OPAD (once again)

Jesteś ciekawy/a jakie nowe RPGi pojawiają się na rynku? Chcesz śledzić ich losy od samego początku? Zajrzyj do tego tematu i dowiedz się jak najwięcej.
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
O mnie
kontur, krez oraz pomocne pszczółki

#62663 24 sty 2025, 15:05

Dzień [nieokreślony]

Kolejna doba w betonie. Sztuczne słońce ledwo zipie, ale lepsze to niż nic. Dzieciaki, jak zwykle, wiercą się jak opętane. Młody ciągle pyta o to, co jest "na górze". Jakby to miało jakieś znaczenie. Powiedziałam mu, żeby nie zawracał mi głowy, ale prawda jest taka, że sama chciałabym wiedzieć. Opady… jakbyśmy już nie mieli dość gówna.

Praca w fabryce talerzy. Talerze to wszystko, co robimy — okrągłe, kwadratowe, podłużne, dla kurwa twojej ciotki i męża, który roztrzaska ci szkło na głowie. Przynajmniej jest jakaś robota, a talony żywnościowe to podstawa. Macierz dba, żebyśmy nie umarli z głodu, ale czasem mam wrażenie, że to już z przyzwyczajenia, nie poczciwości.

Ostatnio coraz więcej mówi się o Roju. Te cholerne blizny, jak plastry miodu, u niektórych... przerażające. Mówią, że tamci słyszą głosy, że mają wspomnienia innych. Zaczęłam się zastanawiać, czy to prawda. I ta zaraza, którą przenoszą… kontakt z nimi to śmierć. Chcą nas zniszczyć, to pewne. Ronan mówi, że niektórzy z nich niby pomagają, ale nie ufam.

Zaczynam się zastanawiać, czy naprawdę jesteśmy bezpieczni. Tutaj. Na dole. Kto wie, co jeszcze czai się w ziemi. I czy te rury z wodą geotermalną wystarczą, żeby odgrodzić nas od tego gówna.

Dzisiaj widziałam, jak chłopak z grupy polującej na Rój wracał z akcji. Wyglądał jak cień, praktycznie martwy. To nasza przyszłość. Nic innego. Ale ja nie poddam się tak łatwo. Moje dzieci muszą żyć, nawet pośrodku piekła.

Nielegalne panele słoneczne... Słyszałam, że ktoś to ogarnia. Może jutro sprawdzę. Odrobina dodatkowego światła nie zaszkodzi.

Koniec. Muszę iść spać. Jutro znowu do roboty. Jebane talerze.

7 Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 sty 2025, 15:18 przez Opad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
O mnie
listen up, my idea of "help from above" is a sniper on the roof
Podziękował(a): 3 razy | Pomógł(a) : 32 razy

#62664 24 sty 2025, 15:19

Miałam przyjemność zakręcić się między budowlanymi maszynami i nawet rozkopany Opad prezentował się wtedy super! Nic tylko czekać na wykończenie i start, bo fajnie, że ostatecznie bierzecie się za to raz jeszcze. Powodzenia. ♥
2 Obrazek
me? jealous?
hahahahahahahahahahahahahahaha
Y E S

Awatar użytkownika

#62669 25 sty 2025, 18:15

Super was widzieć znowu. Do zobaczenia ;)
3 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie

#62676 28 sty 2025, 14:50

Nowości z placu boju.

Bez zbędnego bawienia się w nowe divy informuję, że w końcu udało nam się znaleźć kogoś, kto zrobi szablon (mnie). Po grudniowej walce mogę śmiało powiedzieć, że powoli dobijamy do brzegu. Czeka nas wstawienie tekstu na forum oraz przygotowanie mechaniki. Przy dobrych wiatrach otwarcie planujemy na końcówkę kwietnia, początek maja.

1 / Na forum obowiązywać będą realne awatary. Chcielibyśmy przez ten zabieg poszerzyć grono osób zainteresowanych tematami bardziej apo- i postapokaliptycznymi.

2 / Mechanikę pozostawiamy bardzo prostą a bazowaną na najnowszych grach (ttrpg, tabletop role-playing game). Obowiązywać będzie mechanika opierająca się na zwykłych kościach sześciocennych (k6). Rozwój postaci odbywać się będzie przez pisanie postów fabularnych. Zależy nam na przeniesieniu ciężkości ze skomplikowanej mechaniki na przyjemność pisania.

3 / Forum pozostanie w tematach rozwiniętego świata postapokaliptycznego, gdzie ludzkość zmuszona została do przeniesienia się do podziemi. Na powierzchni (w Eterze) panują ciężkie warunki atmosferyczne o ogromnej skali (jak suche burze, pioruny przy słonecznej pogodzie i tytułowe toksyczne opady). Opady powodują zmiany w genotypie zwykłego człowieka, przez co dochodzi do mutacji i powstawanie tak zwanego hive mind (grupy, która myśli i działa w sposób zsynchronizowany, przejawiając wyjątkowo silną kolektywną wiedzę).

