Ogłoszenie #101
Dzień dobry!
Dawno nie udzielałem się na Edenie, zniknąłem też na długo z PBFów, więc chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać i wyjaśnić pewne sprawy. Ogłoszenie będzie trochę przydługie, więc lekkiego słowa życzę.
Kontakt z obecną ekipą
Kiedy dwa lata temu odchodziłem z roli administratora i przekazałem zarządzanie nowej ekipie, moim celem było służenie im (i ich następcom) pomocą techniczną, aby domena nie przepadła, hosting był zapewniony w atrakcyjnej cenie, a problemy w działaniu forum naprawiane na bieżąco. Niestety, tego ostatniego nie udało mi się w pełni dotrzymać, moje zainteresowanie Edenem było bardzo małe, a w ostatnich miesiącach miałem mylne wrażenie, że zupełnie samo sobie radzi, gdyż niemal wcale nie proszono mnie o pomoc ani nie wywiązywały się żadne dyskusje.
Dokładniej, wyglądało to tak. Do czerwca regularnie mnie o różne rzeczy proszono, na część się udzielałem, na część poszukiwałem bez skutku rozwiązań, na część wzmianek nie odpowiadałem (zapominałem o sprawie lub umykały mi, gdy ruch na kanale był duży). W czerwcu komunikowano mi problemy z działaniem systemu tagów, które wtedy próbowałem rozwiązać, lecz nie udało mi się, a potem zapomniałem do nich już zajrzeć. W czerwcu była też prośba o nadanie praw założycieli i ją spełniłem. Z kolei z początkiem września wyszła prośba o dostępy do FTP, które nadałem, lecz był problem z ich użyciem, a gdy w ciągu kolejnych dni okazało się, że problemem jest blokada na zagraniczne IP, to po jej zdjęciu nie dostałem już feedbacku. O sprawie więc zapomniałem (trwała niespełna tydzień), a temat uprawnień powrócił w ostatnich dniach i wtedy sprawdziłem ich działanie, wstawiłem screeny z konfiguracjami w dwóch aplikacjach i po kilku dniach dowiedziałem się, że wciąż nie działa. W ostatnich dniach zauważyłem też, że systemu tagów nie naprawiłem i udało mi się w końcu przywrócić im działanie. Owszem, dostępu do FTP ekipa nie miała od czerwca, gdy to zmieniłem hosting, lecz powiadomiono mnie o tym dopiero pierwszego września.
Podsumowując, jedne prośby spełniałem, inne było trudniej. Moja dostępność czasowa była różna, lecz w żadnym miejscu nie miałem na celu zlewać administracje i zostawiać ich z problemem, choć rozumiem, że czasem mogli tak uważać.
Owszem, spróbowałem wyjaśnić te rzeczy z administracją. Informacje jakie uzyskałem, są takie, że zaskoczył ich fakt, że w czerwcu stracili dostęp do ftp, lecz nie chcieli o to wtedy pytać. Powiedziano mi, że po zimowo-wiosennej serii pingowania, nie mieli już później chęci mnie o coś pytać, obawiając się, że mogę nie odpisać i będą tylko niepotrzebnie mnie wyczekiwać. Też w tamtym okresie przenieśli rozmowy na kanały/konferencje bez mojego udziału, więc wszystkie ich plany i poczynania nie były już dla mnie jawne. Myślę też, że moja rola mogła nie być ostatniemu składowi ekipy w pełni wyjaśniona, bo w tym roku kalendarzowym miały miejsce roszady. Być może oczekiwano ode mnie zaangażowania w Eden większego niż tylko odpisywanie na pingowane wiadomości. Generalnie komunikacyjnie nie zgraliśmy się, za co ze swojej strony przepraszam.
Hosting, domena, finanse
Trochę historii na początek. Kiedy wxv kończyło działalność, byłem w ekipie i przenosiliśmy Eden na płatny hosting (alternatywą były darmowe jak forumpolish, które już nie pozwalają zabrać bazy od nich; operacja była jednokierunkowa). Nie pamiętam, jaka była kolejność, chyba wxv kończyło działalność kilka miesięcy po przenosinach. Ta zmiana wiązała się także z przejściem na nowszy silnik, zwiększeniem funkcjonalności forum i odświeżeniem wyglądu. Od tamtej pory forum było stopniowo ulepszane w kolejne mody, a skład administracji nieco się zmieniał, aż i ja z niego odszedłem (choć wciąż pozostawałem w cieniu, by opiekować się nim technicznie).
