Mój fantastyczny koszyk różności

Masz pomysł na RPGa, ale nie nadaje się to jeszcze do tego, aby nazwać to zapowiedzią? Chcesz zbadać, czy w ogóle ktoś byłby zainteresowany? Stwórz temat w tym dziale!
ODPOWIEDZ ]

Zagrałabym/Zagrałbym na forum opartym o:

Czas głosowania minie 08 cze 2023, 11:45

Pierwsza koncepcja: mitologia
9
38%
Druga koncepcja: bajki i baśnie
8
33%
Trzecia koncepcja: wampiry, wilkołaki, czarownicy
7
29%
Liczba głosów: 24
Awatar użytkownika

#60990 19 maja 2023, 11:45

Ostatnim czasy brakuje mi porządnego forum fantasy, które nie byłoby w większym lub mniejszym stopniu oparte o Harrego Pottera albo jakieś anime. Pewne mądre powiedzenie mówi, że gdy jesteś głodny, weź wędkę i nałów sobie ryb na obiad. Pomyślałam, że tak właśnie zrobię. Nie wiem jeszcze do końca czy chcę zajmować się forum, ale zdecydowałam, że przynajmniej spróbuję zorientować czy moje pomysły wzbudzą czyjeś zainteresowanie albo zmotywują kogoś np. do ewentualnej pomocy. Na ten moment mam trzy pomysły odnośnie koncepcji forum. Chciałabym najpierw dowiedzieć się, która z miałaby największe wzięcie wśród graczy.

Pierwsza koncepcja to forum w klimatach mitologicznych. Jako gracze dostalibyście możliwość zagrania starym lub nowym bóstwem, mitologiczną postacią albo śmiertelnym człowiekiem. Inspiruję się przy tym trochę “Amerykańskimi bogami” Neila Gaimana, ale tylko troszeczkę ;) Starzy bogowie to bóstwa z czterech panteonów: greckiego, nordyckiego, słowiańskiego i egipskiego. Na sam początek chciałabym skupić się na tych czterech grupach bóstw, chociaż gdyby komuś naprawdę zależało, to negocjacjach mógłby ewentualnie wcielić się w boga z jeszcze innej mitologii. Nowi bogowie to bóstwa, które narodziły się w bardziej współczesnych czasach i są związane z aspektami życia bez których współczesny człowiek nie może się obejść, a niekiedy wręcz “czci” jak boga. Będzie to na przykład bóstwo pieniędzy, mody, motoryzacji czy nawet TikToka.
Oprócz bogów grywalna byłaby część demonów ze słowiańskiej mitologii, a także nieboskich istot z pozostałych mitologii. Chciałabym dać możliwość zagrania i zwykłym człowiekiem, który mógłby rozwijać paranormalne zdolności i być może z czasem samemu stać się swego rodzaju “bogiem”. Postacie na starcie będą posiadały pewne ograniczenia mocy wynikające między innymi z tego, że współcześnie ludzkość nie jest już skłonna aż tak bardzo wierzyć w nadprzyrodzone byty, modlitwy, magiczne rytuały i tradycje. W miarę postępu fabularnego oczywiście pojawi się możliwość zyskania większej mocy i uniezależnienia się od wpływu ludzkiej wiary. Na początku jednak nasi bogowie wtapiają się w społeczeństwo zwykłych śmiertelników i wśród nich żyć. Myślę nad stworzeniem fikcyjnego miasta w którym będą mieszkać postacie, gdzieś w Europie albo w Ameryce. Nie wykluczam, że pojawi się specjalna, sekretna dzielnica tylko dla bogów i innych nadprzyrodzonych bytów, w której będą mogli czuć się bardziej sobą.

