Punkt Zero

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
Pomógł(a) : 1 raz

#63571 05 lip 2026, 11:51

Punkt Zero
Obrazek
Whatever will be, will be
Punkt Zero nie jest zwykłym miasteczkiem. To anomalna strefa, która zdaje się istnieć poza czasem i przestrzenią. Nikt nie potrafi wskazać daty jego powstania, ale wszyscy wiedzą jedno: stąd nie ma wyjścia. Każda droga prowadząca poza las zawsze zawraca pod tablicę wjazdową. Telefony milczą, a radia odbierają tylko szumy lub głosy ludzi, którzy dawno przestali istnieć.

Gdy zachodzi słońce, miasteczko przestaje należeć do ludzi. Z lasu wychodzą istoty, które wyglądają jak my, noszą ubrania naszych bliskich i uśmiechają się w sposób, od którego krew lodowacieje w żyłach. Nie biegają, nie krzyczą. Cierpliwie pukają do okien i szepczą Twoje imię, prosząc o wpuszczenie. Jeden błąd, jeden niezaryglowany zamek – i stajesz się częścią Lasu.

Ocalali podzielili się na dwa obozy, które walczą o duszę Punktu Zero:
Sanatorium wierzy, że miasto jest testem charakteru. Chcą zbudować tu nową cywilizację, czekając na ratunek, który być może nigdy nie nadejdzie.
Zajezdnia Widm uważa, że miasto to mechanizm, który trzeba zniszczyć. Szukają wyjścia, ryzykując życie w lesie, by odnaleźć błąd w tej upiornej symulacji.

Od kilku dni dzwon w Sanatorium bije nienaturalnie długo, a las przybliżył się o kilka metrów. Co gorsza, do miasteczka wjechał pusty autobus szkolny, mimo że nikt nie widział go na drodze. To znak, że Punkt Zero się zmienia. Coś, co do tej pory było stałe, właśnie pękło.

𒉽 Forum inspirowane serialem "Stamtąd".
𒉽 Planowane otwarcie: koniec lipca - początek sierpnia 2026 r.
𒉽 Hosting: forumpolish.
𒉽 Wizerunki: realne.

9 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Żyję, pracuję, tworzę - to powinno wystarczyć.
Moje RPGi
somewhere

#63573 wczoraj, 11:47

Hej! Bardzo zaciekawiła mnie zapowiedź, klimat brzmi super i od razu przyciąga uwagę (dla kogoś, kto przepadł na serialu From *.* ) Mam tylko jedno pytanie organizacyjne, bo nie znalazłam tej informacji w opisie: czy forum będzie prowadzone bardziej w konwencji second life z mocniejszą rolą MG i fabularnym sterowaniem wydarzeniami, czy planujecie też konkretną mechanikę postaci, na przykład punkty umiejętności, statystyki, rzuty albo inne systemowe rozwiązania znane z niektórych PBF-ów? <3

Awatar użytkownika

#63574 wczoraj, 13:53

Strigoica pisze:
wczoraj, 11:47
czy forum będzie prowadzone bardziej w konwencji second life z mocniejszą rolą MG i fabularnym sterowaniem wydarzeniami....
Hej, dzięki za zainteresowanie!
Jeśli forum miałoby iść w czyste Second Life, rola MG ograniczałaby się głównie do rzucania pogody i akceptowania wniosków o śluby czy nowe biznesy, a gracze skupialiby się wyłącznie na codziennych relacjach, romansach i budowaniu domków. Jednak w świecie Punktu Zero, gdzie bohaterowie są uwięzieni, a otoczenie jest realnym zagrożeniem, mocniejsza rola Mistrza Gry i fabularne sterowanie wydarzeniami są absolutnie kluczowe. Fabuła jest napędzana przez wydarzenia modyfikujące życie całej społeczności. MG rzuca wyzwania, na które gracze muszą zareagować, jeśli ich postacie chcą przetrwać. Jednak mimo sporej ingerencji MG, klimat Second Life wciąż odgrywa ogromną rolę, ale służy jako odskocznia i budowanie psychologii postaci. Między eventami i zagrożeniami, gracze mają czas na odgrywanie życia w zamkniętej społeczności, budowanie relacji, przyjaźni, toksycznych romansów czy konfliktów o władzę w miasteczku. Element codziennego życia (SL) tworzą tło i sprawiają, że graczom zaczyna zależeć na ich bohaterach, a mocna rola MG i fabularne zwroty akcji dbają o to, aby nikt nie poczuł się zbyt bezpiecznie i nie zaczął się nudzić.

