Le Rosey wita kolejny rok szkolny - pozornie spokojnie, perfekcyjnie, jakby wszystko było pod kontrolą. Korytarze są nieskazitelne, plan dnia dopięty, a atmosfera oficjalnie - bezpieczna. Niektóe nazwiska na listach są wystarczająco wpływowe, by nigdy nie były wymienione w kontoście tej sprawy. Ale czy na pewno? Bo ja wiem więcej, niż ktokolwiek chciałby wiedzieć, a wy o mnie nie wiecie nic.
Zauważyliście już pewnie, że na liście jednego nazwiska brakuje?
Tak, oczy was nie mylą. Naszej ukochanej stypendystki Lili.
Zeszły semestr zakończył się wydarzeniem, które oficjalnie nazwano „nieszczęśliwym wypadkiem”. Tak przynajmniej brzmi wersja, którą wszyscy mają zapamiętać. Kilka linijek w oświadczeniu dyrekcji, brak szczegółów, szybkie zamknięcie sprawy. Kamery zawiodły, świadkowie milczą, a telefon osoby, której dotyczy sprawa, nigdy się nie odnalazł. Wszyscy udają, że nic się nie stało… ale ja pamiętam każdy szczegół. Każdy cień, każdy szept.
Dyrekcja prosi o spokój.
Rodzice - o dyskrecję.
Uczniowie szybko uczą się, o czym lepiej nie mówić głośno.
Tyle że cisza w Le Rosey nigdy nie jest przypadkowa. Ktoś zapłacił za to, żeby historia się urwała. Stare konflikty nie zniknęły - tylko zmieniły formę. Spojrzenia są uważniejsze, rozmowy krótsze, a niektóre drzwi pozostają zamknięte nawet wtedy, gdy wydaje się to niepotrzebne.
Nie ujawnię się. Będę cicho obserwować, wsłuchiwać się w rozmowy i delikatnie podsuwać prawdę tym, którzy myślą, że wszystko wiedzą.
Wygląda na to, że zapowiada się fantastyczny rok szkolny, moi drodzy.
Widzimy się na balu powitalnym!
XOXO,
Vanished
Institut Le Rosey – najważniejsze fakty
- Lokalizacja: Rolle nad Jeziorem Genewskim (Szwajcaria) i Gstaad zimą (dla sportów zimowych).
- Typ szkoły: Prywatna szkoła z internatem.
- Uczniowie: Około 400 uczniów z ponad 60 krajów od potomków miliarderów po młodą arystokrację, aż po uczniów tak utalentowanych, aby dostać stypendium na pokrycie całego czesnego (około 160 000 USD rocznie)
- Języki nauczania: Francuski i angielski.
Sprawy techniczne:
- W karcie postaci znalazłby się podpunkt "Stosunek do wydarzeń z zeszłego semestru".
Przykłady: uważa, że to był wypadek, nie wierzy w oficjalną wersję, boi się, że ktoś ją/jego w to wplącze, wie coś drobnego, ale niepełnego.
- Podpunkt drugi w karcie - Gdzie byłeś tamtego wieczoru?
Podpunkt trzeci w karcie - Jakie miałeś relacje z Lili?
- Ostatni punkt związany z kartą.. Nie wiem czy dawać możliwość wymiksowania się z ingerencji MG czyt. jakoś powiązania z konfliktem. Nie wiem na ilr drastyczne się to wydaje.. Wątek nie jest jakiś poważny, raczej nie przewidywałabym żadnej kolejnej śmierci czy nawet poranienia czyjejś postaci, a skoro zapisujesz się na forum o takiej tematyce, to chyba cię jakoś to interesuje? Miłoby było jakby użytkownicy byli zaangażowani - przynajmniej wychodzi więcej intryg, konfliktów i domysłów.. a może i plot twistów, a o to chyba chodzi przy takim tle fabularnym?