4 / Dzięki nowej mechanice, ale też dodatkowym rozwiązaniom fabularnym, wprowadzamy możliwość faktycznego wpływu graczy na rozwój i zmiany w świecie, czy to polityczne, czy społeczne.

5 / Komunikatorem będzie kanał Discordowy.

6 / Na początku rozpoczynamy z podstawowym zestawem informacji, jednak z biegiem czasu odkrywane będą coraz to nowe elementy. Ich pojawianie się będzie dostosowane do rytmu gry użytkowników – tego, gdzie skupią swoją uwagę, na co położą największy nacisk i w jakie aspekty najbardziej zaangażują swoją wyobraźnię.

7 / Jesteśmy już teraz otwarci na wszelkie nowe pomysły i sugestie. Jeśli masz w głowie coś, co chciałbyś/chciałabyś zobaczyć w mechanice albo fabule forum, śmiało podziel się ideą w tym temacie – chętnie wysłuchamy Twoich propozycji!

Pytaj śmiało!

— Kontur

6 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie
Zapalony RPGowiec z prawie 15 letnim stażem w temacie, akolitka Zakonu Czarnego Mnicha i wychowawczyni na obozach rpgowych.
Moje RPGi
Story of Magic!
Podziękował(a): 23 razy | Pomógł(a) : 6 razy
 kira_96

#62700 06 lut 2025, 18:56

A na jakich RPGach bazować będziecie mechanikę?
1 Obrazek

Awatar użytkownika
Pomógł(a) : 2 razy

#62706 10 lut 2025, 20:55

Styl i ton:
  • Używany język jest bardzo potoczny – wyrażenia takie jak „bez zbędnego bawienia się w nowe divy” mogą być zbyt nieformalne i odstraszać osoby, które oczekują bardziej profesjonalnego podejścia.
  • Ton tekstu sprawia wrażenie lekko chaotycznego; brak spójności między żartobliwymi fragmentami a istotnymi informacjami może utrudniać odbiór przekazu.
Struktura i organizacja:
  • Tekst nie jest podzielony na wyraźne sekcje tematyczne – informacje o mechanice, celach forum i planowanych zmianach mieszają się, co utrudnia szybkie odnalezienie kluczowych informacji.
  • Numerowane punkty są dobrym rozwiązaniem, ale warto rozważyć bardziej przejrzyste formatowanie (np. użycie listy BB-code), aby czytelnik mógł łatwiej skanować treść.
Opis mechaniki:
  • Mechanika oparta na k6 i rozwój postaci przez pisanie postów fabularnych to ciekawa koncepcja, ale brakuje szczegółowych wyjaśnień, które ułatwiłyby zrozumienie, jak dokładnie będzie działać system rozgrywki.
  • Tekst mógłby zawierać przykłady sytuacji lub rzutów kośćmi, co pomogłoby lepiej zobrazować funkcjonowanie mechaniki.
Informacje organizacyjne i terminy:
  • Termin otwarcia określony jako „końcówka kwietnia, początek maja” jest bardzo ogólny – potencjalni użytkownicy mogą czuć się niepewnie co do stabilności i przygotowania projektu.
  • Informacja o komunikatorze (kanał Discordowy) jest przydatna, ale warto podać więcej szczegółów dotyczących zasad komunikacji i integracji z forum.
Cel i grupa docelowa:
  • Pomysł na „realne awatary” oraz skupienie na tematach postapokaliptycznych jest interesujący, ale brakuje wyjaśnienia, dlaczego te elementy mają przyciągnąć określoną grupę odbiorców.
  • Tekst powinien lepiej określić, do kogo kierowane są nowości – czy to dla fanów ttrpg, miłośników postapokaliptycznych klimatów, czy dla szerszej publiczności.
Podsumowanie:
Tekst "Nowości z placu boju" posiada ciekawe pomysły i buduje unikalną atmosferę, ale wymaga poprawy w zakresie struktury, jasności przekazu oraz spójności stylistycznej. Uporządkowanie treści, bardziej precyzyjne określenie terminów oraz rozwinięcie opisu mechaniki rozgrywki mogą znacząco zwiększyć atrakcyjność projektu dla potencjalnych graczy.
11 Obrazek

