego Orleanu? Czy ktoś odkryje prawdę przed kolejnym zaginięciem, zanim stanie się za późno?

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Na forum ruszyło kolejne tło fabularne! Tym razem odnaleziono ciało niezidentyfikowanej osoby oraz zaginęło kilka osób, w tym turysta.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2024, 14:02 przez Pelican City, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62116 18 kwie 2024, 18:18

once upon a time in
new orleans
W Nowym Orleanie mamy wiosnę! Termometry pokazują nawet 30 stopni, a Magnolia kwitnie na każdym rogu, dlatego i u nas – na forum – wiosna zawitała w pełnej krasie. Zrobiłyśmy porządki wiosenne, dzięki czemu odsłona Crescent Dream przybrała innych kolorków. ❤️
Oprócz zmian wizualnych, zmieniłyśmy trochę rzeczy organizacyjnych. Zmianie uległo kilka punktów w regulaminie, które rozpisałyśmy w naszym ogłoszeniu oraz przygotowałyśmy przewodnik po forum dla tych, którzy wracają do grania po przerwie, są całkowicie nowi w świecie PBF-ów lub przenoszą się z platform discordowych, blogów lub innych. Udostępniłyśmy również dodatkowy kod na SMS, z możliwością odpowiedzi na konkretną wiadomość, wzór na rozmowę telefoniczną oraz karuzelę na instagram ✨

Zapraszamy serdecznie na odświeżony Crescent Dream, na którym wciąż trwa tło fabularne „Zaginione dusze w Nowym Orleanie” oraz event Spring Cleaning.

Na koniec chciałyśmy podziękować naszej niezawodnej koderce @aina, która przygotowała dla nas piękny, nowy styl. Wszystkie kody oraz grafiki są jej autorstwa, a my jesteśmy nimi zachwycone! 🤩

Został zaktualizowany wygląd forum, a oprócz tego nastąpiło kilka wiosennych porządków! 🌙🔮
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2024, 14:02 przez Pelican City, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62355 27 wrz 2024, 10:50

once upon a time in
new orleans
Dużo się wydarzyło od naszej ostatniej aktualizacji na Edenie, dlatego mamy dla was kilka nowości!

Po pierwsze, forum zyskało nowy, jesienny look! Oprócz zmiany stylu, usprawniłyśmy też działanie forum – najważniejsze tematy organizacyjne i fabularne przeniosłyśmy na podstrony, żeby wszystko było bardziej przejrzyste i łatwiejsze do ogarnięcia.

Dodatkowo wprowadzamy nową organizację — The Crescent Club! To kółko studenckie, do którego mogą należeć zarówno studenci, jak i uczniowie liceum. W najbliższą sobotę rusza nasz pierwszy mini-event dla młodszych postaci, więc jeśli myśleliście o stworzeniu studenta, teraz jest idealny moment!

Lato za nami, ale z jesienią nadciąga również specjalna edycja jesiennych odznak! Będziecie mogli je zdobywać za fabuły rozpoczęte między 1 października a 30 listopada. Zakres jest szeroki – od typowo jesiennych przygód, przez fabuły halloweenowe, aż po te związane ze Świętem Dziękczynienia. Idealna okazja, żeby zgarnąć coś ekstra dla swoich postaci.

Na październik przygotowałyśmy też dwie atrakcje z myślą o Halloween! Pierwszą z nich jest event „Upiory LaLaurie”, czyli klimatyczne murder mystery, które z pewnością wprowadzi sporo emocji. Więcej szczegółów pojawi się już wkrótce, a zapisy na event ruszą niedługo, więc bądźcie czujni!

I na koniec — mamy super wiadomość! @aina oficjalnie dołącza do naszego zespołu! Do tej pory odpowiadała za wsparcie techniczne, ale teraz będzie też pełniła funkcję moderatora. Cieszymy się, że możemy ją powitać w nowej roli!

Więcej informacji znajdziecie w ogłoszeniu, a tymczasem zapraszamy do aktywności na forum! ✨🌙🔮

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62517 01 gru 2024, 20:30

once upon a time in
new orleans?
Grudzień w Nowym Orleanie to czas niezwykłej atmosfery, gdy miasto przeobraża się w magiczną krainę świąteczną. Po zakończeniu Święta Dziękczynienia, mieszkańcy i przedsiębiorcy wkraczają pełną parą w przygotowania do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Ulice miasta tętnią życiem, a na każdym rogu można poczuć aromat pieczonych ciastek, gorącej czekolady i przyprawionego grzańca. Lokalne sklepy i kawiarnie wypełniają się ludźmi, którzy poszukują idealnych prezentów dla swoich bliskich, przeglądają unikalne ozdoby świąteczne i próbują świątecznych smakołyków.

