05 wrz 2018, 18:15
A mi szczerze zniknięcie wxv nie robi żadnej różnicy; nie przepadałem za tym hostingiem i od zawsze wydawał mi się we wszystkim dużo mniej wygodny niż forumotion, ale to moje zdanie. Niechętnie podchodziłem też przez to do gry na forach stojących na tym hostingu; raz, że w ostatnim czasie zwykle były to SLe albo zwierzęce/smocze, których zwyczajnie nie lubię, dwa, że niewygodnie mi się go używało. Przez przyzwyczajenia. I wam przez przyzwyczajenia pewnie ciężko będzie od tego odejść — to zrozumiałe.
Szczerze nie widzę powodu, żeby trzeba było się przesiadać koniecznie na płatne hostingi. Ba. Uważam to za trochę słabą opcję. Ludzie już teraz zbyt często traktują pbfy jak poważny biznes, a nie jak zabawę. A to często sprawia, że zabawy jest mniej.
Nie zgodzę się też z twierdzeniem, że nie ma łatwych, darmowych alternatyw. Zaczynałem robić fora na forumotion i dla mnie jest dużo łatwiejsze i z poziomu panelu bardziej przejrzyste od wxv. Jest darmowe. Nigdy nie zapłaciłem ani grosza. I bym nie zapłacił za stronę, która może się nie utrzymać. Gdybym miał inwestować w stronę, to wolałbym, żeby służyła jako strona informacyjna o mojej działalności (gdybym taką miał) albo coś takiego. W forum, które robię dla zabawy i które może nie wyjść — nie, kiedy są darmowe alternatywy (nawet jeśli gorsze; dla mnie wystarczające). Nieważne czy na promocji czy poza nią. Cebula? Może. Ale wolę za to kupić coś, co mi się przyda. Albo zaoszczędzić.
Ale wracając; forumotion ma opcje pod pbfy (karty postaci w profilu, kostki, takie tam). U nas się z nich z reguły nie korzysta, no, poza rzutami kostką. Da się ingerować w wygląd wielu elementów forum, wgrywać skrypty, żeby wgrać emotki nie trzeba się dziko gimnastykować. Są na tym hostingu fora, które stoją po kilka lat, nawet u nas — Virus, Vampire Knight, Riverdale — i raczej problemu z miejscem nie mają. A graczy zwykle tam jest sporo, Virus zwykle ma od 150 do 200 kont, Riverdale ma obecnie 260, VK ponad 600. I wiecie — Francuzi robią SLe na forumotion, także to jest możliwe. Nie wiem tylko jak z bazami danych; user może wyeksportować swoje posty przez profil, ale cała baza forum — nie wiem, oj. Ta opcja nigdy nie była mi potrzebna i nie wiem, czy tam w ogóle jest.
Tylko od razu sprostuję: nie każę nikomu robić koniecznie na FM, serio, róbcie gdzie chcecie! Po prostu chcę rozpędzić trochę mitów o tym hostingu. Nie taki diabeł straszny. Kwestia przyzwyczajenia. I nie demonizuję też płatnych, po prostu darmowe opcje dalej żyją. c:
No i z darmowych jest jcink, chyba, ale nigdy tego nie dotykałem. Jest dla mnie ściśnięty jak sardynki w puszce i przez to wydaje mi się brzydki. I jun. Ale tutaj tak samo, nawet nie grałem na forum z taką końcówką.
I, litości. Forów, nie for. Forum odmienia się jak liceum. Jest kilka liceów czy lic?