Institut Le Rosey

Masz pomysł na RPGa, ale nie nadaje się to jeszcze do tego, aby nazwać to zapowiedzią? Chcesz zbadać, czy w ogóle ktoś byłby zainteresowany? Stwórz temat w tym dziale!
ODPOWIEDZ ]
Awatar użytkownika
O mnie
guten morgen, willkomen meine damen und herren
Moje RPGi
auf keinen fall
Pomógł(a) : 1 raz
 pffifering

#63273 30 gru 2025, 1:52

Obrazek
Le Rosey wita kolejny rok szkolny - pozornie spokojnie, perfekcyjnie, jakby wszystko było pod kontrolą. Korytarze są nieskazitelne, plan dnia dopięty, a atmosfera oficjalnie - bezpieczna. Niektóe nazwiska na listach są wystarczająco wpływowe, by nigdy nie były wymienione w kontoście tej sprawy. Ale czy na pewno? Bo ja wiem więcej, niż ktokolwiek chciałby wiedzieć, a wy o mnie nie wiecie nic.

Zauważyliście już pewnie, że na liście jednego nazwiska brakuje?
Tak, oczy was nie mylą. Naszej ukochanej stypendystki Lili.
Zeszły semestr zakończył się wydarzeniem, które oficjalnie nazwano „nieszczęśliwym wypadkiem”. Tak przynajmniej brzmi wersja, którą wszyscy mają zapamiętać. Kilka linijek w oświadczeniu dyrekcji, brak szczegółów, szybkie zamknięcie sprawy. Kamery zawiodły, świadkowie milczą, a telefon osoby, której dotyczy sprawa, nigdy się nie odnalazł. Wszyscy udają, że nic się nie stało… ale ja pamiętam każdy szczegół. Każdy cień, każdy szept.

Dyrekcja prosi o spokój.
Rodzice - o dyskrecję.
Uczniowie szybko uczą się, o czym lepiej nie mówić głośno.

Tyle że cisza w Le Rosey nigdy nie jest przypadkowa. Ktoś zapłacił za to, żeby historia się urwała. Stare konflikty nie zniknęły - tylko zmieniły formę. Spojrzenia są uważniejsze, rozmowy krótsze, a niektóre drzwi pozostają zamknięte nawet wtedy, gdy wydaje się to niepotrzebne.

Nie ujawnię się. Będę cicho obserwować, wsłuchiwać się w rozmowy i delikatnie podsuwać prawdę tym, którzy myślą, że wszystko wiedzą.
Wygląda na to, że zapowiada się fantastyczny rok szkolny, moi drodzy.
Widzimy się na balu powitalnym!
XOXO,
Vanished

Institut Le Rosey – najważniejsze fakty
  • Lokalizacja: Rolle nad Jeziorem Genewskim (Szwajcaria) i Gstaad zimą (dla sportów zimowych).
  • Typ szkoły: Prywatna szkoła z internatem.
  • Uczniowie: Około 400 uczniów z ponad 60 krajów od potomków miliarderów po młodą arystokrację, aż po uczniów tak utalentowanych, aby dostać stypendium na pokrycie całego czesnego (około 160 000 USD rocznie)
  • Języki nauczania: Francuski i angielski.

