164. Gdyby babcia miała wąsy...forum marzeń?

Nasze małe centrum wszechświata, oko Saurona. Widzimy wszystko, rozmawiamy o wszystkim, dyskutujemy o tym, co nas najbardziej gryzie!
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika

#63369 wczoraj, 13:45

Cześć! Od ostatniego tematu minęło już trochę czasu, dlatego pozwolę sobie rozpocząć - mam nadzieję - owocną we wnioski oraz, co ważniejsze, pełną wzajemnego szacunku wymianę spostrzeżeń.

Na Eden mamy już temat o wymarzonej tematyce tudzież lokacji. I o ile propozycji nie brakuje, mam wrażenie, że samo wskazanie miejsca na mapie nie wystarczy. Postawienie forum, jak zapewne wszyscy wiemy, wymaga od administracji dużego nakładu pracy oraz przede wszystkim cierpliwości - ostatecznie bowiem zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie pasuje.

Niestety, choć może to i lepiej, nikt nie ma wglądu do naszych umysłów. Nierzadko więc mimo największych chęci, ekipa administratorska nie jest w stanie sprostać naszym wymaganiom. Jesteśmy przecież różni i mamy prawo do odmiennego postrzegania stworzonych miejsc…i wyrażania naszego niezadowolenia.

Może wspólnie, bez wskazywania palcem, postarajmy się odpowiedzieć na poniższe kwestie.
  • Jakie są wasze oczekiwania wobec nowo otwartego forum?
  • Na co zwracacie uwagę w pierwszej kolejności - layout, klimat, społeczność?
  • Co powstrzymuje was przed dołączeniem?
Ciekawi mnie również, czy są jakieś rozwiązania, modele gry albo pomysły, których obecnie na forach właściwie się nie spotyka, a waszym zdaniem mogłyby urozmaicić naszą zabawę. Może coś, co widzieliście kiedyś na jednym forum i świetnie działało? A może coś, czego wam po prostu brakuje ( lub najzwyczajniej w świecie wam przeszkadza ) i myślicie, że zmiany w tej kwestii mogłyby odświeżyć formułę PBF?

Dziękuję za każdą wypowiedź. Kto wie, może nasze propozycje przydadzą się potencjalnym administratorom!
1 Obrazek

Awatar użytkownika
Podziękował(a): 6 razy | Pomógł(a) : 59 razy

#63370 dzisiaj, 12:34

Jakie są wasze oczekiwania wobec nowo otwartego forum?

Oczekuję, że założenia forum zostały przez administrację przemyślane i mają jakiś pomysł na dłużej, niż miesiąc lub dwa. Nie zawsze wystarczy ładny płatny wygląd oraz lubiana lokacja, by forum się utrzymało.

Na co zwracacie uwagę w pierwszej kolejności - layout, klimat, społeczność?

Wygląd - jeśli jest mało przejrzysty, długo czegoś trzeba szukać lub muszę powiększać stronę to jest to dosyć zniechęcające.
Klimat - to temat rzeka, tak jak społeczność. Gracze, w tym administracja tworzą klimat oraz społeczność. Tam gdzie są ludzie to zawsze będą konflikty, pomówienia itp. Czasami po prostu coś nie zadziała jak należy pomimo starań. Dla mnie to jest loteria. Fajnie jeśli wszyscy się dogadują lub przynajmniej żyją w symbiozie. W ostatnim czasie nasila się paranoja związana z AI, co niejeden raz doprowadziło już do niesłusznych oskarżeń, a tym samym atmosfera na forum "siadła".

Co powstrzymuje was przed dołączeniem?

Popularność osób, które zajmują się projektem. Jeśli w krótkim czasie zawaliły poprzedni to sobie odpuszczam, bo z reguły historia się potwarza.

Ciekawi mnie również, czy są jakieś rozwiązania, modele gry albo pomysły, których obecnie na forach właściwie się nie spotyka, a waszym zdaniem mogłyby urozmaicić naszą zabawę. Może coś, co widzieliście kiedyś na jednym forum i świetnie działało? A może coś, czego wam po prostu brakuje ( lub najzwyczajniej w świecie wam przeszkadza ) i myślicie, że zmiany w tej kwestii mogłyby odświeżyć formułę PBF?
Brakuje mi chyba zabawy z konwencją i kreatywności. Zamiast kolejnego forum we współczesności, można byłoby się cofnąć do lat 2000', zamiast realizmu pozwolić na odrobinę magii, horroru. Za bardzo wszystko poszło w wygodne rozwiązania, które aktualnie powtarzają się na każdym forum - bingo, kalendarze adwentowe, loterie, zbieranie 1001 odznak przy niewielkich wymaganiach. Stymulacja graczy, która nie przekłada się na rozwój fabularny postaci. Wszystko znajdzie swoich wielbicieli.

Wszystkie te zagadnienia są obszerne i tak naprawdę można byłoby tu dyskutować o wielu zmiennych. Jednym będzie wystarczyło samo nowe forum do grania, inni szukają relek z poszukiwań i jak nie znajdą to znikają, a jeszcze inni machną ręką bo forum jest takie siakie owakie. Najważniejsze to odpowiedzenie sobie przez Administrację na pytanie, po co tak właściwie chcą forum. Jeśli tylko dla grania konkretnym wizerunkiem, to lepszym rozwiązaniem będzie prywatny kąt i pisanie 1na1 lub w gronie znajomych :nori:
2 Obrazek
I nie ma już nic.

ODPOWIEDZ ]