Oprócz nowego, świątecznego tła fabularnego, przygotowałyśmy dla was kilka atrakcji. Pierwszą z nich to nowa, świąteczna odsłona forum. Oprócz nagłówka, zmianie uległy również rangi, avatary kont organizacyjnych oraz obrazki w kategoriach.
Przygotowałyśmy dla was również pulę odznak okolicznościowych, odznak tematycznych, wydarzenie Christmasfest (na którym możecie łapać nawet więcej świątecznych odznak!) i wleciał nowy, grudniowy horoskop.

Na dodatek, oprócz powyższych zabaw, możecie wysyłać sobie świąteczną pocztę, a także wziąc udział w zabawie, która będzie trwała cały grudzień. Ze szczegółami oraz zasadami możecie zapoznać się tutaj.

W NOLA widać przygotowania do świąt! Szata graficzna została odświeżona na świąteczną, a oprócz tego wpadła pula świątecznych odznak, mini-event Christmasfest oraz zabawy z okazji Bożego Narodzenia

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62601 06 sty 2025, 19:09

once upon a time in
new orleans?
Z radością ogłaszamy, że Crescent Dream obchodzi swoje pierwsze urodziny! 🎂🎈 To niesamowite, jak szybko minął ten rok! Zaczynaliśmy od pustych subforów, a teraz jesteśmy miejscem pełnym emocji, pasji i niezapomnianych chwil. Dziękujemy każdemu z Was za to, że tworzycie to forum, czyniąc je wyjątkowym!

Z tej okazji przygotowaliśmy specjalne odznaki, konkurs i niespodzianki, które umilą nam wspólne świętowanie! 🎁

Czeka nas wiele radości, wspólnych wspomnień i nowych wyzwań! 🌟 Dołączcie do nas i świętujmy razem ten pierwszy rok pełen przyjaźni, dyskusji i niezapomnianych chwil! Zachęcamy do udziału w plebiscycie, nominujcie swoich faworytów i bądźcie częścią tej wyjątkowej okazji! A jeśli dopiero do nas dołączyliście — lub zastanawiacie się by dołączyć — serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy, tworzenia postaci i dzielenia się swoimi historiami! Razem uczynimy to miejsce jeszcze bardziej wyjątkowym!

Dziękujemy, że jesteście z nami i czekamy na kolejny rok pełen emocjonujących przygód! 💬🎉

Oprócz okołourodzinowej zabawy mamy dla Was również nowe tło fabularne, które zabierze nas w świat pełen mrocznych tajemnic, nadprzyrodzonych zjawisk i nieoczekiwanych zwrotów akcji, inspirowanych nowoorleańską legendą Rougarou. To doskonała okazja, aby wprowadzić świeże wątki, zderzyć bohaterów z mrocznymi sekretami i stawić czoła nieznanym zagrożeniom. Dołączcie do nas i twórzmy razem nowy, pełen tajemnic rozdział tej fascynującej opowieści!

Ekipa Crescent Dream 🌙

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62852 15 mar 2025, 16:33

once upon a time in
new orleans?

Witamy Was wiosenno-letnią odsłoną Crescent Dream! Na początek przypominamy o konieczności zrobienia twardego resetu (Ctrl + F5 dla Windows, Command (⌘) + Shift + R dla Mac, przełączenie między wersją desktopową i mobilną na telefonie). Tym razem postawiłyśmy na bagienne klimaty i dodałyśmy nagłówkowi trochę drapieżności. 🐊 Postanowiłyśmy również zastąpić odnośniki do profili członków administracji w nagłówku nieco bardziej uroczą wersją. 🫣 Mamy nadzieję, że nowy wygląd forum przypadnie Wam do gustu. 💖

Jeżeli znajdziecie jakieś błędy, które pojawiły się na forum w związku ze zmianą stylu, prosimy o zgłaszanie ich w temacie do kontaktu z administracją lub pisanie bezpośrednio do ainy (Caius Undergrove na forum). ✨

Mamy też dla Was kilka ważnych ogłoszeń.