Sprawy techniczne:
  • W karcie postaci znalazłby się podpunkt "Stosunek do wydarzeń z zeszłego semestru".
    Przykłady: uważa, że to był wypadek, nie wierzy w oficjalną wersję, boi się, że ktoś ją/jego w to wplącze, wie coś drobnego, ale niepełnego.
  • Podpunkt drugi w karcie - Gdzie byłeś tamtego wieczoru?
    Podpunkt trzeci w karcie - Jakie miałeś relacje z Lili?
  • Ostatni punkt związany z kartą.. Nie wiem czy dawać możliwość wymiksowania się z ingerencji MG czyt. jakoś powiązania z konfliktem. Nie wiem na ilr drastyczne się to wydaje.. Wątek nie jest jakiś poważny, raczej nie przewidywałabym żadnej kolejnej śmierci czy nawet poranienia czyjejś postaci, a skoro zapisujesz się na forum o takiej tematyce, to chyba cię jakoś to interesuje? Miłoby było jakby użytkownicy byli zaangażowani - przynajmniej wychodzi więcej intryg, konfliktów i domysłów.. a może i plot twistów, a o to chyba chodzi przy takim tle fabularnym?
  • Sekrety i plotki – zawsze muszą być częściowo niejasne, żeby gracze mogli się domyślać i reagować. Nie zawsze w sposób właściwy. Np. ktoś może przypadkiem być wpleciony i będzie musiał z tego wybrnąć. Myślałam, żeby to było na jakiś blogu/forum - dzięki czemu mogłoby się dorzucić jakieś komentarze. Ludzie w tym wieku i tak żyją internetem, więc fajmnie by było jakoś zachęcić, żeby potem przenosiło się do życia realnego.
  • Postacie mogą anonimowo przesyłać informacje - jesteś z kimś w konflikcie? Chcesz się komuś odgryźć? Wymyśl coś na niego, a może Vanished akurat to opublikuje. Nastolatki nie są rozsadni, a my chcemy, żeby było realnie i ciekawie prawda?
  • Mam tylko jakiś zalążek w głowie, ale co powiecie na Reputację wpływającą na to jak są uczniowie potem wiązani ze sprawą? Gracz może mieć np. wysoką, neutralną lub niską oraz skandaliczną reputację w oczach innych uczniów. Reputacja zmienia się w zależności od: plotek, które rozpowszechnia lub komentuje. zachowań w wątkach fabularnych. reakcji na informacje Vanished. Działania fabularne tak na szybko to np. wplątanie kogoś w konflikt, ujawnienie sekretu, pomoc innym - mogą wpłynąć na ten status. Może się zmieniać w zależności od reakcji innych graczy
    Status w szkole może zmieniać się w trakcie roku szkolnego w zależności od podejmowanych działań. Pewnie każdy zaczynał by od neutralnej lub całkowicie jakiejś ukazującej, że jest "nikim" :lol: .
    Każdy status miałby jakieś bonusy lub niedogodności.
  • Użytkownicy mogą dostać prywatne wiadomości od Vanished lub może im podrzucić jakieś notatki, zdjęcia, listy związane z Lili, które mogą być jakkolwiek zinterpetowane. Myślałam o takich smaczkach na jakichś eventach typu bal powitalny lub wycieczka szkolna, czasem również w rozgrywkach prywatnych?
  • Pamiętnik postaci? By plotki prościej powstawały myślałam czy nie prościej by było stworzyć jakieś obowiązkowe pamiętniki dla postaci, z których MG mógłby w krócie czerpać info. Jednak wszystko rozchodzi się o aktywność, zaangażowanie graczy, a więc na razie rzucam chyba luźnymi sugestiami czy cokolwiek komukolwiek by z tego podeszło..
  • Skupienie się na zajęciach pozalekcyjnych by rzeczywiście było widać życie szkolne w rozgrywkach? Podział na cheerlederki, sportowców, artystów, naukowców, samorząd szkolny i outsiederów. Może jakieś wydarzenie, gdzie grupa musi zorganizować coś razem/odegrać co jakiś czas, bo inaczej przestajesz do nich należeć? Też pilnowane przez administracje i MG, więc maksymalnie do uproszczenia.
    Można by tu włączyć również mechanikę Reputacji. Każda grupa ma „punkty prestiżu” lub „uznanie” za dobrze wykonane zadania/organizację wydarzeń. Poszczególne osoby mogłyby zyskiwać wtedy na reputacji. Ale mogłoby też czasem coś wyskoczyć... drama, konflikt rozchodzący się po szkole, nieudane wydarzenie i skutkowałoby to obniżonym prestiżem?
Mam trochę dość poważnych rozgrywek - rozwody, alimenty, problemy finansowe, intrygi wśród dorosłych. Może wróćmy do liceum? Nie wiem czy tylko ja zatęskniłam za tą grupą wiekową - nie wiem kiedy ostatnio grałam na takim forum, więc może tylko ja. :lol: Dodatkowo wróciłam ostatnio do niemieckiego Kitz (2021) na Netflixie i tak mi przyszło.
Ogólnie rzecz biorąc chciałabym rzeczywiście ruszyć tutaj coś z MG i rozbujać trochę dram nastoletnich. Nie wiem na ile gracze byliby tu chętni, bo wiadomo jak często second lify kończą.
Głównie w wątku: śmierć uczennicy, coś na wzór plotkary, która uaktywnia się po jrj śmierci i miesza między uczniami. Tak naprawdę nie wiadomo nawet kim ten ktoś jest, a przychodzące wiadomości i udostępnione informacje można źle zintereptować lub równie dobrze moga okazać się fałszywe. Ale uczniowie śledzą to, bo dalej żyją "wypadkiem".'
Szkoła ma sprawiać wrażenie dość kameralnej, więc myślałam, aby na początku ograniczyć trochę multi albo podwyższyć poprzeczkę jeżeli chodzi o ząłożenie kolejnego konta - na pewno więcej niż 10 postów fabularnych :roll: i widoczna aktywność, rozwinięcie postaci? Znowu nie wiem jak gracze by zareagowali, ale hej! Nastolatkowie są nieprzewidywalni, mogą robić niespójne i nielogiczne rzeczy. Jednego dnia robią to, a inne stwierdzają, że to było nienormalne i zmieniają wszystko włącznie ze znajomymi.
3 Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 2026, 1:06 przez Pfifferling, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moje RPGi
SoL i Maple Hearts
 sałata#9083