Domena od dnia przenosin figuruje na koncie z moimi danymi personalnymi (bo na czyjeś musiała), podobnie jak hosting (który teraz używam także w innych celach). Nikt nie kontaktował się ze mną celem przepięcia domeny na inne konto, zaś hosting w czerwcu opłaciłem na rok we własnym zakresie, gdyż widziałem, że jest to problem finansowy dla ekipy, która nie miała wówczas ochoty prosić się o zbiórkę pieniędzy ze względu na krytykę wprowadzanych zmian na Edenie. Natomiast do czerwca tego roku Eden posiadał własny, indywidualny hosting, do którego login i hasło ekipa posiadała. Podkreślę też, że hosting wziąłem na siebie wyłącznie celem zmniejszenia obciążeń finansowych. Bo i też późno poinformowałem ekipę o kończących się usługach (lecz wziąłem to na klatę, opłacając domenę samemu, a potem dostając zwrot pieniędzy za nią).
Przez cały ten czas nie było moim celem blokowanie dostępów do serwera i jego danych, ani też zawłaszczania sobie ich – przeciwnie, byłem chętny do dzielenia się dostępami a także do reagowania w razie problemów technicznych (choć jak wspomniałem, z chęciami w parze nie zawsze szły działania).
Obecna sytuacja
Obecna administracja w większości zdecydowała opuścić się stanowiska (pozostał Elian) i przekazać mi zadanie poszukiwania nowej ekipy (tutaj głównie od Medusy dostałem duży feedbeck co się nie udało i jakie były plany na Eden). Pojawiły się też ostrzejsze wymiany zdań między mną i administracją, lecz nie mam do nikogo urazy i rozumiem ich intencje i poczynania. Życzę im też miłego angażowania się w PBFy.
Rozumiem, że znalezienie nowych ochotników na opiekowanie forum może być trudnym zadaniem, ale zobaczymy. Chcę utrzymać Eden przy życiu, by forum miało opiekunów. Ponadto, bycie biernym adminem uważam za niewłaściwą drogę i dlatego też zamierzam przyjąć na stałe jawną rolę administratora technicznego i bezpośrednio odpowiadać za rozwiązywanie problemów technicznych, gdyż obecna forma pośredniego kontaktu nie sprawdzała się. Zanim też nowy skład się nie wyłoni, zaopiekuję się forum w zakresie moderowania treści.
Nowy Eden
Zakomunikowano mi potrzebę ulepszenia forum w kwestiach technicznych. Spróbuję je wdrożyć, a poniżej prezentuję listę planowanych zmian:
- Odświeżony zostanie wygląd forum. Zmienią się czcionki i kolorystyka, układ bloków. Dodany zostanie tryb ciemny. Zmiany takie chciała wprowadzić już poprzednia ekipa, lecz najwyraźniej poległa. Nie ukrywam, że trochę modyfikacji w silniku phpBB3 poczyniłem i stabilność mogła się zachwiać, stąd też zamierzam to odświeżyć, poprawić i polepszyć.
- W związku z tym skrypt phpBB3 również zostanie zaktualizowany do nowszej wersji, moduły również.
- Pojawią się dodatkowe usprawnienia do zarządzania treścią, które pozwolą na łatwiejsze promowanie się i szybsze umieszczanie promocji na stronie głównej.
- W wyglądzie forum pojawią się dodatkowe elementy promujące fora i dyskusje, dzięki czemu promowanie się na Edenie będzie skuteczniejsze.
- Poczynione zostaną kroki mające na celu promowanie alternatywnych kanałów społecznościowych.
- Zapewne zmian będzie więcej, lecz na tych chcę się skupić w pierwszej kolejności i myślę, że przysłużą się one wszystkim.
- Chętnych na zostanie administratorami zapraszam do mnie na PW. Jeśli ktoś nie czuje się pewny, czy chce być lub chciałby przy tym wprowadzać jakieś warunki, też zapraszam do korespondencji, pomogę w znalezieniu odpowiedzi.