there's something in the mist and it knows your name

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
O mnie
josie, motionsickness, janek burza, pomroka
Pomógł(a) : 6 razy

#63163 15 paź 2025, 19:02

there's something in the mist
Wiatr zawył nad zatoką, niosąc ze sobą zapach soli i deszczu. Mgła gęstniała z każdą minutą, oblepiając miasteczko niczym cichy, senny strażnik. W świetle latarni portowej można było dostrzec tylko mokre kamienie i rdzewiejące liny. Na końcu nabrzeża, tuż przy balustradzie, stała młoda kobieta z plecakiem i mężczyzna o szorstkich dłoniach, które pachniały morzem i torfem.
— Lepiej będzie, jeśli się pospieszysz — powiedział mężczyzna, nie odrywając wzroku od klifów. — Święty Oswyn już zapalił światło.
— Święty kto? — zapytała kobieta, zerkając niepewnie na majaczącą w oddali sylwetkę latarni.
— Oswyn — odpowiedział spokojnie. — Pierwszy latarnik Craighaven. Dawno temu, kiedy burze zdzierały dachy, a morze połykało statki jak pestki, wyszedł na klif z lampą. Zapalił ogień, zanim fala zabrała go na zawsze. Rano latarnia stała nietknięta, a światło wciąż płonęło. Od tamtej nocy zapala się samo, zawsze wtedy, gdy sztorm zbliża się do zatoki. — Odparł z tajemniczym uśmiechem, czającym się na jego ustach.
Kobieta przygryzła wargę. Nie wiedziała, czy się śmiać, czy słuchać dalej. Wiatr szarpał jej szalikiem, a zimne krople uderzały w twarz jak ostrze deszczu.
— Ktoś musi to zapalać — powiedziała półgłosem.
—Ktoś — lub cośodparł mężczyzna z lekkim uśmiechem. — Gdy mgła spowija zatokę, w oknie latarni widać cień człowieka z lampą. Nikt wtedy nie boi się morza. Zapalamy tylko światełko w oknach, żeby mu podziękować. — Wyjaśnił, spoglądając na stojącą obok kobietę.
Przez chwilę trwali w ciszy, wsłuchani w szum fal i skrzypienie starych kutrów rybackich. Potem, z daleka, gdzieś od strony wrzosowisk, rozległ się głęboki, przeciągły ryk. Dźwięk był ciężki, niosący się po mokrej ziemi, jakby coś ogromnego oddychało wśród mgły.
Kobieta drgnęła.— Co to było?— Zapytała z nutą przerażenia, doskonale słyszalną w jej głosie.
— Strażnik — odpowiedział bez wahania. — Jeleń. Przebudził się raz, dawno temu, kiedy powódź groziła miasteczku. Przebiegł przez Craighaven, pędząc jak burza, i dopóki nie upewnił się, że każdy jest bezpieczny, nie zniknął. Od tamtej pory śpi na wrzosowiskach. Ale czasem daje znak, że czuwa. — Jego głos był spokojny, jakby opowiadał historię, którą zna każde dziecko w mieście. Kobieta próbowała to sobie jakoś racjonalizować we własnej głowie. Myślała, że może to raczej wiatr, może ryk morza, ale mgła gęstniała, a latarnia rozbłysła mocniej, jakby odpowiadając na niewypowiedziane pytanie.
— Legenda? — spytała z wymuszonym uśmiechem.
— Tutaj — powiedział mężczyzna cicho — nie wszystko, co wygląda jak legenda, nią jest.
Mgła zaczęła wirować, oplatając ich jak miękka kurtyna. Na szczycie klifu latarnia zapłonęła pełnym blaskiem. W jej oknie coś zamajaczyło — z daleka wydawało się, że to sylwetka człowieka z lampą. A z wrzosowisk nadszedł jeszcze jeden, głębszy ryk.
W tej jednej chwili Craighaven zdawało się oddychać razem z morzem. Miasteczko milczało, a jego legendy budziły się do życia.
Craighaven
Niewielkie miasteczko na wschodnim wybrzeżu Szkocji, wciśnięte między klify, wrzosowiska i zimne wody Morza Północnego. Pachnie solą, torfem i whisky, a poranki są tak mleczne, jakby mgła odcinała to miejsce od reszty świata. Życie płynie tu zgodnie z rytmem morza — przypływami, odpływami i niekończącym się szumem wiatru. Znajdziesz tu kutry rybackie, przytulne kawiarnie, domowe sconesy, galerie prowadzone przez zapaleńców i ludzi, którzy pamiętają historie sprzed trzech pokoleń.

To miasteczko nie próbuje nikogo uwodzić — robi to mimochodem. Rozmowy na klifie, skrzypienie mokrych pomostów, dźwięk owiec za płotem, krople deszczu stukające o kamień — tutejsza codzienność potrafi wciągnąć bardziej niż jakakolwiek legenda. A jednak one tu są. Niewypowiedziane, powtarzane mimochodem, nie do końca żartem, nie do końca na serio. Mówią, że mgła potrafi zatrzymać tych, którzy spojrzą w nią za długo. Że jeśli światło latarni zapala się samo, nie patrz za długo w okno. Że czasem coś oddycha na wrzosowiskach.