#63274 31 gru 2025, 17:47

Ja jestem na tak, bo chętnie zagrałabym gówniarzami.
Trzymam kciuki za w miarę szybkie otwarcie i znalezienie odpowiedniej ekipy <3

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
auf keinen fall
 pffifering

#63275 01 sty 2026, 1:12

<3 Super, że jednak nie tylko ja bym zagrał w takiej grupie wiekowej!

Na razie podrzucam pomysł i z nikim go nie konsultowałam, bo nawet nie wiem czy te szczegóły, które opisałam przy mechanice z reputacją czy pamiętnikami mają dla was sens. :lol:
Jeżeli znajdą się jacyś ludzie do stawiania ze mną tego liceum, to zapraszam!

Awatar użytkownika
 Baladya#3601

#63276 01 sty 2026, 14:05

Mam dość mieszane uczucia co do tego pomysłu. Jako osoba, która lata nastoletnie ma już za sobą, nie czuję potrzeby ani chęci wcielania się w postać nastolatka i odgrywania szkolnych dram. Po prostu nie jest to klimat, w którym czułabym się dobrze.

Jednak widzę potencjał w samej koncepcji takiego forum. Pod warunkiem, że przesuniemy granicę wieku. Gdybyśmy postawili na młodych dorosłych (19–25 lat), forum mogłoby zyskać znacznie dojrzalszy charakter. Zmiana szkoły na elitarną uczelnię wyższą nadal pozwalałaby zachować prestiż, mundurki i internat (akademik), dając jednocześnie graczom większą swobodę. Postacie w tym wieku mogą legalnie pić alkohol, prowadzić samochody, wchodzić w poważniejsze relacje i zarządzać rodzinnymi funduszami czy biznesem. Patrząc na średnią wieku dzisiejszych graczy, taki model wydaje się znacznie bardziej atrakcyjny niż wątki z szlabanami i nauką do sprawdzianów.