Strigoica pisze:
wczoraj, 11:47
czy planujecie też konkretną mechanikę postaci, na przykład punkty umiejętności, statystyki, rzuty albo inne systemowe rozwiązania znane z niektórych PBF-ów? <3
Tak. Każda postać zaczyna z zestawem statystyk oraz umiejętnościami, które gracz wybiera podczas tworzenia karty. W sytuacjach krytycznych, w starciu z otoczeniem lub gdy wynik akcji jest niepewny, MG będzie wymagał wykonania rzutu za pomocą kostek, a rzut będzie sumowany z Twoimi statystykami lub poziomem umiejętności. Przetrwanie wymaga zarządzania tym, co postać posiada. Chcemy wprowadzić proste, ale angażujące mechanizmy, m.in.: śledzenie ran, zmęczenia czy kondycji psychicznej, zdobywanie i zużywanie amunicji, leków czy narzędzi, które realnie modyfikują szanse na przeżycie.
Mechanika ma być szybka i przede wszystkim – budować napięcie. Świadomość, że od jednego rzutu zależy, czy zdążysz zatrzasnąć klapę do piwnicy przed zmrokiem, niesamowicie podbija emocje podczas gry. Każdy event to szansa na zdobycie/utraty punktów. Punkty można wydawać na zakup przedmiotów, podbicia statystyk, bonusów i utrudnień. Oczywiście będzie do tego odpowiedni dział, gdzie każda postać będzie miała swój temat, by na bieżąco uzupełniać swoje Karty Rozwoju.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
somewhere

#63575 wczoraj, 14:32

Dziękuję za tak rozbudowaną odpowiedź, brzmi to naprawdę ciekawie i chyba się skuszę <3

Chciałabym jeszcze dopytać o pomysł na postać, bo mocno chodzi mi po głowie ktoś trochę w klimacie Jade'a z From - oczywiście nie kopia jeden do jednego, bardziej inspiracja samym motywem. Chodzi mi o postać, która z pozoru mogłaby sprawiać wrażenie ekscentrycznej, chaotycznej albo nawet "świrniętej" ale niekoniecznie byłaby oderwana od rzeczywistości. Bardziej jak ktoś, kto miewa wizje, widzi symbole, znaki, może fragmenty czegoś związanego z samym miejscem albo reaguje na nie w sposób, którego inni nie rozumieją.
Nie chciałabym oczywiście, żeby taka postać miała wiedzę wyprzedzającą fabułę albo psuła tajemnice forum, więc bardziej myślałam o czymś prowadzonym pod MG - wizjach niejasnych, symbolicznych, mylących albo uruchamianych tylko wtedy, kiedy uznacie to za fabularnie sensowne. Czy taki koncept byłby u Was możliwy do rozegrania? I jeśli tak, to czy traktowalibyście to bardziej jako element fabularny postaci, jakąś umiejętność/specyfikę do wpisania w kartę, czy raczej coś do indywidualnego omówienia z administracją?

Awatar użytkownika

#63576 wczoraj, 16:09

Strigoica pisze:
wczoraj, 14:32
Dziękuję za tak rozbudowaną odpowiedź, brzmi to naprawdę ciekawie i chyba się skuszę <3

Chciałabym jeszcze dopytać o pomysł na postać, bo mocno chodzi mi po głowie ktoś trochę w klimacie Jade'a z From - oczywiście nie kopia jeden do jednego, bardziej inspiracja samym motywem. Chodzi mi o postać, która z pozoru mogłaby sprawiać wrażenie ekscentrycznej, chaotycznej albo nawet "świrniętej" ale niekoniecznie byłaby oderwana od rzeczywistości. Bardziej jak ktoś, kto miewa wizje, widzi symbole, znaki, może fragmenty czegoś związanego z samym miejscem albo reaguje na nie w sposób, którego inni nie rozumieją.
Nie chciałabym oczywiście, żeby taka postać miała wiedzę wyprzedzającą fabułę albo psuła tajemnice forum, więc bardziej myślałam o czymś prowadzonym pod MG - wizjach niejasnych, symbolicznych, mylących albo uruchamianych tylko wtedy, kiedy uznacie to za fabularnie sensowne. Czy taki koncept byłby u Was możliwy do rozegrania? I jeśli tak, to czy traktowalibyście to bardziej jako element fabularny postaci, jakąś umiejętność/specyfikę do wpisania w kartę, czy raczej coś do indywidualnego omówienia z administracją?
Będzie nam niezmiernie miło! <3