Sprawdź Craighaven i przekonaj się, czy mgła pochłonie Cię na zawsze.
Kwestie techniczne:
ᚦ Jeśli chodzi o Mistrza Gry/ kwestie fabularne i czasoumilacze — przewidujemy cykliczne atrakcje, które z pewnością przyniosą dużo pomysłów na gry. Od razu zaznaczamy, że nie przewidujemy rodzin fabularnych;
ᚦ Chcemy, aby na forum panowała atmosfera zżytej społeczności i dołożymy wszelkich starań, by każdy mógł znaleźć u nas miejsce dla siebie;
ᚦ Forum powstaje na płatnym hostingu i udało nam się już załatwić wsparcie w kwestii technicznej;
ᚦ Na razie nasza zapowiedź nie zdradza zbyt wielu szczegółów technicznych, ale forum dopiero zaczyna się budować, a my cały czas dopracowujemy wszystkie kwestie techniczne i fabularne — szczegóły będziemy podawać w kolejnych postach;
ᚦ Obecnie w składzie są 3 osoby + technik, ale z wielką przyjemnością przyjmiemy do naszego grona jeszcze jedną lub dwie osoby do pomocy — chętnych zapraszamy na pw. <3
and it knows your name

19 Obrazek 1 Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 paź 2025, 9:17 przez cala dìdein, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
O mnie
am I walking towards something I should be running away from?
Moje RPGi
na razie brak
Podziękował(a): 2 razy

#63164 16 paź 2025, 8:34

Brzmi przyjemnie, cieszę sie, że wśród dużych miast znajdzie się małe miasteczko 🩷
Czy znacie już wizerunki zajęte przez administrację?

Awatar użytkownika
O mnie

#63165 16 paź 2025, 17:47

przelotnie pisze:
16 paź 2025, 8:34
Brzmi przyjemnie, cieszę sie, że wśród dużych miast znajdzie się małe miasteczko 🩷
Czy znacie już wizerunki zajęte przez administrację?
Cześć, bardzo dziękujemy za Twoją komentarz. ❤️ Małe miasteczka zawsze miały szczególne miejsce w naszych sercach, dlatego zdecydowałyśmy się na stworzenie czegoś bardziej kameralnego i klimatycznego. A odpowiadając na Twoje pytanie, obecnie skupiamy się przede wszystkim na dopracowaniu kwestii technicznych i fabularnych forum, co jest dla nas najważniejsze. Mamy jakieś pierwsze pomysły dotyczące postaci, którymi chciałbyśmy zagrać, jednak nie myślałyśmy jeszcze o konkretnych wizerunkach. Kiedy tylko takie decyzje zapadną, poinformujemy Was o tym w którejś z kolejnych zapowiedzi.
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Lubię yaoiczne rolepayle, miłość, szmeks, platonika idk.

#63166 18 paź 2025, 22:06

Te ,,cykliczne atrakcje" to będzie coś jak często jest, że po prostu 20 nowych odznak tematycznych, albo random temat otwarty z jakimś targowiskiem, gdzie ludzie mogą sobie sami pisać, a mg się nie odzywa. Czy planujecie jednak na te cykliczne atrakcje odpalać mg i robić małe ingerencje w temacie eventu?

Jakie będzie podejście do odgrywania postaci rasistowskich, homofobicznych i innych takich? No i będziecie jakoś pilnować realiów, czy wywalone i w małej szkockiej wsi połowa populacji to geje a druga połowa to Azjaci i we roll with it, bo pilnowanie by w szkocji byli szkoci to ograniczanie wolności graczy?

Będzie dc? Czy tylko shoutbox na dole forka?
7 Obrazek 2 Obrazek
Ciasto czekoladowe z mikrofalówki:
150g mąki, 100g cukru, 60g kakao, 2 łyżki proszku do pieczenia -> Wymieszaj to
Dodaj 90g roztopionego masła, 380ml wody -> Wymieszaj to
Wstaw na 5-15 min na średnią moc do mikrofalówki. Co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy nie jest mokre w środku.
Na koniec polej to roztopioną czekoladą zmieszaną z odrobiną mleka i daj do ostygnięcia. :3

Awatar użytkownika
O mnie
Nie wiem, co robię ze swoim życiem.

#63167 18 paź 2025, 22:55

Bardzo ładne zdjęcie, mam nadzieję, że całość grafiki będzie utrzymana w podobnym stylu <3

Chciałabym dopytać o sprawę postaci NPC - czy będą aktywnie odgrywane i będzie można nawiązywać z nimi swobodnie wszelkie relacje, czy to bardziej typowe postacie w tle do pobocznych interakcji typu pani za sklepową ladą? Czy w ręce Graczy zostaną oddane wszystkie zawody w miasteczku, czy jednak samorządy i temu podobne pozostaną w rękach NPC?

Awatar użytkownika
O mnie

#63172 20 paź 2025, 16:07

Dziękujemy za Wasze komentarze i już spieszymy z odpowiedzią:
Mus Czekoladowy pisze:
18 paź 2025, 22:06
Te ,,cykliczne atrakcje" to będzie coś jak często jest, że po prostu 20 nowych odznak tematycznych, albo random temat otwarty z jakimś targowiskiem, gdzie ludzie mogą sobie sami pisać, a mg się nie odzywa. Czy planujecie jednak na te cykliczne atrakcje odpalać mg i robić małe ingerencje w temacie eventu?

Jakie będzie podejście do odgrywania postaci rasistowskich, homofobicznych i innych takich? No i będziecie jakoś pilnować realiów, czy wywalone i w małej szkockiej wsi połowa populacji to geje a druga połowa to Azjaci i we roll with it, bo pilnowanie by w szkocji byli szkoci to ograniczanie wolności graczy?