Kolejną kwestią jest skala. 400 uczniów z 60 krajów wygląda mało realistycznie i chaotycznie, zwłaszcza, że mówimy o niedużej placówce edukacyjnej. Lepiej byłoby skupić się na kilku potężnych rodach (arystokratów i miliarderów), które realnie „trzęsą” placówką. Podział studentów na trzy grupy stworzyłby ciekawe pole do konfliktów i rywalizacji:

- Tak zwani Old Money: Konserwatywna arystokracja, europejskie rody szlacheckie dbające o tradycję.

- Nowobogaccy (New Money): Magnaci technologiczni z Doliny Krzemowej, skupieni na zdobywaniu wpływów i nowoczesnym życiu.

- Stypendyści: Osoby, których jedynym kapitałem nie są pieniądze, lecz wybitna inteligencja i determinacja.

Taki układ sił gwarantuje ciekawą dynamikę, brudną politykę i skandale na wysokim szczeblu, zamiast wątków w stylu „kto z kim trzyma się za rękę”.

Mam też spore wątpliwości co do wątku tajemniczej śmierci uczennicy i „Plotkary”. Z doświadczenia wiem, że takie motywy szybko umierają śmiercią naturalną na forach. Albo administracja traci pomysł na ich prowadzenie, albo graczy bardziej interesuje zwykły tryb second life. Jeśli ten wątek ma być jedynie „słabym tłem”, to obawiam się, że podzieli los swoich poprzedników. Warto się zastanowić, czy nie lepiej postawić na silne konflikty między grupami uczniów/studentów.

Zdecydowanie popieram natomiast pomysł z Reputacją. Jeśli zostanie on dobrze wpleciony w mechanikę i będzie realnie wpływał na sytuację postaci (a nie tylko widniał w profilu), może stać się świetnym silnikiem napędowym dla rozgrywek.

To tylko moje luźne sugestie, spisane na świeżo po Sylwestrze. Przepraszam za chaotyczność. Nie musisz się z nimi zgadzać. Jeśli bardziej odpowiadają ci nastolatkowie, to śmiało idź w nastolatków.

Awatar użytkownika
Moje RPGi
Szerze patole na Nowym Orleanie.
-
Podziękował(a): 1 raz

Brak

#63277 01 sty 2026, 16:42

Osobiście bardzo lubiłam motywy szkolne, gdy byłam młodsza i granie nastolatkami ,,jarało" mnie dużo bardziej. Mam słabość do teen dram i książek ya, ale osobiście odeszłabym od pomysłu liceum. Podpisuję się pod tym, co napisała wyżej Nadia, ten pomysł niestety szybko by umarł, ze względu na to, że społeczność jest już nieco starsza, Aktualnie najczęściej widuję grupę postaci w wieku 20-26 lat, czyli podpisałabym się pod pomysłem z Uniwersytetem. Sama mechanika reputacji jest jak najbardziej w porządku, pod warunkiem że nie zostanie to zaniedbane. Często jest tak, że osoby, które tworzą fora, mają masę pomysłów, a później niestety przez brak czasu/chęci odsuwają takie rzeczy na ,,dalszy plan".
Gdyby pomysł zależał ode mnie, poszłabym głównie w uniwersytet + okoliczne, niewielkie miasteczko, dla osób, które po prostu wolą grać ,,normalnymi" dorosłymi postaciami, które jednak też tworzą ważną społeczność. Wydaje mi się, że w ten sposób osoby zainteresowane typowo ,,szkolną" tematyką, znalazłyby coś dla siebie, ale i ci, którzy wolą rozgrywać swoje wątki niekoniecznie powiązane z tego typu fabułami, również. Żeby nikt nie poczuł się "odrzucony" proponowałabym dobranie dwóch Mistrzów Gry. Jednego, który zająłby się prowadzeniem wątku uniwersyteckiego i drugiego, który czułby się po prostu lepiej, prowadząc tło fabularne dla grupy mieszkańców. Sam wątek zabójstwa, nagłej śmierci uczennicy, mógłby być spoko. W ten sposób dostalibyśmy forum uniwersyteckie z dość ciekawym wątkiem kryminalnym - a przynajmniej tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika

#63279 02 sty 2026, 23:28

Pomysł super, wątek sekretów i tajemnicy w liceum zawsze mi się podobał. I ja również chętnie zagrałbym, w licealnej grupie wiekowej. Możliwość zrobienia ucznia z dowolnego miejsca na świecie też jak najbardziej na plus. Temat będę śledzić!