Druga koncepcja wygląda trochę podobnie do pierwszej, tyle że w baśniowym klimacie. Zamiast bogów dostaniecie do dyspozycji postacie ze znanych bajek i baśni. Wszystkie, na skutek straszliwej klątwy, zostały zmuszone do zamieszkania w odciętym od reszty baśniowego świata mieście rządzonym przez despotyczną Królową Zimy. Jedni bohaterowie popierają surowe rządy, inni próbują sprzeciwić się jej władzy lub znaleźć sposób na ucieczkę z miasta. Od was będzie zależało po której stronie się opowiecie, chociaż będziecie mogli też pozostać neutralni. Pomijając konflikt z władzą, miasto żyje swoim rytmem. Wasze postacie otrzymają możliwość pracy w wybranych przez was zawodach i wzięcia udziału w różnych uroczystościach i świętach. W miarę postępu fabularnego będą mogły rozwijać swoje bajkowo - magiczne zdolności i korzystać z bajkowo - magicznych artefaktów. Nie zamierzam przy tym narzucać jakiś konkretnych interpretacji baśni. Od was będzie zależało, jaką dokładnie postacią będzie wasza królewna Śnieżka czy Kopciuszek.

Trzecia koncepcja wiąże się z tematyką wampirów, wilkołaków i czarowników. Tutaj jestem skłonna wybrać na tło fabularne jakieś ciekawe europejskie lub amerykańskie miasto, które stanie się domem dla wspomnianych wyżej istot. Przymierze zawiązane przez przedstawicieli każdej z trzech ras przez długie lata powstrzymywało wampiry, wilkołaki i czarowników przed skakaniem sobie do gardeł. Niekończące się intrygi i konflikty interesów sprawiały, że dawni sprzymierzeńcy zaczynają krzywo na siebie spoglądać. Rosnące między nimi napięcie grozi zerwaniem sojuszu i otwartą wojną. Czy da się jeszcze uratować kruchy pokój?
Do waszej dyspozycji będą postacie wampirów, wilkołaków i czarowników uczestniczących we wspomnianych intrygach i rozgrywkach międzyrasowych lub starających trzymać się na uboczu. Każda rasa będzie miała swój zestaw umiejętności i zdolności oraz eventy i wydarzenia. Ogólnie inspiruję się podstawowymi podręcznikami ze Świata Mroku: Wampirem, Wilkołakiem i Magiem. Zdaje sobie sprawę, że opracowanie czegoś takiego pod forum to mnóstwo roboty, ale da się to zrobić.
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
tworzę avatary i znowu dałam się wkręcić w forko
Moje RPGi
zarządzam bazarem z avatarami
Podziękował(a): 10 razy | Pomógł(a) : 75 razy

#60992 19 maja 2023, 21:46

Zagłosowałam na mitologię, bo tego od dawna nie było. Bajki i nadnaturalne bywały częściej i szybko się kończyły. Co do bogów to nie skupiałabym się, aż tak na Amerykańskich bogach, a na tradycyjnych bóstwach, którzy musieliby się odnaleźć w nowym "wymiarze". Chciałam kiedyś takowe forum stworzyć, nawet zgłosiło się kilka osób ale na chęciach pomocników się skończyło. Ogólnie był mały odzew, dlatego się nie zdziwię jak wygra inna opcja </3
2 Obrazek
Uroczyście przysięgam, iż knuję coś niedobrego.

Obrazek

Awatar użytkownika

#60993 19 maja 2023, 22:34

@fassylover W zasadzie to w ogóle nie myślałam o skupieniu się na Amerykańskich bogach. Po prostu zapożyczyłam jedynie pomysł starożytnych bogów zmuszonych odnaleźć się w nowym świecie i współczesnych bóstw będących personifikacjami różnych aspektów nowoczesności. Oczywiście można dyskutować/ modyfikować ten pomysł, tak tak jak mówisz pozostawić tylko tych tradycyjnych bogów. Gracze wcale nie musieliby wzorować się na opisach Gaimana. Mieliby wolną rękę i mogliby tworzyć swoje własne wersje bóstw xD

Kojarzę sobie pewne działające dawno temu bajkowe forum. Mam swoją teorię dlaczego tak szybko padło, ale może lepiej zachowam ją dla siebie :p Sądzę, że takie forum też miałoby rację bytu pod warunkiem, że ciekawą fabułę i eventy. Tak przynajmniej mi się zdaje.

ODPOWIEDZ ]