Będzie dc? Czy tylko shoutbox na dole forka?
Pozwól, że odpowiemy na Twoje pytania w punktach:

1. Nie planujemy tworzenia dedykowanego forumowego serwera na Discordzie. Wychodzimy z założenia, że do codziennej komunikacji wystarczą shoutbox oraz wiadomości prywatne. Z nami również będzie można się łatwo skontaktować – przez temat “Kontakt z administracją” lub prywatną wiadomość.

2. Jeśli przez „random temat otwarty z jakimś targowiskiem” rozumiesz tworzenie na potrzeby wydarzenia osobnego subforum do swobodnej gry, to tak – mamy to w planach. Takie subfora będą pojawiać się głównie przy większych świętach kalendarzowych lub festiwalach związanych z miasteczkiem. Za rozgrywki przewidujemy również odznaki. ;)

Jeśli chodzi o cykliczne atrakcje, mamy tu na myśli zmieniające się co miesiąc tło fabularne – związane z pogodą, legendami lub zmianami w miasteczku, do których gracze będą mogli się odnosić. Dodatkowo będziemy udostępniać pulę scenariuszy do rozegrania, z nagrodami lub dodatkowymi odznakami.

Kwestia roli Mistrza Gry nadal jest przez nas omawiana. Gdy tylko ustalimy jej ostateczny zakres, poinformujemy Was o tym w jednej z kolejnych zapowiedzi.

3. Kwestia różnorodności narodowościowej będzie kontrolowana i nie traktujemy tego jako ograniczania wolności graczy. Craighaven to miasteczko osadzone w Szkocji, więc zakładamy, że większość postaci będzie rodowicie szkocka.

4. Jeśli chodzi o postaci rasistowskie lub homofobiczne – chcemy przypomnieć, że Szkocja od lat uchodzi za jedno z najbardziej progresywnych miejsc w Europie. Ma jedne z najsurowszych przepisów przeciw mowie nienawiści, a małżeństwa jednopłciowe są legalne od 2014 roku. Incydenty o charakterze rasistowskim czy homofobicznym mogą się zdarzać, ale są społecznie potępiane.

Zgodnie z regulaminem forum mowa nienawiści będzie całkowicie zakazana – niezależnie od tego, czy dotyczyłoby to postów fabularnych, off-topu czy shoutboxa. Chcemy stworzyć przestrzeń, w której każdy będzie czuł się dobrze i swobodnie.

Sheo-san pisze:
18 paź 2025, 22:55
Bardzo ładne zdjęcie, mam nadzieję, że całość grafiki będzie utrzymana w podobnym stylu <3

Chciałabym dopytać o sprawę postaci NPC - czy będą aktywnie odgrywane i będzie można nawiązywać z nimi swobodnie wszelkie relacje, czy to bardziej typowe postacie w tle do pobocznych interakcji typu pani za sklepową ladą? Czy w ręce Graczy zostaną oddane wszystkie zawody w miasteczku, czy jednak samorządy i temu podobne pozostaną w rękach NPC?
To zdjęcie było pierwszym, które rzuciło nam się w oczy podczas szukania szkockich inspiracji. Cieszymy się więc, że i Tobie się podoba. <3

Jeśli chodzi o Twoje pytania – nie planujemy wprowadzania aktywnie odgrywanych postaci NPC. Kwestia Mistrza Gry i jego zaangażowania, jak wspomniałyśmy wyżej, jest nadal w trakcie ustalania.

Zawody dostępne dla graczy obejmują wszystkie poza stanowiskiem burmistrza. Ta jedna postać pozostanie NPC, ponieważ będzie nam potrzebna przy niektórych wydarzeniach fabularnych.

Mamy nadzieję, że udało nam się zaspokoić Waszą ciekawość i że już niedługo spotkamy się w cudownym Craighaven. <3
2 Obrazek 1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
retro barbie
Moje RPGi
rozglądam się

#63173 20 paź 2025, 17:29

Brzmi klimatycznie, a wspomniane czasoumilacze na pewno będą solidną bazą. Zbyt wiele atrakcji na samym starcie niekoniecznie musi być dobre, lepiej dopracować dwa elementy, niż rozgrzebać pięć, by później zostawić je na pastwę archiwum. Mistrz Gry na SLach nie jest wcale koniecznością, jeden ciekawy wątek z MG na pół roku jest lepszy, niż obiecywanie gruszek na wierzbie. Ale po waszych dotychczasowych postach czuję, że trzymacie rękę na pulsie i ma szansę wyjść z tego dobry projekt.

Dopytam jeszcze o zawody, bo fajnie, że będzie wiele dostępnych, ale czy będą w jakiś sposób limitowane? Żeby nagle w małym miasteczku nie urosło osiem barów i po przychodni nie kręciło się pięciu neurochirurgów. Czy wymyślacie miejsca z góry (nazwy/opisy + pula miejsc), czy jednak użytkownicy będą mogli się wykazać i część lokacji może powstać oddolnie?

I jakie prognozy na datę otwarcia? Celujecie w listopad, czy jednak musimy uzbroić się w cierpliwość i widzimy się raczej w grudniu?

<3
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Lubię yaoiczne rolepayle, miłość, szmeks, platonika idk.