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
auf keinen fall
 pffifering

#63280 03 sty 2026, 1:24

Nadia pisze:
01 sty 2026, 14:05
Pod warunkiem, że przesuniemy granicę wieku. Gdybyśmy postawili na młodych dorosłych (19–25 lat), forum mogłoby zyskać znacznie dojrzalszy charakter. (..)

Kolejną kwestią jest skala. 400 uczniów z 60 krajów wygląda mało realistycznie i chaotycznie, zwłaszcza, że mówimy o niedużej placówce edukacyjnej. Lepiej byłoby skupić się na kilku potężnych rodach (arystokratów i miliarderów), które realnie „trzęsą” placówką. Podział studentów na trzy grupy stworzyłby ciekawe pole do konfliktów i rywalizacji:

- Tak zwani Old Money: Konserwatywna arystokracja, europejskie rody szlacheckie dbające o tradycję.

- Nowobogaccy (New Money): Magnaci technologiczni z Doliny Krzemowej, skupieni na zdobywaniu wpływów i nowoczesnym życiu.

- Stypendyści: Osoby, których jedynym kapitałem nie są pieniądze, lecz wybitna inteligencja i determinacja.

Taki układ sił gwarantuje ciekawą dynamikę, brudną politykę i skandale na wysokim szczeblu, zamiast wątków w stylu „kto z kim trzyma się za rękę”.

Mam też spore wątpliwości co do wątku tajemniczej śmierci uczennicy i „Plotkary”. Z doświadczenia wiem, że takie motywy szybko umierają śmiercią naturalną na forach. Albo administracja traci pomysł na ich prowadzenie, albo graczy bardziej interesuje zwykły tryb second life. Jeśli ten wątek ma być jedynie „słabym tłem”, to obawiam się, że podzieli los swoich poprzedników. Warto się zastanowić, czy nie lepiej postawić na silne konflikty między grupami uczniów/studentów.

Zdecydowanie popieram natomiast pomysł z Reputacją. Jeśli zostanie on dobrze wpleciony w mechanikę i będzie realnie wpływał na sytuację postaci (a nie tylko widniał w profilu), może stać się świetnym silnikiem napędowym dla rozgrywek.

To tylko moje luźne sugestie, spisane na świeżo po Sylwestrze. Przepraszam za chaotyczność. Nie musisz się z nimi zgadzać. Jeśli bardziej odpowiadają ci nastolatkowie, to śmiało idź w nastolatków.
Właściwie brzmi to nawet lepiej! Liceum to też ograniczenia w postaci wątków jeżeli ktoś nie jest przekonany, a nie chcę też ludziom ograniczać jakoś planów. Być może, można by pomyśleć na liceum ala uniwersyteckim obok, gdyby jednak ktoś chciał zacząć z młodszą postacią.
Grupa wiekowa 19-25 mogłaby pozwolić na19-latkę zależną od rodziców, która dostaje szlabany jak i 23-latkę na medycnie, która robi praktyki w pobliskim szpitalu i ma np. jakieś intymne relacje z lekarzem? Dodatkowo, zawsze można zrobić 19-latkę, której nie stać na takie szkoły, pracuje i ma takich ludzi w niskim poważaniu.

Co do 400 uczniów - szkoła wyciągnięta żywcem ze Szwajcarii, więc oparte na faktach. XD Ale na forum podejrzewam, że może wyglądać to gorzej. Imo, w takim razie i miasto/państwo jest do zastanowienia. Wybrałam Szwacarię, bo kojarzy mi się chyba najbardziej z bogatymi dzieciakami, ale równoe dobrze można pomyśleć o jakiejś Skandywanii czy czymś cieplejszym typu Hiszpania… może Monako? Jeżeli ktoś by myslał o grze tam to dajcie znać czego wam może teraz brakuje. Ewentualnie pomyślę nad ankietą.

