Punkt Zero

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
Pomógł(a) : 1 raz

#63631 21 lip 2026, 15:04

Strigoica pisze:
21 lip 2026, 9:59
Mam jeszcze dwa pytania organizacyjne *.*

Czy niektóre posady albo role w miasteczku będą w jakiś sposób limitowane? Chodzi mi na przykład o funkcje bardziej "wpływowe" albo przydatne fabularnie, typu policjant, lekarz, ratownik, mechanik, osoba związana z zarządzaniem daną bazą czy ktoś mający dostęp do ważniejszych zasobów. Zastanawiam się, czy planujecie ograniczenia, żeby nie zrobiło się nagle kilku policjantów, kilku lekarzy i tak dalej, czy raczej będzie to regulowane dopiero na etapie akceptacji kart.

I drugie pytanie: czy macie już może przewidywaną, choćby orientacyjną datę otwarcia forum?
Dziękuję za pytanie!

Tak, role bardziej znaczące będą limitowane, żeby właśnie uniknąć 100 policjantów czy innych funkcji. Jest już zrobiona lista zawodów i funkcji, które można sobie wybrać dla swojej postaci, żeby uniknąć powtórzeń! :)

Mamy, planujemy otwarcie na koniec lipca, początek sierpnia, bowiem wykonywane są ostatnie szlify graficzne. :)
3 Obrazek

Awatar użytkownika
Moje RPGi
die ac nocte, midgard, sol
 marcinek#1933

#63634 21 lip 2026, 22:36

Z tego, co się wczytałem i na tyle, jak bardzo znam uniwersum z serialu, szansa na śmierć postaci wydaje mi się być wysoka na ten moment. Czy jako administracja/mistrzowie gry będziecie podchodzić do tego tematu sztywno (np. jedna zła decyzja i nieudana akcja = śmierć)? Czy raczej trzeba będzie się mocno postarać, żeby uśmiercić swoją postać?

Czy w przypadku śmierci postaci, która pełniła limitowaną funkcję, limit ten zostaje odblokowany? Czy taka sama sytuacja będzie w przypadku np. nagłego zniknięcia gracza?

Awatar użytkownika

#63635 21 lip 2026, 23:55

Marcinek pisze:
21 lip 2026, 22:36
Z tego, co się wczytałem i na tyle, jak bardzo znam uniwersum z serialu, szansa na śmierć postaci wydaje mi się być wysoka na ten moment. Czy jako administracja/mistrzowie gry będziecie podchodzić do tego tematu sztywno (np. jedna zła decyzja i nieudana akcja = śmierć)? Czy raczej trzeba będzie się mocno postarać, żeby uśmiercić swoją postać?

Czy w przypadku śmierci postaci, która pełniła limitowaną funkcję, limit ten zostaje odblokowany? Czy taka sama sytuacja będzie w przypadku np. nagłego zniknięcia gracza?
Jako odpowiedzi dam po prostu fragment naszej mechaniki.

Śmierć Postaci

Śmierć w Punkcie Zero jest ostateczna i następuje tylko w sytuacjach, w których bohater wyczerpał swój limit szczęścia lub podjął świadome ryzyko. Postać ginie w następujących przypadkach:

1. Gracz decyduje się na działania skrajnie niebezpieczne (np. wyjście nocą bez talizmanu), a sekwencja rzutów kończy się serią fatalnych porażek.
2. Postać z Ciężką Raną pozostaje bez pomocy medycznej przez czas dłuższy niż przewidziany (decyduje MG na podstawie sytuacji fabularnej).
3. Gracz dobrowolnie zgadza się na śmierć postaci, by stworzyć dramatyczny zwrot akcji lub uratować resztę grupy przed zagładą.

Uwaga od Mistrza Gry: Nigdy nie uśmierca postaci bez wyraźnej zgody gracza lub jasno określonego błędu w decyzjach, który prowadzi do nieuniknionej katastrofy. Twoje postacie są cennymi elementami fabuły!.
3 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
lubię pjeski
Podziękował(a): 10 razy | Pomógł(a) : 2 razy
 ileiak

#63636 22 lip 2026, 19:56

Czekam na Was bardzo <3 Już kształtuje mi się pomysł na postać i w związku z tym przychodzę z pytaniem, czy przewidujecie podział na informacje jawne i tajne względem innych graczy? Chodzi mi tutaj np. o miejsce w karcie postaci, gdzie można by było uwzględnić informacje przydatne dla Mistrzów Gry, ale niedostępne dla postaci graczy albo też nawet dla postaci, której dotyczą? Zawsze podobał mi się koncept, że nie tylko postacie nawzajem muszą odkrywać swoje historie i decydować, komu warto zaufać, a komu nie, ale że część informacji jest także ukryta przed graczami nawzajem, żeby mocniej wejść w ten klimacik budowania społeczności. Czy rozważaliście w ogóle taką opcję, czy raczej w takich kwestiach pozostawałby kontakt indywidualny z administracją, w celu przekazania dodatkowych informacji?
Trzymam kciuki za rychłe otwarcie <3