#63174 20 paź 2025, 17:49

To ja bym się jeszcze chciała dopytać jakie będą terminy do pilnowania na forku. Po jakim czasie od ostatniego posta będzie się trafiało do nieaktywnych i traciło wizerunek? Bo wiadomo jedna osoba pisze wolniej, druga szybciej, miałam sytuacje, jak trzeba było szukać sesji na siłę bo osoba z jaką pisałam poszła na urlop, a potem i tak ta kolejna sesja wisiała bo ktoś miał powolne tempo i trzeba było szukać kolejnej sesji i takie to koło właśnie ssące mocno i mieszające w chronologii i nawarstwiające sesje które trzeba ogarnąć. Czy w ogóle rzucacie nieaktywność w kąt z myślą, że to ma być zabawa a nie gonienie graczy z batem i potem sterta formalności bo jest milion tematów do przeniesienia z miejsca na miejsce?
1 Obrazek
Ciasto czekoladowe z mikrofalówki:
150g mąki, 100g cukru, 60g kakao, 2 łyżki proszku do pieczenia -> Wymieszaj to
Dodaj 90g roztopionego masła, 380ml wody -> Wymieszaj to
Wstaw na 5-15 min na średnią moc do mikrofalówki. Co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy nie jest mokre w środku.
Na koniec polej to roztopioną czekoladą zmieszaną z odrobiną mleka i daj do ostygnięcia. :3

Awatar użytkownika
Moje RPGi
na razie brak

#63175 20 paź 2025, 18:50

Super, że w końcu pojawi się coś europejskiego, bo osobiście mam przesyt amerykańskich forek otwierających się jedno za drugim. <3 Czuję się jednak trochę rozczarowana, że powielacie pomysł z tłami fabularnymi i scenariuszami, które są już dostępne na aktualnie aktywnych SL. Liczyłam, że zaskoczycie nas czymś nowym, świeżym i “swoim”, a wychodzi na to, że będzie trochę odgrzewany kotlet powielany z forka na forko.

Chciałam również poruszyć poniższą kwestię:
Craighaven pisze:
20 paź 2025, 16:07
Zgodnie z regulaminem forum mowa nienawiści będzie całkowicie zakazana – niezależnie od tego, czy dotyczyłoby to postów fabularnych, off-topu czy shoutboxa. Chcemy stworzyć przestrzeń, w której każdy będzie czuł się dobrze i swobodnie.
Czy mogłabym prosić o doprecyzowanie regulaminowego zakazu mowy nienawiści w postach fabularnych? Czy to znaczy, że nie będzie można stworzyć postaci o mniej tolerancyjnych poglądach? Wszystkie mają być miłe, sympatyczne i tolerancyjne? Przynajmniej ja tak to rozumiem, a to niestety brzmi już jak ograniczanie pomysłowości i swobody graczy co do tworzenia własnych postaci. Nawet jeżeli Szkocja jest krajem progresywnym to niemożliwe, że nie ma tam ludzi nietolerancyjnych, rasistów, homofobów itd. Zwłaszcza jeśli lokacją forum ma być małe miasteczko, które jak to twierdzicie ma być rodowicie szkockie.

Mam też kilka pytań dotyczących samej lokalizacji, ale również działania forum:
1. Jak małe będzie miasteczko (orientacyjnie pod względem ludności)? Czy będzie dostępne jakieś grywalne większe miasto poboczne, sąsiadujące z Craighaven? Czasami pojawia się taka opcja na forach będących małym miastem.
2. W jakim regionie Szkocji będzie znajdować się miasteczko?
3. Czy w mieście będzie dużo pubów?
4. Czy w mieście będzie duży szpital?
5. Czy będziecie pozwalać na tworzenie postaci, które np. widzą duchy/są medium etc?
6. Czy wiecie już mniej więcej jakich informacji będziecie wymagać w karcie postaci od użytkowników?
7. Czy wiecie ile będzie na forum grup i na jakiej podstawie będzie podział?
8. Ile multikont będzie można mieć na start? Jakie będą wymogi postowe do tworzenia kolejnych multikont?
9. Ile będzie maksymalnie dni na nieobecność? Czy będzie możliwość przedłużenia nieobecności?
10. Czy będzie jakiś system nagród dla użytkowników za udział w forumowych zabawach i eventach?
11. Ile dzielnic mieszkalnych planujecie?
12. Czy będzie dostępna mapka miasteczka?
13. Jak podchodzicie do kwestii powielania imion i pseudonimów? Ostatnimi czasy na forach SL popularne jest rozwiązanie, w którym to gracz w karcie postaci sam decyduje o tym czy wyraża zgodę na powielanie personaliów swojej postaci czy nie.
14. Jak podchodzicie do rozgrywek zawierających treści wrażliwe (18+, triggerujące itd)? Czy będzie dostępna opcja “hide”, “spoiler”, “trigger warning”? Jeżeli na forum będzie opcja “hide” to czy będzie możliwość cytowania takich rozgrywek i “podglądania” ich przez osoby postronne?
7 Obrazek

Awatar użytkownika
Moje RPGi
Szerze patole na Nowym Orleanie.
-
Podziękował(a): 1 raz

Brak

#63176 20 paź 2025, 20:30

Hejka. Miło widzieć, że powstaje nowe forum. Ja mam pytanie odnośnie podziału grup. Myślałyście już nad tym, w jaki sposób będą dzielone postacie? I na jakiej zasadzie będą dodawane do poszczególnej grupy?

Awatar użytkownika
O mnie
Próbuję być odpowiedzialna, ale jakoś mi nie idzie
Czas już na zimowy sen Potem pisać będzie lżej
Podziękował(a): 1 raz | Pomógł(a) : 2 razy

moonlight_13

#63177 20 paź 2025, 20:35

Hejka! Macie w planach stworzenie sekty, gangu lub jakieś stowarzyszenia? :smok:
1 Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
to konto zostało przejęte przez hakerów
Moje RPGi
nie ma

#63179 22 paź 2025, 0:24

Hej! Trochę się wam przyglądam i nie ukrywam, że czekam na więcej informacji.