Awatar użytkownika
O mnie

#62743 12 lut 2025, 11:23

Kira pisze:
06 lut 2025, 18:56
Do stworzenia mechaniki spojrzeliśmy na takie publikacje jak The Spire, Candela Obscura, Blades in the Dark, Electric Bastionland. Każda z postaci bazować będzie na czterech podstawowych statystykach, które rozwija się tylko do trzeciego poziomu (trzy kropki do zakreślenia). Statystyki te w domyśle rozgałęziają się na mniejsze umiejętności, np. ☞ Siła, w tym atletyka, siła fizyczna, walka wręcz i powiązane; ☞ Zręczność w tym akrobatyka, chowanie się, kradzież i powiązane; ☞ Charyzma w tym kłamstwo, zastraszanie, perswazja, spostrzegawczość, wnikliwość i powiązane; ☞ Inteligencja w tym historia, śledztwo, medycyna, natura, religia i powiązane; ☞ Mutacja / Świadomość, czyli synonim do fabularnych elementów. Dla zwykłych ludzi świadomość otoczenia i zagrożenia, dla osób ze specjalnymi zdolnościami, ich moce.

Silnik growy zbudowany jest wokół rzutów akcji. Rzuty rozgrywane są w momentach fabularnych, w których skutki decyzji gracza wydają się niejasne — rzutów akcji nie należy używać do każdego ruchu postaci. Uznajemy, że bohaterowie Opadu są kompetentni, więc nie powinni rzucać kostką w przypadku prostych czynności, takich jak codzienna jazda motorem lub wspinanie się po drabinie. Biorąc ten fakt pod uwagę sytuacja, w której postać próbuje pozostać w ukryciu lub ściga ją abominacja (wróg), prawdopodobnie będzie wymagała rzutu, aby nie doszło do starcia. Ostatecznie to Mistrz Gry decyduje, kiedy rzucać kośćmi i jakie akcje zastosować. Mimo to gracz może zasugerować lub poprosić o rzut, aby osiągnąć pożądany rezultat.
3 Obrazek

Awatar użytkownika
Moje RPGi
czekam na to jedno

#62745 12 lut 2025, 17:51

Opad pisze:
12 lut 2025, 11:23
Kira pisze:
06 lut 2025, 18:56
Do stworzenia mechaniki spojrzeliśmy na takie publikacje jak The Spire, Candela Obscura, Blades in the Dark, Electric Bastionland. Każda z postaci bazować będzie na czterech podstawowych statystykach, które rozwija się tylko do trzeciego poziomu (trzy kropki do zakreślenia). Statystyki te w domyśle rozgałęziają się na mniejsze umiejętności, np. ☞ Siła, w tym atletyka, siła fizyczna, walka wręcz i powiązane; ☞ Zręczność w tym akrobatyka, chowanie się, kradzież i powiązane; ☞ Charyzma w tym kłamstwo, zastraszanie, perswazja, spostrzegawczość, wnikliwość i powiązane; ☞ Inteligencja w tym historia, śledztwo, medycyna, natura, religia i powiązane; ☞ Mutacja / Świadomość, czyli synonim do fabularnych elementów. Dla zwykłych ludzi świadomość otoczenia i zagrożenia, dla osób ze specjalnymi zdolnościami, ich moce.

Silnik growy zbudowany jest wokół rzutów akcji. Rzuty rozgrywane są w momentach fabularnych, w których skutki decyzji gracza wydają się niejasne — rzutów akcji nie należy używać do każdego ruchu postaci. Uznajemy, że bohaterowie Opadu są kompetentni, więc nie powinni rzucać kostką w przypadku prostych czynności, takich jak codzienna jazda motorem lub wspinanie się po drabinie. Biorąc ten fakt pod uwagę sytuacja, w której postać próbuje pozostać w ukryciu lub ściga ją abominacja (wróg), prawdopodobnie będzie wymagała rzutu, aby nie doszło do starcia. Ostatecznie to Mistrz Gry decyduje, kiedy rzucać kośćmi i jakie akcje zastosować. Mimo to gracz może zasugerować lub poprosić o rzut, aby osiągnąć pożądany rezultat.
KOCHAM CANDELE O MÓJ BOŻE

Awatar użytkownika
O mnie

#62746 12 lut 2025, 18:27

fumi pisze:
12 lut 2025, 17:51
KOCHAM CANDELE O MÓJ BOŻE
Miałem przyjemność prowadzić kilka sesji w Candeli jako MG i były naprawdę super, więc rozgrywka będzie bardzo podobna, bo nastawiona na rozwój fabularny i pisemny, mniej mechaniczny. Wydaje mi się, że system k6 z dużym działaniem MG powinien na forum się również sprawdzić. Wprowadzamy też zainspirowane (chyba) Cyberpunkiem (mogę się mylić, bo to pomysł innej aminki) głosowania ludności, których rezultaty będą wpływać bezpośrednio na zdarzenia w świecie gry.

— Kontur
1 Obrazek

ODPOWIEDZ ]