Podział na old money i new money też o wiele lepszy! Osoby, w tych grupach różnie migliby zdobywać reputacje, a nie przynależeċ do jednego kółka/samorządu/grupy. Dodatkowo myślałam, że mechanizm z reputacją mógłby na wejściu działać na zasadach kredytu?
Dostajesz punkty, które możesz wykorzystać np. by Vanished opiblikowała twoją wiadomość, żebyś miał dotęp do jakiegoś konkretnego wydarzenia przeznaczonego dla jakiejś grupy. A potem to się można już jakoś samemu rozchulać z reputacją.
Dodatkowo opublikowane wiadomości - biorąc pod uwagę dostęp do AI, aby było bardziej rewlnie - mogłyby być spreparowanymi nagraniami, przerobionymi zdjęciami. Czego dusza zapragnie i co by pewnie ktoś wymyślił..

Z wątkiem sama nie wiem jak to rozegrać.. Sama się obawiam, że przy aktywności graczy na forach może być różnie, a nawet tych dwóch MG nie ogarnie roboty jak ludzie będą pozajmowani własnymi wątkami. Bardziej by mi chodziło o jakieś otwarcie graczy na innych niż 1-2, z którymi przyszli. Wiesz, że zagrasz po coś z kimś, żeby np coś zyskać - reputacje, dojście do innej grupy. Może bez wątku kryminalnego, ale z Vanished, która uaktywnia się, gdy konflikty zanikają, przy eventach albo żeby podsycić atmosferę, uzupełnić sprawę w kwestii reputacji studentów? Trochę luźniej dla graczy i MG, bo skupiają się ogólnie na ciekawezych wątkach, a nie tylko, żeby powiązać kogoś z morderstwem?

Awatar użytkownika
O mnie
Zapalony RPGowiec z prawie 17 letnim stażem w temacie, akolitka Zakonu Czarnego Mnicha, Smok Fandomu, organizatorka konwentów i wychowawczyni na obozach rpgowych.
Moje RPGi
None is interesting enough
Podziękował(a): 25 razy | Pomógł(a) : 6 razy
 kira_96

#63281 wczoraj, 0:43

Powiem tak, pomysł bardzo mi się podoba i zostawiłabym tę Szwajcarię jako miejsce akcji. Zaproponowany podział na Old, New i Stypendia też jest super, tak samo jak pomysł systemu Reputacji.
Co do fabuły to nie daj się zniechęcić, nawet na SLach zawsze znajdzie się grupka zaangażowanych graczy, którzy będą chcieli robić rzeczy, które rzuca im Mistrz Gry, a reszta robi sobie w tle inne rzeczy i to jest okej. Po prostu trzeba liczyć własne siły na zamiary i nie nastawiać się na grupę większą niż maks 10-osobową po te kilka postaci aktywnych w warstwie fabularnej forum. Zresztą nawet na fantaziakowych, mocno fabularnych forach byli gracze, którzy nie byli tym zainteresowani, tylko sobie fluffowali na boku jako elfy, czy inne wampiry.
Co do Plotkary mam mieszane uczucia, bo jeszcze nie widziałam jej dobrze zrobionej, ale może przy rozwoju AI łatwiej też będzie tworzyć content, żeby wrzucać to na socialki plotkarowe.

Awatar użytkownika
O mnie
Moje RPGi
auf keinen fall
 pffifering

#63288 wczoraj, 17:02

Dobra to idę zbierać ekipę. Fajnie, że jest jakiś pozytywny odbiór i dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Fabułę chyba ostatecznie zostawię i dopracuję go pod konflikt new vs old money. Plotkara i reszta to pewnie do dogadania z resztą przyszłej administracji, bo sama forum też nie ogarnę i decydować w takim razie też nie zamierzam o wszystkim. :lol:
Będzie trzeba pomyśleć co brędzie możliwe do zrealizowania a co jest zbedne i tyle, zeby sie wszystkim jak najlepiej grało.