- Sekrety i plotki – zawsze muszą być częściowo niejasne, żeby gracze mogli się domyślać i reagować. Nie zawsze w sposób właściwy. Np. ktoś może przypadkiem być wpleciony i będzie musiał z tego wybrnąć. Myślałam, żeby to było na jakiś blogu/forum - dzięki czemu mogłoby się dorzucić jakieś komentarze. Ludzie w tym wieku i tak żyją internetem, więc fajmnie by było jakoś zachęcić, żeby potem przenosiło się do życia realnego.
- Postacie mogą anonimowo przesyłać informacje - jesteś z kimś w konflikcie? Chcesz się komuś odgryźć? Wymyśl coś na niego, a może Vanished akurat to opublikuje. Nastolatki nie są rozsadni, a my chcemy, żeby było realnie i ciekawie prawda?
- Mam tylko jakiś zalążek w głowie, ale co powiecie na Reputację wpływającą na to jak są uczniowie potem wiązani ze sprawą? Gracz może mieć np. wysoką, neutralną lub niską oraz skandaliczną reputację w oczach innych uczniów. Reputacja zmienia się w zależności od: plotek, które rozpowszechnia lub komentuje. zachowań w wątkach fabularnych. reakcji na informacje Vanished. Działania fabularne tak na szybko to np. wplątanie kogoś w konflikt, ujawnienie sekretu, pomoc innym - mogą wpłynąć na ten status. Może się zmieniać w zależności od reakcji innych graczy
Status w szkole może zmieniać się w trakcie roku szkolnego w zależności od podejmowanych działań. Pewnie każdy zaczynał by od neutralnej lub całkowicie jakiejś ukazującej, że jest "nikim"
.
Każdy status miałby jakieś bonusy lub niedogodności.
- Użytkownicy mogą dostać prywatne wiadomości od Vanished lub może im podrzucić jakieś notatki, zdjęcia, listy związane z Lili, które mogą być jakkolwiek zinterpetowane. Myślałam o takich smaczkach na jakichś eventach typu bal powitalny lub wycieczka szkolna, czasem również w rozgrywkach prywatnych?
- Pamiętnik postaci? By plotki prościej powstawały myślałam czy nie prościej by było stworzyć jakieś obowiązkowe pamiętniki dla postaci, z których MG mógłby w krócie czerpać info. Jednak wszystko rozchodzi się o aktywność, zaangażowanie graczy, a więc na razie rzucam chyba luźnymi sugestiami czy cokolwiek komukolwiek by z tego podeszło..
- Skupienie się na zajęciach pozalekcyjnych by rzeczywiście było widać życie szkolne w rozgrywkach? Podział na cheerlederki, sportowców, artystów, naukowców, samorząd szkolny i outsiederów. Może jakieś wydarzenie, gdzie grupa musi zorganizować coś razem/odegrać co jakiś czas, bo inaczej przestajesz do nich należeć? Też pilnowane przez administracje i MG, więc maksymalnie do uproszczenia.
Można by tu włączyć również mechanikę Reputacji. Każda grupa ma „punkty prestiżu” lub „uznanie” za dobrze wykonane zadania/organizację wydarzeń. Poszczególne osoby mogłyby zyskiwać wtedy na reputacji. Ale mogłoby też czasem coś wyskoczyć... drama, konflikt rozchodzący się po szkole, nieudane wydarzenie i skutkowałoby to obniżonym prestiżem?
Ogólnie rzecz biorąc chciałabym rzeczywiście ruszyć tutaj coś z MG i rozbujać trochę dram nastoletnich. Nie wiem na ile gracze byliby tu chętni, bo wiadomo jak często second lify kończą.
Głównie w wątku: śmierć uczennicy, coś na wzór plotkary, która uaktywnia się po jrj śmierci i miesza między uczniami. Tak naprawdę nie wiadomo nawet kim ten ktoś jest, a przychodzące wiadomości i udostępnione informacje można źle zintereptować lub równie dobrze moga okazać się fałszywe. Ale uczniowie śledzą to, bo dalej żyją "wypadkiem".'
Szkoła ma sprawiać wrażenie dość kameralnej, więc myślałam, aby na początku ograniczyć trochę multi albo podwyższyć poprzeczkę jeżeli chodzi o ząłożenie kolejnego konta - na pewno więcej niż 10 postów fabularnych