Przy okazji, bo chyba jeszcze to nie padło, czy macie już ustalone jak zamierzacie podchodzić do postów/kart wygenerowanych przez AI? Ostatnio to spory problem i kontrowersja, jestem ciekawa, jak będziecie na to patrzeć na swoim forum :wroc:
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie

#63180 22 paź 2025, 0:33

Zaczniemy od tego, że chcemy Wam bardzo podziękować za zaangażowanie, wszystkie komentarza i pytania - czytamy je wszystkie z uwagą i naprawdę doceniamy, że na etapie zapowiedzi dzielicie się z nami swoimi przemyśleniami <3 Wszystkie komentarze i pytania nie tylko skłaniają nas do dyskusji, ale tam, gdzie możemy, staramy się je wprowadzać i łączyć z naszymi dotychczasowymi pomysłami, a wszystko po to, by stworzyć forum, które będzie atrakcyjne dla Was, użytkowników. Przepraszamy też z góry za ścianę tekstu, ale postaramy się odpowiedzieć po kolei na wszystkie poruszone przez Was kwestie.
jerry pisze:
20 paź 2025, 17:29
Brzmi klimatycznie, a wspomniane czasoumilacze na pewno będą solidną bazą. Zbyt wiele atrakcji na samym starcie niekoniecznie musi być dobre, lepiej dopracować dwa elementy, niż rozgrzebać pięć, by później zostawić je na pastwę archiwum. Mistrz Gry na SLach nie jest wcale koniecznością, jeden ciekawy wątek z MG na pół roku jest lepszy, niż obiecywanie gruszek na wierzbie. Ale po waszych dotychczasowych postach czuję, że trzymacie rękę na pulsie i ma szansę wyjść z tego dobry projekt.

Dopytam jeszcze o zawody, bo fajnie, że będzie wiele dostępnych, ale czy będą w jakiś sposób limitowane? Żeby nagle w małym miasteczku nie urosło osiem barów i po przychodni nie kręciło się pięciu neurochirurgów. Czy wymyślacie miejsca z góry (nazwy/opisy + pula miejsc), czy jednak użytkownicy będą mogli się wykazać i część lokacji może powstać oddolnie?

I jakie prognozy na datę otwarcia? Celujecie w listopad, czy jednak musimy uzbroić się w cierpliwość i widzimy się raczej w grudniu?

<3
Zgadzamy się w stu procentach ze stwierdzeniem, że lepiej dopracować dwa konkretne elementy, niż obiecywać gruszki na wierzbie, z których finalnie coś się nie uda. Od początku, naszym założeniem było (i nadal jest) stworzenie w pełni dopracowanego miejsca do gry dla wszystkich. Chcemy też, by to sami gracze napędzali życie Craighaven, a Mistrz Gry (jeśli będzie się pojawiał) ma być dodatkiem, nie zaś jego fundamentem.
Przechodząc natomiast do Twoich pytań:

1. Po dyskusji dotyczącej miejsc pracy postanowiłyśmy, że na forum zostanie udostępniony gotowy już spis wolnych do przejęcia stanowisk. Będzie wśród nich naprawdę szeroki wybór, więc wierzymy, że każdy znajdzie coś dla siebie, a nam pozwoli to zachować kontrolę nad małomiasteczkowym klimatem. Nie zamykamy się jednak całkowicie na możliwość tworzenia przez graczy nowych miejsc pracy. Będzie taka możliwość, o ile użytkownik dobrze uzasadni powstanie takiej lokacji lub znajdzie dwóch graczy, których postaci zajmą stanowiska w danym biznesie. Pierwszeństwo jednak nadal będzie miał nasz ustalony spis. Nie chcemy bowiem sytuacji, w której stworzone przez nas miejsca pracy będą świeciły pustkami, podczas gdy tworzone są nowe miejsca pracy, które nie różnią się od tego co już oferujemy.

2. Jeśli chodzi o datę otwarcia, to na chwilę obecną jest to dla nas temat ruchomy. Wszystko zależy od naszego kodera i postępów nad dopracowaniem wizualnym i technicznym forum, a także kwestiami fabularnymi. Nad forum pracujemy w wolnym czasie i staramy się spiąć wszystko w ładną i przejrzystą całość. Być może spotkamy się w Craighaven na przełomie listopada i grudnia, więc tak jak my musicie uzbroić się w cierpliwość. Kiedy tylko będziemy pewne daty, damy Wam znać w którejś z kolejnych zapowiedzi <3
Mus Czekoladowy pisze:
20 paź 2025, 17:49
To ja bym się jeszcze chciała dopytać jakie będą terminy do pilnowania na forku. Po jakim czasie od ostatniego posta będzie się trafiało do nieaktywnych i traciło wizerunek? Bo wiadomo jedna osoba pisze wolniej, druga szybciej, miałam sytuacje, jak trzeba było szukać sesji na siłę bo osoba z jaką pisałam poszła na urlop, a potem i tak ta kolejna sesja wisiała bo ktoś miał powolne tempo i trzeba było szukać kolejnej sesji i takie to koło właśnie ssące mocno i mieszające w chronologii i nawarstwiające sesje które trzeba ogarnąć. Czy w ogóle rzucacie nieaktywność w kąt z myślą, że to ma być zabawa a nie gonienie graczy z batem i potem sterta formalności bo jest milion tematów do przeniesienia z miejsca na miejsce?
Jeśli chodzi o terminy na posta, planujemy czas pierwszego posta 5 dni po akceptacji Karty Postaci, kolejne zaś, dla utrzymania regulaminowej aktywności co 14 dni. W naszej opinii jest to bardzo optymalny czas, w którym każdy da radę napisać tego jednego posta fabularnego.
Angie pisze:
20 paź 2025, 18:50
Super, że w końcu pojawi się coś europejskiego, bo osobiście mam przesyt amerykańskich forek otwierających się jedno za drugim. <3 Czuję się jednak trochę rozczarowana, że powielacie pomysł z tłami fabularnymi i scenariuszami, które są już dostępne na aktualnie aktywnych SL. Liczyłam, że zaskoczycie nas czymś nowym, świeżym i “swoim”, a wychodzi na to, że będzie trochę odgrzewany kotlet powielany z forka na forko.