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak, taki koncept jest u nas jak najbardziej możliwy do rozegrania i bardzo chętnie go przyjmiemy, bo mamy na to systemowe rozwiązanie. W naszej mechanice funkcjonuje Bonus: Analityczny umysł – Widzisz wzory w chaosie, który pokrywa się z Twoim pomysłem, więc będziesz mogła go po prostu wpisać do karty postaci, łącząc fabułę z techniczną stroną forum.
W praktyce chcielibyśmy to ugryźć dokładnie tak, jak sama intuicyjnie zaproponowałaś, czyli na zasadzie ścisłej współpracy na linii Gracz–MG. To Mistrz Gry będzie miał kontrolę nad tym, kiedy i co widzi Twoja postać, dzięki czemu nie musisz się martwić, że przypadkowo wyprzedzisz fabułę lub popsujesz komuś odkrywanie tajemnic. Wizje, które będziemy Ci podrzucać, będą miały charakter symboliczny, a czasem wręcz mylący. Twój analityczny umysł dostrzeże powiązania tam, gdzie inni widzą tylko przypadek, ale bez kontekstu te wnioski mogą początkowo brzmieć dla reszty mieszkańców jak słowa szaleńca. To otworzy możliwość do codziennych rozgrywek i sprawdzania, czy ktoś w ogóle weźmie Twojego bohatera na poważnie.
Przed startem ustalimy wspólnie na PW lub Discordzie, szczegóły i granice. Chcemy ustalić, na jakie bodźce Twoja postać ma reagować najmocniej – czy będą to liczby, powtarzające się kształty, sny, czy może dotyk konkretnych przedmiotów – oraz jak silne i paraliżujące są te stany, żebyś Ty też czuła się komfortowo podczas pisania. Dla nas jako dla ekipy taki bohater to czyste złoto, bo zyskujemy klimatyczny punkt do popychania akcji. :)

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
somewhere

#63577 wczoraj, 16:27

Punkt Zero pisze:
wczoraj, 16:09
Strigoica pisze:
wczoraj, 14:32

Będzie nam niezmiernie miło! <3

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak, taki koncept jest u nas jak najbardziej możliwy do rozegrania i bardzo chętnie go przyjmiemy, bo mamy na to systemowe rozwiązanie. W naszej mechanice funkcjonuje Bonus: Analityczny umysł – Widzisz wzory w chaosie, który pokrywa się z Twoim pomysłem, więc będziesz mogła go po prostu wpisać do karty postaci, łącząc fabułę z techniczną stroną forum.
W praktyce chcielibyśmy to ugryźć dokładnie tak, jak sama intuicyjnie zaproponowałaś, czyli na zasadzie ścisłej współpracy na linii Gracz–MG. To Mistrz Gry będzie miał kontrolę nad tym, kiedy i co widzi Twoja postać, dzięki czemu nie musisz się martwić, że przypadkowo wyprzedzisz fabułę lub popsujesz komuś odkrywanie tajemnic. Wizje, które będziemy Ci podrzucać, będą miały charakter symboliczny, a czasem wręcz mylący. Twój analityczny umysł dostrzeże powiązania tam, gdzie inni widzą tylko przypadek, ale bez kontekstu te wnioski mogą początkowo brzmieć dla reszty mieszkańców jak słowa szaleńca. To otworzy możliwość do codziennych rozgrywek i sprawdzania, czy ktoś w ogóle weźmie Twojego bohatera na poważnie.
Przed startem ustalimy wspólnie na PW lub Discordzie, szczegóły i granice. Chcemy ustalić, na jakie bodźce Twoja postać ma reagować najmocniej – czy będą to liczby, powtarzające się kształty, sny, czy może dotyk konkretnych przedmiotów – oraz jak silne i paraliżujące są te stany, żebyś Ty też czuła się komfortowo podczas pisania. Dla nas jako dla ekipy taki bohater to czyste złoto, bo zyskujemy klimatyczny punkt do popychania akcji. :)
Super, bardzo dziękuję za odpowiedź! <3 Właśnie o coś takiego mi chodziło - nie o postać, która miałaby dostęp do gotowych odpowiedzi albo wyprzedzała fabułę, tylko raczej o kogoś, kto widzi pewne wzory, symbole i zależności, ale sam nie zawsze potrafi je właściwie zinterpretować. Bardzo podoba mi się opcja, że MG miałby kontrolę nad wizjami i ich znaczeniem, bo to daje dużo większy klimat niepewności.
"Analityczny umysł" brzmi idealnie pod ten zamysł, więc najpewniej właśnie w tę stronę będę chciała pójść przy tworzeniu karty. Na pewno przed startem chętnie dogadam szczegóły już na discordzie :) Bardzo podoba mi się też motyw, że dla innych mieszkańców te wnioski mogą brzmieć początkowo jak bredzenie kogoś, kto nie radzi sobie z sytuacją, a dopiero z czasem pewne rzeczy zaczynają układać się w coś bardziej niepokojącego. To daje naprawdę dużo możliwości do relacji, czy konfliktów, bo pewnie będą go mieć za szaleńca :roll:
1 Obrazek

ODPOWIEDZ ]