W pierwszej kolejności, ze smutkiem informujemy Was, że z przyczyn osobistych nasze grono administracyjne postanowiła opuścić Tucha. 💔 Dziękujemy za wszystko, co zrobiłaś dla naszego forum – za Twój czas, energię i serce, które włożyłaś w jego tworzenie. Trzymaj się i powodzenia we wszystkim, co przed Tobą! Mamy nadzieję, że niedługo znowu spotkamy się na Crescent Dream. 🥹 💚

Chcemy również poinformować, że podjęłyśmy decyzję o przyjęciu do naszej ekipy pomocnika Mistrza Gry. W tej roli dołącza do nas Myre. Mamy nadzieję, że ciepło ją przyjmiecie! 🥳

Na koniec przypominamy o trwających aktualnie eventach, do których możecie dołączać – Vampire Jazz Party oraz organizowane przez studentów Mardi Gras Party! Na forum pojawiły się również sezonowe wiosenne odznaki fabularne, dlatego zachęcamy do rozgrywania wątków, które pozwolą na ich odebranie. 🌸

Na bagnach Nowego Orleanu podobno wciąż grasuje Rougarou, więc przypominamy o możliwości odnoszenia się do tła Tajemnice Rougarou, które dotyczy tej krwiożerczej bestii. Można to robić do czasu zakończenia eventu Polowanie na Rougarou. 🐺

Gangi dalej nie dają chwili wytchnienia mieszkańcom miasta, a ich potyczki stają się coraz bardziej zażarte. Więcej na ten temat dowiecie się w aktualnym tle fabularnym Uptown w stanie oblężenia, do którego również możecie odnosić się w swoich rozgrywkach. 🚨

Bądźcie również czujni, bo 1 kwietnia na naszym forum pojawi się nowa zabawa i już niebawem ruszą na nią zapisy! 💖

Niech nadchodząca wiosna przyniesie Wam dużo słońca, uśmiechu i dobrej energii! ☀️
Ekipa Crescent Dream 🌙

Witamy was w wiosennej odsłonie!

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
New Orleans

#62934 17 maja 2025, 20:00

once upon a time in
new orleans?
W naszym ostatnim ogłoszeniu na forum wspominałyśmy, że szykujemy dla Was nową dzielnicę... i właśnie się pojawiła ! Dzielnica Algiers to jedna z najstarszych dzielnic Nowego Orleanu, ciągnąca się wzdłuż nabrzeża rzeki Mississippi. Na naszym forum, znajdziecie w niej aż trzy nowe dzielnice mieszkalne:
  • Seguin St, ciągnąca się równolegle do brzegów rzeki Missisippi; zamieszkacie tam w parterowych oraz piętrowych domach, z dużymi ukrytymi na tyłach podwórzami.
  • The Cotton Mill, unikalna strefa mieszkaniowa składająca się z dwóch budynków; zamieszkacie tam w apartamentach w stylu loftowym.
  • Federal Village, ogrodzona dzielnica mieszkalna, pełniąca funkcję osiedla dla personelu wojskowego, funkcjonariuszy służb federalnych, pracowników kontraktowych oraz ich rodzin; zamieszkacie tam w mieszkaniach o podwyższonym standardzie.
Znajdziecie tam również dwie nowe nawiedzone lokacjeTouro Shakespeare Home oraz DeGaulle Manor! Z ich dokładniejszym opisem zapoznacie się na stronie z nawiedzonymi lokacjami. ☠️ 👻

Więcej o nowej dzielnicy możecie przeczytać na stronie z opisem dzielnic mieszkalnych. Mamy nadzieję, że już niedługo zapełnicie ją rozgrywkami oraz mieszkańcami! 🏡

Przypominamy również o trwającym aktualnie we French Quarter New Orleans Jazz & Heritage Festival! Zachęcamy do rozgrywek na wydarzeniu oraz wzięcia udziału w festiwalowym bingo. Za rozegranie niektórych zadań z planszy możecie zgarnąć dodatkowe odznaki! 🎷

Na koniec informujemy, że w City Park ruszył Silver Nights & Golden Dreams Drive-In – kino pod chmurką! Każdy piątkowy wieczór to inna filmowa perełka z lat 30.–60. Harmonogram seansów znajdziecie w najnowszym wpisie @Midnight.Bayou. Każdy film to również okazja do zdobycia wyjątkowej odznaki dla każdego, kto rozegra fabułę z motywem z danego tytułu! Dostępne odznaki oraz więcej informacji na ich temat znajdziecie na stronie z aktualnymi eventami w zakładce OKOLICZNOŚCIOWE. 📽️🎞️

Ekipa Crescent Dream 🔮✨🌙

Na forum pojawiła się nowa dzielnica wraz z trzema nowymi dzielnicami mieszkalnymi!

ODPOWIEDZ ]