Także jak się uda to niedługo może uda mi się wstawić posta w zapowiedziach. Na razie jeżeli ktoś ma jakieś “ale” lub pytanie co do fabuły/pomysłu - nadal zapraszam do dyskusji. Będę sie starala wszystko wziac pod uwage.

Awatar użytkownika
 Baladya#3601

#63292 dzisiaj, 13:04

Pfifferling pisze:
03 sty 2026, 1:24
Właściwie brzmi to nawet lepiej! Liceum to też ograniczenia w postaci wątków jeżeli ktoś nie jest przekonany, a nie chcę też ludziom ograniczać jakoś planów. Być może, można by pomyśleć na liceum ala uniwersyteckim obok, gdyby jednak ktoś chciał zacząć z młodszą postacią.
Grupa wiekowa 19-25 mogłaby pozwolić na19-latkę zależną od rodziców, która dostaje szlabany jak i 23-latkę na medycnie, która robi praktyki w pobliskim szpitalu i ma np. jakieś intymne relacje z lekarzem? Dodatkowo, zawsze można zrobić 19-latkę, której nie stać na takie szkoły, pracuje i ma takich ludzi w niskim poważaniu.
Ja na twoim miejscu zdecydowałabym się na jedno: albo liceum albo uniwerystet. Robienie jednego i drugiego to tylko niepotrzebny choas i utrudnianie sobie oraz reszcie adminów na forum życia i dodatkowa robota. Mam wrażenie, że próbujesz zadowolić wszystkim i zrobić forum dla każdego, więc w gruncie rzeczy dla nikogo. Nie idź tą drogą. Jak wspomniałam, naprawdę lepiej podjąć konkretną decyzję czy chce się iść w uniwersytet czy w to liceum i konsekwetnie się tego trzymać. Jeśli nie możesz się zdecydować, które odpowiada ci bardziej, to zrób jakaś ankietę dla graczy, tutaj na Edenie z opcją liceum (15 - 19 lat) i uniwersytet (19 - 26 lat).

Inna sprawa, że skoro ta placówka edukacyjna jest taka prestiżowa, elitarna to kierunki nauczania też powinny takowe być. Niech nie wygląda i nie brzmi, jak państwowa uczelnia. Warto wymyślić kierunki studiów, które byłby zwiazane z władzą, prestiżem i zarządzaniem, otwierały drzwi na salony. Mogłoby być to coś zwiazanego z Zarządzaniem, Bankowością, Dyplomacją, Sztuką, itd. Student na medycynie robiący praktyki w pobliskim szpitalu tak średnio do tego pasują, bo skoro studentami tej prestiżowej uczelni w większości będą dziedzice fortun, spadkobiercy wielkich firm i korporacji czy inni członkowie ważnych rodów to oni raczej nie będą robić praktyk w szpitalu, ale raczej w swoich rodzinnych firmach, nie sądzisz?
Pfifferling pisze:
Co do 400 uczniów - szkoła wyciągnięta żywcem ze Szwajcarii, więc oparte na faktach.
W to, że gdzieś w Szwajcari jest sobie szkoła złożona z 400 uczniów mogę uwierzyć. Ale to, że tych 400 uczniów pochodzi dokładnie z 60 krajów to już mniej wiarygodnie i wydaje się po prostu zwykłym pijarem. Nie wiem czy takie coś byłoby możliwe nawet przy ONZ'cie.
Pfifferling pisze:
Podział na old money i new money też o wiele lepszy! Osoby, w tych grupach różnie migliby zdobywać reputacje, a nie przynależeċ do jednego kółka/samorządu/grupy.
Cieszę się, że opcja old i new money się podoba xD Stworzenie klimatycznych klubów i stowarzyszeń też mogłoby być fajną opcją, urozmaicajacą rozgrywkę.

ODPOWIEDZ ]