Chciałam również poruszyć poniższą kwestię:
Craighaven pisze:
20 paź 2025, 16:07
Czy mogłabym prosić o doprecyzowanie regulaminowego zakazu mowy nienawiści w postach fabularnych? Czy to znaczy, że nie będzie można stworzyć postaci o mniej tolerancyjnych poglądach? Wszystkie mają być miłe, sympatyczne i tolerancyjne? Przynajmniej ja tak to rozumiem, a to niestety brzmi już jak ograniczanie pomysłowości i swobody graczy co do tworzenia własnych postaci. Nawet jeżeli Szkocja jest krajem progresywnym to niemożliwe, że nie ma tam ludzi nietolerancyjnych, rasistów, homofobów itd. Zwłaszcza jeśli lokacją forum ma być małe miasteczko, które jak to twierdzicie ma być rodowicie szkockie.

Mam też kilka pytań dotyczących samej lokalizacji, ale również działania forum:
1. Jak małe będzie miasteczko (orientacyjnie pod względem ludności)? Czy będzie dostępne jakieś grywalne większe miasto poboczne, sąsiadujące z Craighaven? Czasami pojawia się taka opcja na forach będących małym miastem.
2. W jakim regionie Szkocji będzie znajdować się miasteczko?
3. Czy w mieście będzie dużo pubów?
4. Czy w mieście będzie duży szpital?
5. Czy będziecie pozwalać na tworzenie postaci, które np. widzą duchy/są medium etc?
6. Czy wiecie już mniej więcej jakich informacji będziecie wymagać w karcie postaci od użytkowników?
7. Czy wiecie ile będzie na forum grup i na jakiej podstawie będzie podział?
8. Ile multikont będzie można mieć na start? Jakie będą wymogi postowe do tworzenia kolejnych multikont?
9. Ile będzie maksymalnie dni na nieobecność? Czy będzie możliwość przedłużenia nieobecności?
10. Czy będzie jakiś system nagród dla użytkowników za udział w forumowych zabawach i eventach?
11. Ile dzielnic mieszkalnych planujecie?
12. Czy będzie dostępna mapka miasteczka?
13. Jak podchodzicie do kwestii powielania imion i pseudonimów? Ostatnimi czasy na forach SL popularne jest rozwiązanie, w którym to gracz w karcie postaci sam decyduje o tym czy wyraża zgodę na powielanie personaliów swojej postaci czy nie.
14. Jak podchodzicie do rozgrywek zawierających treści wrażliwe (18+, triggerujące itd)? Czy będzie dostępna opcja “hide”, “spoiler”, “trigger warning”? Jeżeli na forum będzie opcja “hide” to czy będzie możliwość cytowania takich rozgrywek i “podglądania” ich przez osoby postronne?
Z doświadczenia na różnych forach, wiemy też, że w głównej mierze, gracze skupiają się na własnych rozgrywkach, zaś eventy, scenariusze, czy tła fabularne są jedynie dodatkiem, urozmaicającym grę. Liczymy jednak na to, że to, co mamy Wam do zaproponowania, przypadnie Wam do gustu. ;)

Jeśli zaś chodzi o poruszoną przez Ciebie kwestię mowy nienawiści w postach fabularnych. Masz rację, wszędzie znajdą się osoby nietolerancyjne czy homofobiczne lub zwykli rasiści. Craighaven to mała mieścina, gdzie nowoczesność może mieszać się ze starszym pokoleniem, w którym dominuje konserwatyzm. Nie oznacza to jednak, że całkowicie zamykamy się na postaci o mniej tolerancyjnym podejściu - wszystko zależy od kontekstu i tak jak wspominamy, ma być to miejsce dla każdego. Punkt regulaminu, o którym wspominasz, dotyczy postów fabularnych, ale także sb czy wiadomości prywatnych. Przede wszystkim chcemy uniknąć nieustalonej z drugim graczem formy takiej mowy nienawiści. Nie chcemy na przykład by nieuprzedzony gracz, czuł się niekomfortowo przez takie treści, jeśli ich sobie nie życzy, chociażby w rozgrywce. Dodatkowo odnosi się to też do rozmów na sb i ogólnego poszanowania innych użytkowników na forum. Nie chodzi tu o ograniczanie swobód i zakładamy, że regulamin, który pojawi się na forum rozwieje wszystkie wątpliwości. Natomiast rozgrywki opatrzone odpowiednio na początku znacznikiem “trigger” jak najbardziej mogą się pojawiać.

