Lepiej nikomu nic nie opowiadajcie. Bo jak opowiecie — zaczniecie tęsknić.
J.D. Salinger, Buszujący w zbożu
J.D. Salinger, Buszujący w zbożu
Jakiś czas temu naszło mnie na wspomnienia. Potknęłam się gdzieś w swojej głowie i wpadłam na zakurzony karton, z którego wysypało się parę dawniej tak niesamowicie cennych rzeczy. Rzeczy, o których potrafiłam zapomnieć, jakby nigdy nic dla mnie nie znaczyły. I nagle, przez przypadek, zaczęłam to wszystko na nowo poznawać. Odnowiłam kilka kontaktów. Weszłam na stare śmieci. Odgrzebałam szkice, a od tego i tamtego współgracza otrzymałam linki do filmików, które lata wstecz robiliśmy wspólnie. Pomyślałam, że to były świetne epizody w życiu, to byli i z pewnością nadal są cudowni ludzie, nawet jeżeli nasze relacje nie przetrwały próby mijających wiosen. To były wątki, na które dalej miło się patrzy — z miliardami błędów, z nierozwiniętym warsztatem pisarskim, pozbawione logiki, ale wytwarzające to charakterystyczne ciepło, kiedy przegląda się poczynania bohatera, bo człowiek wciąż kojarzy, ile emocji wyzwalało w nim pisanie akurat tej sceny.
W efekcie uznałam, że może warto stworzyć przestrzeń, aby powspominać — nie tylko fora, które zamknięto przed wiekami na cztery spusty, ale też sytuacje i ludzi, zwłaszcza ludzi, również tych, z którymi urwała się łączność, ale którzy może wciąż się gdzieś tu kręcą, wciąż doglądają, a przy odrobinie szczęścia natrafią na ten jeden Twój wpis o sobie dowiadując się, że wciąż pamiętasz.
| 1. Czy jest ktoś, kogo nie możesz wyrzucić z głowy, kto wraca epizodycznie i nie chce odejść na zawsze, choć od dawna nie macie kontaktu? Kto to był, jakim nickiem się posługiwał(a) i gdzie razem graliście? Co powiedział(a)byś tej osobie, gdyby dano Ci szansę?
| 2. Jakie masz najlepsze wspomnienia związane z zamkniętym już forum albo z konkretną społecznością? Za czym tęsknisz i co wywołuje w Tobie to znajome ciepło nostalgii?
| 3. Bądźmy życzliwi i pochwalmy innych za to, co dobrego w nas zostawili. ♥ To nigdy nie jest tylko białe albo tylko czarne, ale słusznie uznano, że czas leczy rany. Pielęgnujmy więc to, co jest najlepsze, i zastanówmy się: co dały Ci te wspomnienia?
Porozmawiajmy! ♥