Awatar użytkownika

#63637 22 lip 2026, 20:06

leosia pisze:
22 lip 2026, 19:56
Czekam na Was bardzo <3 Już kształtuje mi się pomysł na postać i w związku z tym przychodzę z pytaniem, czy przewidujecie podział na informacje jawne i tajne względem innych graczy? Chodzi mi tutaj np. o miejsce w karcie postaci, gdzie można by było uwzględnić informacje przydatne dla Mistrzów Gry, ale niedostępne dla postaci graczy albo też nawet dla postaci, której dotyczą? Zawsze podobał mi się koncept, że nie tylko postacie nawzajem muszą odkrywać swoje historie i decydować, komu warto zaufać, a komu nie, ale że część informacji jest także ukryta przed graczami nawzajem, żeby mocniej wejść w ten klimacik budowania społeczności. Czy rozważaliście w ogóle taką opcję, czy raczej w takich kwestiach pozostawałby kontakt indywidualny z administracją, w celu przekazania dodatkowych informacji?
Trzymam kciuki za rychłe otwarcie <3
Bardzo nam miło, że czekasz ❤️

Tak, w Karcie Postaci jest odpowiednie miejsce, tak zwany Grzech z przeszłości, i widzi go tylko MG, żeby właśnie było wykorzystane do fabuły. Inni gracze tego nie widzą, więc będzie tajemnica między nimi. Można też rozważyć opcje Bonusu na start, który umożliwia widzenie więcej, będziesz wtedy za ustalaniem wspólnie z Mistrzem Gry, jakie znaki będzie widziała postać, żeby np wykorzystać je na fabule
3 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Żyję, pracuję, tworzę - to powinno wystarczyć.
Moje RPGi
somewhere

#63638 23 lip 2026, 10:56

Dobra, jeszcze jedno pytanie, bo nie ukrywam, że pomysł na postać już jest i chętnie zaczęłabym powoli coś sobie rozpisywać *.*
Czy planujecie może opublikować wcześniej wzór karty postaci albo chociaż listę elementów, które będą w niej wymagane? Przy takiej mechanice fajnie byłoby od razu wiedzieć, pod co układać historię, statystyki, umiejętności i wszystkie dodatkowe elementy.

Awatar użytkownika

#63639 24 lip 2026, 9:46

𒉽 W karcie postaci pojawią się takie elementy jak: statystyki, ekwipunek startowy, ostatnie wspomnienie przed znakiem, największy lęk oraz grzech z przeszłości.

Dodatkowo wiek, zawód sprzed "przejścia", frakcja, stanowisko no i wizerunek.
2 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Lubię yaoiczne rolepayle, miłość, szmeks, platonika idk.

#63642 25 lip 2026, 18:31

W sumie jest wymagana znajomość serialu? W sensie, idk jak mocno trzeba być zagłębionym w lore, żeby móc pisać z sensem? Będzie wszystko wytłumaczone, są jakieś skomplikowane rzeczy czy coś jakich się nie zrozumie bez serialu?
Ciasto czekoladowe z mikrofalówki:
150g mąki, 100g cukru, 60g kakao, 2 łyżki proszku do pieczenia -> Wymieszaj to
Dodaj 90g roztopionego masła, 380ml wody -> Wymieszaj to
Wstaw na 5-15 min na średnią moc do mikrofalówki. Co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy nie jest mokre w środku.
Na koniec polej to roztopioną czekoladą zmieszaną z odrobiną mleka i daj do ostygnięcia. :3

Awatar użytkownika

#63643 26 lip 2026, 9:27

Mus Czekoladowy pisze:
25 lip 2026, 18:31
W sumie jest wymagana znajomość serialu? W sensie, idk jak mocno trzeba być zagłębionym w lore, żeby móc pisać z sensem? Będzie wszystko wytłumaczone, są jakieś skomplikowane rzeczy czy coś jakich się nie zrozumie bez serialu?
Hej, nie jest wymagana znajomość serialu, mechanika i zasady są na tyle proste i napisane właśnie by każdy, nawet ktoś kto nie oglądał serialu, mógł się świetnie bawić. Wszystko jest opisane, wyjaśnione i proste. Nie ma nic skomplikowanego, system kostek jest najprostszy jak tylko się da, podobnie jak reszta mechaniki. Zresztą, gdy coś jest nie jasne, zawsze służymy pomocą, by delikatnie naprowadzić gracza i wyjaśnić niezrozumiałe rzeczy :)
3 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Żyję, pracuję, tworzę - to powinno wystarczyć.
Moje RPGi
somewhere

#63656 03 sie 2026, 7:59

Jakieś wieści z placu boju? *.*
1 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
listen up, my idea of "help from above" is a sniper on the roof
Podziękował(a): 6 razy | Pomógł(a) : 44 razy

#63657 03 sie 2026, 10:54

Podpinam się pod pytanie powyżej. Obrazek

Mam tu jednego nadgorliwca, który co godzina sprawdza jak tam Punkt Zero. Entuzjazm nie słabnie, ale grać by się już chciało.
4 Obrazek
me? jealous?
hahahahahahahahahahahahahahaha
Y E S