A co do Twoich pytań, to wiele kwestii jest jeszcze przez nas ustalanych, a część z nich zaplanowałyśmy na kolejne zapowiedzi wraz z ich rozwinięciem. Postaramy się jednak przekazać maksymalnie dużo informacji już teraz :)
1. Miasteczko będzie liczyło 4000 mieszkańców. Chcemy stworzyć zżytą społeczność, gdzie każdy zna każdego, a rodziny wiedzą o sobie wszystko, nawet te kilka pokoleń wstecz. Najbliższy odległością od Craighaven (około 58 km) będzie Edynburg, do którego łatwo będzie dostać się komunikacją miejską lub pociągiem. Poza subforum w podróżach, nie planujemy dodawać go jako osobnego i rozbudowanego miejsca rozgrywek, a raczej jako występujące w tle i oferujące dodatkowe miejsca pracy czy placówki edukacyjne.
2. Craighaven położone będzie na wschodnim wybrzeżu Szkocji w East Lothian. Na malowniczych klifach z widokiem na Morze Północne, między North Brewick a Dunbar.
3. Spis lokacji nadal jest w trakcie tworzenia, jednak na chwilę obecną mamy już w nim kilka różnych pubów.
4. W miasteczku nie będzie dużego szpitala. Postawiłyśmy na małą przychodnię, gdzie mieszkańcy uzyskają pomoc doraźną i podstawową, zaś poważniejsze przypadki będą kierowane do Edynburga.
5. Nie zamykamy się na delikatne motywy metafizyczne, jednak należy pamiętać, że to nie będzie forum fantasy. Można stworzyć postać, która wierzy, że widzi duchy, ale niekoniecznie musi faktycznie widzieć “prawdziwe zjawy”. Tajemnice, sny, legendy, wspomnienia - to jak najbardziej klimat Craighaven.
6. Wzór karty postaci zostanie przez nas udostępniony gdy ustalimy wszystkie elementy. Na razie pewna jest forma freeform + metryczka.
7. Podział grup będzie standardowy, ze względu na wiek.
8. Co do multikont - nadal trwają na ten temat rozmowy, ale wstępnie rozmawiamy o możliwość stworzenia 3 postaci na start.
9. Czas nieobecności będzie standardowy - 14 dni plus 3 dni na powrót, z możliwością jednorazowego przedłużenia takiej nieobecności o tydzień.
10. Za udział w forumowych eventach i zabawach planujemy nagradzać użytkowników - będą to zarówno odznaki, jak i nagrody typu: dodatkowa nieobecność czy kolejne multikonto bez spełniania warunków postowych. Oczywiście w zależności od zaangażowania gracza lub trudności samych zadań.
11. Postawiłyśmy na 6 dzielnic mieszkalnych, w których każda będzie oferowała inny rodzaj zakwaterowania, a więc gwarantujemy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szczegóły zdradzimy w kolejnej aktualizacji z placu budowy.
12. Mapka jest w trakcie tworzenia. Kiedy tylko ją dopracujemy, znajdziecie ją już bezpośrednio na forum lub udostępnimy ją w którejś z kolejnych zapowiedzi.
13. W Karcie Postaci pojawi się pole, w którym użytkownik zaznaczy czy chce (lub nie) by jego imię lub pseudonim zostało powielone. Dodatkowo wprowadzimy możliwość rezerwacji imion i nazwisk.
14. Takie rozgrywki są możliwe. Na forum będzie dostępna opcja “hide”, a takie gry będą musiały być dodatkowo odpowiednio oznaczone znacznikiem “trigger”. Cytowanie rozgrywek będzie wyłączone. Chciałybyśmy nadmienić jednak, że wszelkie treści kontrowersyjne, np. związki kazirodcze czy gwałt będą na forum zabronione.
Xayenne pisze:
20 paź 2025, 20:30
Hejka. Miło widzieć, że powstaje nowe forum. Ja mam pytanie odnośnie podziału grup. Myślałyście już nad tym, w jaki sposób będą dzielone postacie? I na jakiej zasadzie będą dodawane do poszczególnej grupy?
Odpowiedź na pytania o grupy jest już wyżej, ale przypomnimy, że jest to standardowy podział ze względu na wiek postaci. Odnosimy wrażenie, że jest to najłatwiejszy sposób na znalezienie partnera do gry ;)
Sunflower pisze:
20 paź 2025, 20:35
Hejka! Macie w planach stworzenie sekty, gangu lub jakieś stowarzyszenia? :smok:
Na forum pojawią się typowe dla małego miasteczka kluby i stowarzyszenia. Jeśli chodzi o wprowadzenie gangu, nie mamy tego w planach :)
jelonek1 pisze:
22 paź 2025, 0:24
Hej! Trochę się wam przyglądam i nie ukrywam, że czekam na więcej informacji.

Przy okazji, bo chyba jeszcze to nie padło, czy macie już ustalone jak zamierzacie podchodzić do postów/kart wygenerowanych przez AI? Ostatnio to spory problem i kontrowersja, jestem ciekawa, jak będziecie na to patrzeć na swoim forum :wroc:
Obiecujemy, że kolejne informacje z placu budowy pojawią się już niedługo! <3
Jeśli chodzi o generowanie postów czy kart przez AI - nie jesteśmy fankami takiego rozwiązania ale wciąż próbujemy znaleźć złoty środek, a może bardziej idealne rozwiązanie dla naszego forum. Inspiracja do samodzielnego pisania postów może być w porządku, ale oddawanie tego procesu całkowicie w „ręce” AI, to nie jest rozwiązanie, które polecamy.

Mamy nadzieję, że udało nam się zaspokoić Waszą ciekawość i oczywiście pozostajemy do Waszej dyspozycji w razie dalszych pytań lub wątpliwości. Jeszcze raz dziękujemy za Wasze zaangażowanie! <3
2 Obrazek 5 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Nie wiem, co robię ze swoim życiem.

#63185 29 paź 2025, 12:34

Tak czytam te wszystkie pytania i odpowiedzi i nasunęło mi się jeszcze parę.

1. Nie zamierzacie tworzyć gangu ani nic w ten deseń, ale czy jeśli Użytkownicy się zbiorą i będą chcieli założyć zorganizowaną fabularną grupę, to zostanie ona oficjalnie dodana do opisów miasteczka, czy raczej pozostanie półoficjalna w rękach samych Graczy?

2. I jak już jesteśmy przy opisach - bardzo fajnie, że szykujecie dużo lokacji, ale w jakiej formie będą przedstawione? Przyznam, że dla osób troszkę gorzej obeznanych w zagranicznych miejscach (no tutaj mamy miasto nieistniejące, to jeszcze co innego oczywiście) lokacja złożona z nazwy po angielsku i obrazka jakiegoś wnętrza jest trochę konfundująca. "Bernie's Camp" i lata z bibelotami? Czy to klub? Bar założony przez trapera? Sklep wędkarski? Czasami naprawdę ciężko było zgadnąć, więc ze dwa zdania wyjaśnienia albo chociaż hasło przewodnie byłyby bardzo pomocne.

3. Mamy małą społeczność znającą się od pokoleń, a to oczywiście mnóstwo historii, powiązań, plotek itd. Czy będzie jakiś system plotek albo renomy postaci? Zdaję sobie sprawę, że oddawanie go w ręce innych Graczy może być kłopotliwe, ale może chociaż kontrolowany przez samego jej właściciela, żeby inni nie musieli śledzić fabuł ani sb, tylko np. specjalne miejsce w relacjach na dopisanie, że hej, ostatnio Aneczka się na mnie obraziła i teraz mówi wszystkim, że podrywam jej chłopaka. Oczywiście za zgodą Gracza Aneczki również.
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie

#63192 29 paź 2025, 17:33

Sheo-san pisze:
29 paź 2025, 12:34
Tak czytam te wszystkie pytania i odpowiedzi i nasunęło mi się jeszcze parę.

1. Nie zamierzacie tworzyć gangu ani nic w ten deseń, ale czy jeśli Użytkownicy się zbiorą i będą chcieli założyć zorganizowaną fabularną grupę, to zostanie ona oficjalnie dodana do opisów miasteczka, czy raczej pozostanie półoficjalna w rękach samych Graczy?

2. I jak już jesteśmy przy opisach - bardzo fajnie, że szykujecie dużo lokacji, ale w jakiej formie będą przedstawione? Przyznam, że dla osób troszkę gorzej obeznanych w zagranicznych miejscach (no tutaj mamy miasto nieistniejące, to jeszcze co innego oczywiście) lokacja złożona z nazwy po angielsku i obrazka jakiegoś wnętrza jest trochę konfundująca. "Bernie's Camp" i lata z bibelotami? Czy to klub? Bar założony przez trapera? Sklep wędkarski? Czasami naprawdę ciężko było zgadnąć, więc ze dwa zdania wyjaśnienia albo chociaż hasło przewodnie byłyby bardzo pomocne.

3. Mamy małą społeczność znającą się od pokoleń, a to oczywiście mnóstwo historii, powiązań, plotek itd. Czy będzie jakiś system plotek albo renomy postaci? Zdaję sobie sprawę, że oddawanie go w ręce innych Graczy może być kłopotliwe, ale może chociaż kontrolowany przez samego jej właściciela, żeby inni nie musieli śledzić fabuł ani sb, tylko np. specjalne miejsce w relacjach na dopisanie, że hej, ostatnio Aneczka się na mnie obraziła i teraz mówi wszystkim, że podrywam jej chłopaka. Oczywiście za zgodą Gracza Aneczki również.
Dziękujemy za pytania! 😊

Na chwilę obecną nie planujemy tworzenia gangu ani innych organizacji przestępczej będących fragmentem fabularnym forum. Przestępcy zdarzają się wszędzie, jednak zorganizowany gang nie miałby realistycznego uzasadnienia w tak małej miejscowości, jaką przedstawimy na forum. Zachęcamy, by w tworzeniu postaci brać pod uwagę skalę i charakter miasteczka.
Na forum pojawią się natomiast organizacje dopasowane do jego wielkości i klimatu – m.in. rada miasteczka, klub wędkarski, chór czy koło gospodyń – które z pewnością ułatwią budowanie relacji i wspólnych wątków fabularnych.

Zarówno miasteczko, jego dzielnice, jak i konkretne lokalizacje będą szczegółowo opisane. Każde miejsce na forum otrzyma własne subforum z wizualizacją i krótkim opisem, a w spisach obok nazwy lokacji pojawi się krótkie wyjaśnienie, np. Central Perk Coffee – kawiarnia. Staramy się, by wszystko było jak najbardziej intuicyjne i przejrzyste, aby ułatwić graczom zapoznanie się z forum na początku, jak i późniejsze poszukiwanie idealnego miejsca do gry.

Na forum będzie dostępny system plotek, nad którym obecnie pracujemy. Wkrótce podzielimy się szczegółami, by każdy mógł z łatwością włączyć ten element do swojej rozgrywki.

Na koniec chciałybyśmy dodać, że już w piątek pojawi się kolejna zapowiedź z dawką informacji z placu budowy, a w niej zawarte będą małe zmiany oraz kwestie, które na pewno was zainteresują. Stay tuned! ❤️
8 Obrazek